Hlavní obsah

Přestávka nejvíce pomohla Plzni a Spartě, vyprázdnily marodku

Zbývajících dvanáct klubů se po úterní předehrávce mezi pražskou Slavií a Libercem vrátí do extraligového koloběhu po reprezentační pauze, vyplněné přípravným utkáním s Běloruskem a Channel One Cupem. Až v úterý večer se dozvědí hokejisté českobudějovického Mountfieldu, zda budou mít šanci proti Litvínovu atakovat vedoucí pozici v soutěži. Na vedoucí Liberec totiž ztráceli po přestávce bod.

Článek

Jihočeši se po předešlém nepodařeném období dotáhli na čelo díky třem výhrám za sebou těsně před pauzou. V té se dalo mužstvo zdravotně do pořádku. Po dlouhé pauze naskočí slovenský bek Vydarený, šrámy doléčili také Toman, Sailer, Kotrla, Veselý a Hübl. Naopak nadále jsou mimo hru beci Gřegořek, Macháček a forvard Nedorost.

"Macháček má problémy s třísly, Gřegořek je po operaci, u Nedorosta se opět ozvala ta kolena," řekl dnes oficiálním internetovým stránkám klubu trenér Josef Jandač. Mountfield vyhrál nad Litvínovem oba zápasy v této sezóně, přesto kouč čeká hodně těžkou bitvu. "Mezi námi a nimi není moc velký rozdíl a navíc mají ve svém kádru velmi zkušené hráče. V bráně mají mladého gólmana Hübla, který se zatím prosazuje," dodal.

Litvínov chce překvapit

S touhou po překvapení se na jih Čech vydá osmý Litvínov. "Zvládnout tyto zápasy, jenž nejdou tak plynule za sebou, bude pro nás i ostatní týmy důležité. My chceme nahradit tu poslední domácí ztrátu s Plzní těsně před pauzou. Budějovice jsou velkým favoritem, ale nám by to mohlo jen vyhovovat k tomu, že nemáme co ztratit, a mohli bychom dokázat překvapit," řekl asistent Petr Fiala. Přestávku využil k doléčení útočník Benda, chybí reprezentant do dvaceti let Černý.

Spartu čekají Vítkovice a cíl domácích na nadcházející období je jasný. "Tabulka je stále vyrovnaná a my si chceme upevnit pozici nahoře, ale to chtějí asi všichni," řekl trenér František Výborný. "Poslední utkání před přestávkou se nám povedlo, znamenalo pro nás důležitý bodový zisk a rádi bychom na ten výkon navázali," dodal Výborný. Pražanům velmi prospěla reprezentační přestávka s ohledem na početnou marodku. Na ní setrvává již pouze obránce Vykoukal, i ten by se měl však vrátit do sestavy v nejbližších utkáních.

Klíčová fáze sezony začíná pro Vítkovice, kterým chybí pět bodů na play off. I trenér Miroslav Fryčer připustil, že jde do tuhého. "Začínají nám zápasy o všechno, musíme teď už pravidelně dělat body. Vůbec si nepřipouštíme, že bychom v play off nebyli. Dobili jsme baterky, nechybí nám síly a už vůbec ne odhodlání. Ztrátu chceme začít mazat právě na Spartě," prohlásil Fryčer. Musí se však obejít bez nemocného Krenželoka a juniorských reprezentantů Tomáše Káni s Mikulou. Otazník je i u startu Šimíčka, jenž bojuje s nachlazením, ale s týmem do Prahy odjel.

Energie má na soupeře osmibodový náskok

Karlovy Vary před pauzou vytěžily z pěti utkání dvanáct bodů, což je vyneslo až na čtvrtou pozici. Na marodce zůstal jen dlouhodobě zraněný centr Kraft. Duel s Kladnem považuje asistent trenéra Václav Baďouček za hodně důležitý. "Kladno je jedenácté, a pokud vyhrajeme, tak budeme mít na něj velký náskok," podotkl Baďouček. Energie, která se snaží o premiérový posun do play-off, má před Rabatem osmibodový náskok. Západočeši si ale uvědomují ofenzívní sílu Kladna. "Musíme si dát pozor na velký počet vyloučení, protože Kladno přesilovky umí a má šikovné hráče," dodal Baďouček.

