Hlavní obsah

Ve šlágru extraligy Slavia přivítá Pardubice

Hned druhý den nového kalendářního roku pokračuje v nabitém programu hokejová O2 extraliga a na programu je v 37. dějství hned několik atraktivních duelů. V šlágru přivítá pražská Slavia v Sazka Aréně svého velkého rivala posledních let z Pardubic. Spolu s Moellerem se poperou o druhé místo ve vzájemném souboji také České Budějovice se Spartou.

Foto: PRÁVO/Michaela Říhová

Slavia přivítá Pardubice

Článek

Svou dlouhou domácí vítěznou sérii se budou snažit prodloužit v západočeském derby Karlovy Vary proti Plzni.

Slavia se představí už popáté z posledních šesti zápasů v domácím prostředí a díky třem výhrám za sebou si vylepšila postavení v boji o play off. Zápasy s Pardubicemi slibují vždy atraktivní bitvu a oba týmy už předvedly v této sezoně na ledě soupeře obraty - Moeller vyhrál v Praze 5:4 přes nepříznivý stav 0:3, Slavia na východě Čech prohrávala 0:2 a zvítězila v prodloužení 3:2.

Domácí tým se těší, že si vzhledem ke jménu protivníka opět zahraje hokej a nebude muset rozbíjet destruktivní taktiku soupeře. "Určitě jde o magnet kola, a tak bych byl rád, kdyby to potvrdila i návštěva na utkání a přišlo co nejvíce diváků. Dá se určitě očekávat výborný hokej, neboť v obou týmech je spousta technicky vyspělých hráčů a popravdě řečeno, i přes naši pozici k nám jezdí týmy především bránit. Nyní to bude o něčem jiném, Pardubice mají dobrou sérii a my bychom ji rádi narušili," přál si trenér brankářů Slavie a obchodní manažer Ladislav Blažek.

České dráhy posílily spoje z Pardubic

Pardubice se mohou v Sazka Areně spoléhat tradičně na výraznou podporu svých příznivců a České dráhy kvůli utkání po dohodě s Moellerem posílily po jednom spoji do Prahy a z Prahy. "Na zápas se těšíme, dostali jsme se do formy a zápasy se Slavií mají vždy náboj. Jezdí za námi do Prahy sousta fanoušků a chtěli bychom je za to odměnit," řekl trenér Miloš Říha. K tréninku se po zranění vrátil útočník Rolinek, otazník visí nad startem dalšího forvarda Koláře.

České Budějovice ukončily v říjnu doma čtyřleté čekání na extraligovou výhru nad Spartou a v souboji dvou týmů z čela tabulky chce Mountfield vylepšil svou neúspěšnou bilanci s Pražany. Z uplynulých sedmnácti duelů totiž Jihočeši bodovali vedle říjnového úspěchu už jen loni v lednu za porážku v prodloužení. Zdravotní problémy trápily útočníky Nedorosta, Veselého a Brabence, na premiéru čeká obránce Bolf, který přišel po návratu z hostování ve Vsetíně právě ze Sparty.

Pražskou Spartu zdobí vizitka nejlepšího týmu extraligy za posledních deset kol. "Je potěšitelné, že jsme trochu stabilizovali naši pozici v té horní polovině tabulky. V poslední době nás ovšem trochu trápí zdravotní stav týmu. A přestože Budějovice jsou na tom podobně, očekávám jako obvykle ve vzájemných střetnutích hodně zajímavý zápas," řekl asistent trenéra Marian Jelínek. Sparta bude po dobu možná až osmi týdnů postrádat útočníka Štrbu, otazník se vznáší také nad startem obránce Vykoukala.

Liberec bude hájit svůj čtyřbodový náskok v čele tabulky před triem pronásledovatelů proti Kladnu. Bílí Tygři vyhráli čtyřikrát za sebou venku, ale výsledkově se zhoršili ve své dříve nedobytné domácí tvrzi. Mezi svátky prohráli s Pardubicemi, předtím zdolali až v prodloužení Vsetín. "Musíme si dát pozor především na kladenské přesilovky, rozhodují v nich zápasy," varoval trenér Josef Paleček. Mimo hru jsou bek Holub a útočník Tomajko, otazník visí nad starty Klimenty a Plodka.

