Hlavní obsah

Malkin zmizel ve Finsku z přípravného kempu Magnitogorsku

Hokejový talent Jevgenij Malkin uprchl z přípravného kempu Metallurgu Magnitogorsk ve Finsku. Dvacetiletý útočník, jehož před dvěma lety draftoval Pittsburgh a který se netají přáním hrát NHL, zmizel ze soustředění se svými věcmi i doklady. Informace ruské tiskové agentury Itar-Tass potvrdili zástupci klubu a prohlásili, že jsou odhodlání zažalovat Pittsburgh o odškodné.

Foto: rushockey.com

Jevgenij Malkin v dresu Magnitogorsku

Článek

"Tajně opustil svůj klub, vzal si sebou všechny věci i pas," citovala agentura nejmenovaný zdroj z Magnitogorsku. Malkin před několika dny s bohatým ruským klubem podepsal novou smlouvu. Místo dvouleté se mu upsal jen na rok.

Do NHL zatím neodešel i proto, že Rusko stále nepodepsalo jako ostatní evropské hokejové svazy smlouvu upravující odchod hráčů s platnými kontrakty do zámoří. Podle té by Metallurg mohl za Malkina dostat odstupné maximálně 200 000 dolarů, klub však požaduje minimálně desetkrát tolik.

Všichni jsou v šoku

"Všichni jsme v šoku. Čtyři dny tu trénoval s týmem a najednou zmizel, aniž by komukoliv řekl slovo," uvedl šéf Metallurgu Genadij Veličkin. "Vložili jsme do jeho hokejového růstu spoustu úsilí a peněz. Byl náš diamant, náš cenný majetek. Měl s námi smlouvu, kolem něho jsme budovali celý tým," řekl s tím, že klub nehodlá nechat celou věc jen tak být. "Půjdeme k soudu, abychom dostali to, co považujeme za odpovídající kompenzaci," dodal.

Vinu na celé situaci podle Veličkina nesou Malkinův americký agent a pittsburský klub. "Všichni pořád mluví o demokracii, americkém způsobu, a pak nestoudně ukradnou našeho nejlepšího hráče. To je nefalšovaný sportovní terorismus," řekl funkcionář a obvinil majitele Penguins, že se prostřednictvím ruské hvězdy snaží zvýšit prodejní cenu klubu. "Nezapomínejme, že Malkin je mladý kluk, je pořád hodně naivní. Bylo pro ně jednoduché nasadit mu do hlavy všechny ty řeči o americkém snu a o tom, jak úžasná je NHL," dodal.

Malkin se nyní zřejmě rozhodl vzít osud do vlastních rukou. V minulé sezóně měl v ruské superlize průměr co zápas to bod a ve 46 utkáních vstřelil 21 gólů. V Pittsburghu by měl v budoucnu vytvořit údernou dvojici se Sidneym Crosbym. Zámořský klub Penguins zatím jeho útěk podle svého mluvčího Toma McMillana nebude komentovat.

Vzpomínky na Mogilného

Ruský list Komsomolská Pravda v týdnu uvedl, že si Malkin nedávno otevřel v Magnitogorsku novou restauraci ve stylu vězení. Na oknech jsou mříže, vidličky z hliníku a servírky obsluhují hosty v pruhovaném vězeňském stejnokroji. Na stěně visí portréty sovětských diktátorů. Podobné podniky prý hokejový talent hodlá otevřít i v jiných ruských městech.

Tamní média v souvislosti s Malkinovým zmizením připomínají minulost Alexandra Mogilného, který po juniorském mistrovství světa v roce 1989 utekl ze Švédska do USA, aby mohl hrát NHL za Buffalo. Tehdy dvacetiletý Mogilnyj prožil později v zámoří úspěšnou kariéru korunovanou ziskem Stenleyova poháru s New Jersey před šesti lety.

Reklama

Související témata: