Hlavní obsah

Extraliga na prahu nové sezóny. Probere Spartu německý trenér?

Praha

Na šesti stadiónech se v pátek rozehraje hokejová Tipsport extraliga. Zaměřili jsme se na šest největších taháků, proč 26. ročník české nejvyšší soutěže sledovat.

Foto: Kateřina Šulová, ČTK

Dokáže německý trenér Uwe Krupp probrat sparťanské hokejisty?

Článek

Kometa může napodobit Vsetín

Na mistrovský hattrick, který vyšel naposledy Vsetínu na konci minulého století, mají zálusk v Brně. Pro Kometu by to byl už čtrnáctý titul. Z extraligového pelotonu jen Hradec Králové, Mladá Boleslav a Chomutov ještě nezažily triumf.

Televizní smršť

Vstupem O2 TV na extraligové vysílací pole, kde zůstává i Česká televize, se nově v kalendáři objevují sobotní či středeční předehrávky či dohrávky. Jen do listopadové reprezentační pauzy je naplánováno 31 přenosů. I přes spoustu televizních dnů ředitel extraligy Josef Řezníček doufá pod dojmem diváckého rekordu z minulé sezóny 1 985 460 (průměr 5455 na zápas) v prolomení hranice dvou miliónů.

Krupp má oživit Spartu

Odvážným krokem je angažování 53leté německé legendy Kruppa na sparťanskou střídačku. Až během sezóny se ukáže, jestli se objeví nějaká komunikační bariéra. V ideálním případě by mělo skončit čekání pražského klubu na titul, které se táhne už od roku 2007.

Noví trenéři

Extraligový debut v roli kouče mají před sebou vedle Kruppa i plzeňský Čihák, hradecký Martinec, karlovarský Pešout i olomoucký tandem Tomajko, Moták. Po třech letech je zpátky v nejvyšší soutěži Razým, jenž převzal Litvínov. Všude jinde zůstali trenéři z minulé sezóny.

Deset mistrů světa

K vidění bude deset hokejistů, kteří mají doma zlato z MS 2010 (O. Němec, Koukal, Čáslava, Klepiš, Rolinek, Barinka, J. Novotný, M. Růžička, Kvapil, Kašpar). Vedle nich ještě Jágr působí v prvoligovém Kladně a nevylučuje možnost střídavého startu do Třince.

Útoky na tisícovku

Rekordman v počtu odehraných zápasů Kadlec (1250) s hokejem skončil a na extraligovém ledě zbyli jen tři tisícovkaři (Kratěna, Hübl, Žižka). Dalších pět se ale může přidat během sezóny a zaokrouhlit tak historický počet vytrvalců na 20. O prodloužení série zápasů bez jediné absence usiluje vítkovický Lev, aktuálně jich má 368. K rekordu Lešky (593) mu ale dost chybí.

Největší události na hráčském trhu
Příchody
Lukáš Kašparze Slovanu Bratislavu (KHL) do Komety Brno
Jiří Novotnýz Lady Toljatti (KHL) do Plzně
Matěj Machovskýz Detroitu (NHL) do Sparty
Daniel Přibylz Calgary (NHL) do Sparty
Odchody
Tomáš Mertlz Plzně do Kunlunu (KHL)
Michal Moravčíkz Plzně do Montrealu (NHL)
Jakub Krejčíkz Brna do Raumy (Finsko)
Patrik Rybárz Hradce Králové do Detroitu (NHL)
Marek Čiliakz Brna do Slovanu Bratislava (KHL)
Domácí přesuny
Michal Vondrkaz Chomutova do Mladé Boleslavi
Roberts Bukartsze Zlína do Třince
Jakub Petružálekz Třince do Litvínova
Václav Nedorostz Českých Budějovic do Plzně
Obhájí Kometa Brno opět extraligový titul?
Ano
30,8 %
Ne
69,2 %
Celkem hlasovalo 1521 čtenářů.

Reklama

Související témata:
Votvírák
  Třinec - Pardubice dnes 17 : 00
20240426T17 : 00:00+0200
Třinec vs. Pardubice
Třinec vs. Pardubice
Třinec
Pardubice