Hlavní obsah

Machovský září. Ve Spartě má výjimečnou pozici, ale dobrá obrana je práce všech, říká Nedvěd

Ze dvou partií vytěžili maximální počet bodů, navíc při impozantním skóre 8:1. Hokejisté Sparty rozjeli nový extraligový ročník na vlastním ledě ve velkém stylu. V O2 areně skolili dva východočeské soupeře, přičemž v neděli s Pardubicemi zadělali na výhru už v úvodní dvacetiminutovce.

Foto: Michaela Říhová, ČTK

Hráči Sparty se radují po vstřelení třetího gólu do sítě Pardubic.

Článek

Dynamo v ní přestříleli vysoko 19:3. „Chtěli jsme využít pozitivní energii, kterou jsme nabrali po vítězství v Plzni. Aktivitu, pohodu a zdravé sebevědomí se nám podařilo přenést do první třetiny. Akorát škoda, že jsme vstřelili jenom dva góly," připomněl dominanci Sparty v úvodní dvacetiminutovce asistent trenéra Jaroslav Nedvěd, kterého těší výkony brankáře Matěje Machovského.

Opavský rodák se po roční zámořské zkušenosti vrátil na český led ve výtečné formě. V souboji s Pardubicemi z něj vyzařoval ledový klid a jistota. Nebyl sice pod palbou střel jako v Plzni, v důležitých okamžicích však svůj tým podržel. Lapil 28 ran a o druhou nulu v sezóně ho připravil až ve 46. minutě Marosz.

„Střely, které vidí, nemá problém chytit. Je to výjimečný gólman a má výjimečnou pozici v našem týmu, ale jeden obdržený gól je práce celého mužstva," připomněl Nedvěd. „Má podporu od všech hráčů před sebou, třeba Petr Kalina blokoval v závěru za stavu 4:1 těžký golfák pardubického obránce. Zlepšili jsme hru v předbrankovém prostoru a snažíme se, aby soupeř neměl druhou a třetí dorážku," pokračoval.

Sparťanům navíc pálí do černého i obránci. Jan Košťálek s bilancí 3+2 dokonce vévodí týmové produktivitě, proti Dynamu se trefil také další zadák Jan Piskáček. „Je to dobré, ale v dnešní době takový hokej je. Všichni musejí útočit a zároveň bránit. Naši centři výborně pomáhají vzadu a bekům se pak uvolní místo pro střelu," vysvětluje Nedvěd.

Sparta ze čtyř zápasů prohrála jen jediný ve Vítkovicích a nový hlavní trenér Uwe Krupp si užívá vydařený start. Jeho práci a velký přínos si hráči velmi pochvalují. „Je lidský. Má velké zkušenosti z hokeje, ví, kdy si může dovolit zakřičet. Každý trenér je jiný. Někdo je emotivní, někdo naopak tolik ne. On dokáže vycítit, kdy je správný čas něco říct," usmívá se Piskáček.

Reklama

Související témata: