Hlavní obsah

Vítkovický obránce Sedlák si v patnácti letech zahrál extraligu

OSTRAVA

Před necelými dvěma měsíci oslavil vítkovický hokejista Adam Sedlák teprve patnácté narozeniny a ve středu si za muže zahrál extraligový zápas proti Českým Budějovicím. Mladý bek úplně přeskočil juniorskou kategorii, nový trenér Vítkovic Miroslav Fryčer si jej vytáhl do extraligového kádru přímo z dorostu.

Článek

Listopad, to je pro talentovaného mladíka měsíc plný kotrmelců. Když se v seniorském celku chopil místo odvolaného Miloše Holaně žezla Fryčer, zavolal si Sedláka z dorostu rovnou mezi muže. Ačkoliv s nimi deset dnů trénoval, hrál i přátelské utkání v Trenčíně, nečekal, že by hned nastoupil.

"Myslel jsem, že budu připravený na lavičce. Ale ráno za mnou přišel trenér a řekl, že budu hrát od začátku. Byl jsem dost překvapený a nervózní, ale po prvním střídání to ze mě naštěstí spadlo," řekl novinářům Sedlák po zápase, který jeho tým prohrál 2:3 v prodloužení.

Celé utkání v extralize mladší hráč ještě neodehrál. Historický primát drží syn současného vsetínského manažera Alexeje Jaškina Michail, který však ve třinácti letech při otcově rozlučce symbolicky naskočil jenom na dvě střídání. Extraligovou premiéru v patnácti letech zažili ještě Rostislav Olesz, Jan Horáček a David Štich.

"Před zápasem jsem se na to díval, jestli jsem nejmladší," přiznal Sedlák. "Moc si cením toho, že mi trenér dal šanci. Hodně mi na ledě pomáhali i kluci, po každém střídání mě poplácali nebo klepli hokejkou přes chrániče," tvrdil.

Z nervozity pramenily chyby

Na seniorský hokej se však adaptoval rychle. Rychlost mu v úvodu dělala menší potíže, ale nakonec v debutu obstál. "Ten skok je velký. Člověk musí pořád bruslit a být stále v pozoru, protože hra je rychlejší," řekl Sedlák. Až na závěrečné minuty ho Fryčer usadil po bok náhradníků. Sedlák se sedm minut před koncem nechal v obranném pásmu odzbrojit Vakem a závar před brankou málem vyústil v třetí českobudějovický gól. "V závěru jsem udělal dvě chyby, trenér mě radši nechal sedět, abychom zbytečně nedostali gól. Bylo to 2:2 a byla by to škoda," uvedl mladík, který však za výkon od kouče sklidil slova uznání.

Zařazením nezkušeného zelenáče mohl Fryčer spáchat trenérské harakiri. Riskantního kroku se prý ale nebál. "Kdyby jo, nedělal bych to," řekl kouč po utkání. Pikantní je, že hráčská agentura, v níž Fryčer donedávna pracoval, Sedláka zastupuje. "Není to žádný můj syn," ostře odmítl jakoukoliv protekci. "Odehrál velmi solidní zápas a v patnácti letech nezklamal. Je vidět, že ve Vítkovicích rostou talenti, tak proč jim nedat šanci? V úvahu přicházejí i další hráči. Sedlák bude hrát, dokud se neuzdraví Kuboš," prohlásil Fryčer.

Reklama

Související témata: