Hlavní obsah

Markovi se v Rusku daří, jen prý nemůže usnout

MAGNITOGORSK

Hokejista Jan Marek si nemá zatím v Rusku po sportovní stránce nač stěžovat. S osmi góly v devíti zápasech je druhým nejlepším střelcem superligy a na nové prostředí se zdánlivě adaptoval skvěle. V rozhovoru pro deník Sport-Express ale přiznal, že se mu v Rusku špatně spí a že má problémy se dorozumět.

Foto: archiv

Jan Marek.

Článek

Šestadvacetiletý útočník si těžko zvyká i na neustálé cestování na zápasy, hráči v letadle stráví týdně až desítky hodin. "Možná kvůli tomu nemůžu častokrát usnout. Ty neustálé časové posuny..." řekl Marek v rozhovoru, který z češtiny do ruštiny tlumočil Jaroslav Zídek, jenž hráčům v Rusku pomáhá. Staral se i o Jaromíra Jágra, když hrál za Omsk.

Marek si proto oddechl, že se nebude muset trmácet na pondělní zápas v dalekém Chabarovsku. "Jedu na pár dní domů do Čech. Musím pro víza," vysvětlil. Na zpáteční cestě jej už bude doprovázet přítelkyně, dosud byl hráč v Rusku sám.

Nejdřív mu pomáhal King, teď Koroljov

A bez znalosti ruštiny prožíval těžké chvíle. Hodně mu prý pomohl dnes už bývalý kouč Dave King. Když mu Marek nerozuměl, co po něm chce, nakreslil mu to ochotně na hřiště na tabuli. "S ním jsem se zlepšoval. Škoda, že odešel," posteskl si bývalý hráč Třince a pražské Sparty. V šatně se jej ujal Igor Koroljov, ve městě má svého učitele ruštiny. "Snažím se začít mluvit. Napůl rusky, napůl anglicky," vyložil Marek.

Z jednoho důvodu je pro něj podle jeho slov dobře, že ještě jazykem nevládne. Nečte totiž noviny, kde se to jen hemží ódami na jeho výkony. Srovnávají jej s Malkinem, s nímž se v Metallurgu těsně minul, Sport-Express jej nazval "meteorem", jiní v jeho skvělém startu vidí podobnost s brazilským fotbalistou Joem, který se po lednovém příchodu do CSKA Moskva skvěle chytil a s 14 brankami s přehledem vede tabulku střelců.

Redaktor Sport-Expressu dokonce Markovi řekl, že v Rusku už dlouho nehrál tak kvalitní hráč z Čech. Jako by zapomněl na Jágra, jenž si během předloňské výluky velkou zemi svým uměním získal.

Reklama

Související témata: