Hlavní obsah

Hokejisty čeká poslední extraligové kolo před Vánocemi

PRAHA

Poslední zápasy před Vánoci čekají v pátek účastníky hokejové O2 extraligy. Na sedmi stadionech se odehraje kompletní program 34. kola. Šlágrem bude zřejmě duel v Pardubicích, kde se představí Karlovy Vary: oba celky se v přímém souboji utkají o čtvrtou pozici v tabulce.

Článek

Moeller po reprezentační přestávce vyhrál v Třinci a tři body by rád potvrdil i v pátečním domácím duelu, který začne netradičně již v 17:00. "Chceme navázat na poslední výkon. Sice tam nějaké chyby byly, ale zvládli jsme to. Chceme se dostat před Vary, které jsou nebezpečnější doma než venku," řekl trenér Miloš Říha. V sestavě Moelleru bude nadále chybět Pucher, nejistý je start brankáře Lašáka, jenž je nachlazen.

Karlovy Vary se po výhře nad Kladnem posunuly na čtvrté místo, které by chtěly udržet. "Pardubice ukázaly, že jsou po přestávce v dobré pohodě. My můžeme pouze překvapit a každý bod, který bychom získali, by pro nás byl úspěchem," uvedl asistent trenéra Václav Baďouček. Energie nemůže nadále počítat s brankářem Mensatorem a s Kraftem, pro kterého již sezóna zřejmě skončila.

Vítkovice prohrály třikrát za sebou a klesly zpět na předposlední místo v tabulce. Sérii porážek se pokusí zastavit proti vedoucímu Liberci. Kouč Miroslav Fryčer nepřestává věřit v obrat k lepšímu. "Celkový dojem si kazíme individuálními chybami. Co je nám platné, že nás soupeři chválí za dobrý hokej, když nesbíráme body. Určitě napětí je sice cítit, ale kluci pořád chtějí a věří. I já doufám, že proti Liberci zabereme," řekl Fryčer. Ten se však musí obejít bez dlouhodobě zraněného Šimíčka, nemocného Krenželoka a dvacetiletých reprezentantů T. Káni s Mikulou.

Liberec chce body i z Vítkovic

Liberci se v úvodu sezóny nedařilo na cizích kluzištích. Nyní ale Tygři vyhráli ve Znojmě, na Slavii a zlepšení chtějí potvrdit i v Ostravě. "Nebude to ale nic jednoduchého. Vítkovice potřebují body k tomu, aby se dostaly do play off. Určitě po nás půjdou. Nesmíme jim na jejich velkém hřišti nechat prostor hlavně ve středním pásmu," řekl trenér Josef Paleček. Liberci bude chybět brankářská jednička Hnilička, Tomajko, Holub a nově i Žabka.

Zlínu se proti Spartě letos vůbec nedaří, po domácí prohře 1:4 prohráli hokejisté Hamé v Praze dokonce 1:7. "Jsme řádně na utkání nabuzeni, soupeři máme opravdu co vracet. Chceme už konečně sérii špatných výsledků otočit," řekl ČTK asistent trenéra Zlína Jaroslav Stuchlík. Už šest kol čekají hokejisté Zlína na plný bodový zisk. Na marodce jsou dlouhodobě zraněný Zubíček, s tržnou ránou na prstu Okál a nejistý je start brankáře Murína.

Sparťané jsou si vědomi, že se jim proti Zlínu v poslední době daří, ale spoléhat na to nechtějí. "Jsme si vědomi, že každá série jednou končí. Chceme si ale udělat hezké Vánoce a k tomu by bylo dobré ve Zlíně vyhrát," řekl asistent trenéra Marian Jelínek. Hostům bude chybět pouze obránce Vykoukal.