Kladno má nejlepší podle vstřelených branek ofenzivu v extralize, ale také nejhorší defenzivu. Svěřenci Zdeňka Müllera budou chtít navázat na poslední výhry na Spartě a doma se Zlínem, a tím smazat manko na pozice pro vyřazovací část. "Chceme ze čtyř utkání před koncem roku vytěžit maximum. Varům se daří, ale my jsme tam dokázali v této sezoně uhrát bod a doma je porazili," podotkl kladenský kouč. Počítat nemůže stále s útočníky Hornou a Hluchým, do Davosu odešel na zkoušku Tatíček a s reprezentační dvacítkou odjel bek Trončinský.

Jediný bod je mezi pátým Třincem a sedmými Pardubicemi. Oceláři chtějí vzájemné konfrontace využít k tomu, aby soupeře přidrželi za svými zády. "Rozdíly v horní půlce tabulky jsou minimální, každý ztracený bod může mrzet. Pardubice mají sice výborný a útočně laděný mančaft, posílený ještě o Puchera, ale doma i po pauze chceme znovu vyhrávat," řekl asistent Aleš Mach. V kádru stále chybí dlouhodobě zraněný Zálešák.

Pucher zatím jen trénuje

Proti Ocelářům by ale ještě slovenský centr Pucher, který přišel do Pardubic výměnou ze Znojma za útočníka Tvrdíka, nastoupit neměl. Po problémech s vazy v kotníku totiž zatím jen trénuje, takže Tvrdíka nahradí v sestavě Cetkovský. Oba vzájemné duely přinesly divoké výsledky - Oceláři doma vyhráli 7:5 a Moeller jim to na svém ledě oplatil výhrou 7:2. "V Třinci jsme dostali tři góly po zbytečných chybách. Zapracovali jsme v pauze na herní disciplíně a chceme přivézt minimálně bod," podotkl trenér Miloš Říha.

Možná nejdůležitější fáze extraligového ročníku s ohledem na délku sezony čeká Plzeň. Lasselsberger potřebuje co možná nejrychleji smazat šestibodovou ztrátu na desáté místo, poslední postupové do vyřazovacích bojů. "Uvědomujeme si, že do konce roku to pro nás budou moc důležitá utkání, ale budeme mít konečně k dispozici téměř celý kádr, takže to manko můžeme dohnat. Proti Zlínu se především musíme vyvarovat faulů, neboť hraje výtečně přesilovky," řekl asistent František Černý. Početná marodka Plzně se vyprázdnila, mimo hru už jsou jen obránci Benák a Mazanec.

Zlín jede do Plzně pouze bez dlouhodobě zraněného obránce Zubíčka, v reprezentační přestávce se uzdravili zkušený zadák Hamrlík i brankář Murín. "Předpokládáme, že soupeř bude také kompletní. Čekám velice tvrdý souboj. Chtěli bychom napravit prohru z posledního kola v Kladně 4:7," řekl trenér Ernest Bokroš. Hamé shání obránce. "Rádi bychom hráli se čtyřmi kompletními pětkami. Otázku nové posily do obrany jsme ale dosud nevyřešili," dodal Bokroš.

Zemětřesení ve Vsetíně

Vsetínský kádr zažil během reprezentační přestávky největší zemětřesení. Poslední tým soutěže ztratil opory Demela i Hrabala, ale proti Znojmu poprvé nastoupí obránce Mocek. Finský útočník Näätänen sice na Lapači už trénuje, ale pravděpodobně ještě zůstane na tribuně. "Je tu teprve dva tréninky, budeme o tom ještě uvažovat, ale spíše hrát nebude. Každopádně chceme ukázat, že nejsme na odpis a že ještě nic nevzdáváme," řekl asistent Břetislav Kopřiva. Valaši postrádají i útočníka reprezentační dvacítky Květoně.

Znojmo zůstalo jediným klubem v extralize, který nezískal s posledním týmem tabulky v této sezóně ani bod. "Pokud chceme hrát v play off, tak už nemůžeme ve Vsetíně ztrácet body," poznamenal trenér Miloslav Hořava. Znojmo se představí už s novým útočníkem Tvrdíkem, na marodce jsou naopak stále Meidl, Selingr a dlouhodobě Kucharczyk.

Program O2 extraligy - 33. kolo:
17:00 Oceláři Třinec - Moeller Pardubice (7:5, 2:7), Vsetínská hokejová - Znojemští Orli (3:1, 1:0),
17:30 Lasselsberger Plzeň - Hamé Zlín (3:1, 0:3), Mountfield České Budějovice - Chemopetrol Litvínov (5:3, 3:2),
18:00 Sparta Praha - Vítkovice Steel (1:5, 3:2), Energie Karlovy Vary - Rabat Kladno (4:3 po sam. nájezdech, 3:6).

Reklama