Znojmo vsadí na bojovnost

Znojemské hokejisty trápí rozsáhlá marodka. Vedle Meidla, Selingra a Kucharczyka si natáhl sval Erat a nejistý je i start Svobody, který si narazil koleno. "Psychicky nám pomohlo po předcházejících nezdarech vítězství ve Vsetíně. Ovšem v utkání s Budějovicemi nejsme na domácím ledě favoritem. Soupeř má velmi dobře sestavený tým a je zaslouženě na druhém místě v tabulce. Musíme vsadit hlavně na bojovnost," uvedl trenér Znojma Miloslav Hořava.

České Budějovice vyhrály čtyři zápasy za sebou a dobrou předvánoční pohodu chtějí potvrdit i ve Znojmě, proti kterému v této sezoně vždy bodovaly. První duel ale rozhodl Dopita gólem v prodloužení 33 vteřin před jeho koncem. Hosté by v Hostan Areně měli postrádat Gřegořka, Macháčka a zřejmě i Nedorosta.

Litvínov získal z tří předchozích utkání jediný bod a před svátky by rád zase po čase potěšil své příznivce. "Třinec je silný tým, dvakrát jsme s ním letos prohráli a je nutné se zase zmobilizovat. Po té reprezentační pauze jsme nezačali vůbec dobře, a ačkoliv jsou Budějovice doma hodně silné, tak jsme nebyli spokojeni nejen s výsledkem, ale ani s předvedeným výkonem. To čekání na výhru je pro nás už zase příliš dlouhé," řekl trenér Václav Sýkora, který má až na reprezentanta do dvaceti let Černého k dispozici celý kádr.

Plzni se uzdravili marodi

Třinci nevyšly poslední dva zápasy, ale proti Litvínovu by mohl zabrat. S Chemopetrolem totiž Oceláři letos v obou případech uspěli. "Nedaří se nám střelecky. Kdybychom proměnili alespoň část šancí, bylo by to jiné. Věřím, že se to zase obrátí, protože příležitostí si umíme vypracovat dost," řekl trenér Jiří Juřík, který má až na dlouhodobě zraněného Zálešáka pohromadě kompletní kádr.

Kladno se proti Plzni pokusí odčinit předešlý nezdar proti druhému západočeskému soupeři v extralize, Karlovým Varům. V předešlém duelu Rabat nastřílel Plzni sedm branek, nyní tak lehkou úlohu nečeká. "Něco podobného se vám povede jednou dvakrát za sezonu. Spadlo nám tam vše. Teď to bude těžší duel. Plzeň navíc hraje urputný hokej, který nám moc nevyhovuje," podotkl asistent trenéra Petr Kasík. V sestavě domácích se poprvé po zranění objeví útočník Hluchý.

Plzeň dvakrát za sebou vyhrála, ale kouče Jiřího Kučeru těší hlavně fakt, že se vyprazdňuje marodka. Proti Kladnu budou chybět jen Nedoma, Mazanec a Benák. "Každý zápas je pro nás momentálně existenční, a tak k němu musíme přistupovat. Po dvou letech se chceme dostat do play off," řekl Kučera.

Slavia Vsetín nepodcení

Pražská Slavia prohrála tři z posledních čtyř duelů, naposledy v úterý doma s Libercem. Další ztrátu si tak úřadující vicemistr, který se v letošní sezoně trápí, dovolit už nemůže. "Vsetín ale podcenit nemůžeme. Už nás jednou porazil. Musíme si ale vše uhrát sami, nikdo to za nás neudělá," podotkl asistent trenéra Jiří Kalous. Domácí by měli být kompletní.

I když se tomu Vsetín vzpouzí, letošní sezonu už zřejmě jen dohrává. Naděje Valachů, kteří osmkrát za sebou prohráli, na postup do play off jsou pouze v oblasti teorie. "Ztráta už je sice velká, ale jdeme naplno do každého utkání. Každé vítězství má pro nás cenu. Musíme se více soustředit především na začátky utkání, které nám utíkají," prohlásil asistent Břetislav Kopřiva. Mimo hru je útočník reprezentační dvacítky Květoň.

Reklama