Liberec je doma silný

Rabatu se venku nedaří a z posledních šesti zápasů si z ledu soupeře přivezl jen tři body. "Liberec je doma silný, ale my už potřebujeme konečně venku zabrat, abychom do mohli dostat do desítky pro play-off," podotkl trenér Zdeněk Müller. Do kladenské sestavy se vrací po dlouhé pauze útočník Horna, naopak mimo hru je s poraněným palcem u ruky obránce Evan.

Karlovy Vary v této sezoně v obou zápasech Plzeň porazily, a pokud zvládnout i další západočeské derby, prodlouží svou vítěznou sérii před domácím publikem už na osm zápasů za sebou. "Budeme chtít ale odčinit nešťastnou porážku ze Sparty. Plzeň bude hrát s maximálním nasazením, pokud chce do play off, musí získávat body. Hraje důrazný, fyzicky náročný hokej. Nám se doma ale dařilo a chceme v tom pokračovat," prohlásil asistent trenéra Václav Baďouček.

Plzeňský Lasselsberger oživil naděje na play off vysokou výhrou nad Třincem a v západočeském derby na ledě karlovarské Energie by rád navázal především na zlepšenou produktivitu. "Výhra nad Třincem je vzpruhou, kterou jsme potřebovali. S Karlovými Vary máme sice špatnou bilanci, jim se daří a psychicky jsou na tom určitě lépe než my, ale každý zápas začíná za stavu 0:0," uvedl trenér Jiří Kučera. Ten se bude muset obejít bez obránců Cartelliho, Mazance a Nedomy, které na led nepustí zdravotní důvody, v trestu je útočník Adamský.

Třinec má odstup

Třinec má sice poměrně dostatečný odstup od desátého místa, ale úterní výhrou by Zlínské mohl setřást. Teď kluby dělí tři body. "Sotva bychom uspěli s výkonem, který jsme odvedli v Plzni. Musíme být mnohem disciplinovanější," řekl trenér Jiří Juřík. Nebude hrát rekonvalescent Zálešák.

Zlínu závěr roku nevyšel, prohrál v Karlových Varech i doma s Libercem. Navíc se týmu Hamé proti Třinci nedaří, z posledních tří zápasů získal pouze bod. Plný bodový zisk na ledě soupeřů získali hokejisté Zlína naposledy koncem října, kdy vyhráli ve Znojmě 3:1. "Pokusíme se to prolomit," uvedl trenér Zlína Ernest Bokroš. Na marodce Zlína je pouze obránce Zubíček.

Znojmo přivítá Litvínov a na domácí lavičku se po disciplinárním trestu vrátí trenér Miloslav Hořava. Orli zakončili loňský rok dvěma prohrami. "Potřebujeme vylepšit naše postavení v boji o play-off. Litvínovu se sice v posledních zápasech tolik nedařilo, přesto ale představuje kvalitního protivníka. Chceme odčinit nepříjemnou prohru 0:6 z posledního vzájemného souboje," řekl Hořava, který ale postrádá vedle dlouhodobě zraněného Kucharczyka i Meidla, Selingra a Erata.

Velká bitva

Zápas slibuje vzhledem k aktuálním pozicím obou týmů v extraligové tabulce velkou bitvu, přestože oba vzájemné zápasy v této sezoně vyzněly vždy dost jednoznačně pro domácí tým. Nejprve uspělo doma Znojmo 4:0, Litvínov kontroval výhrou 6:0. "Oběma týmům jde v tomto utkání opravdu o hodně a velký význam bodového zisku dodá zápasu nádech play off. Stejně jako ve vyřazovacích bojích, i zde do toho dají hráči všechno, protože vědí, co je v sázce," předpověděl litvínovský trenér Václav Sýkora.

Vítkovice obnovily svůj sen o play off a proti poslednímu Vsetínu by měly zvýšit naděje. "Nepřipouštíme si nic jiného než tři body bez toho, abychom jakkoliv podceňovali soupeře. Pokud se chceme bavit o play-off, prostě zápas musíme vyhrát," řekl trenér Miroslav Fryčer. K dispozici vedle dlouhodobě zraněného Šimíčka a juniorů Mikuly s Tomášem Káňou nemá ani Kuboše, který má potíže s kolenem.

Valaši chtějí v Ostravě přerušit dlouhou šňůru nezdarů; už jedenáct kol nevyhráli. "Může nám po psychické stránce pomoct bodový zisk z Kladna, kde jsme sehráli vcelku dobrý zápas. A nebudeme ani pod takovým tlakem jako domácí," podotkl asistent Břetislav Kopřiva. V kádru není juniorský reprezentant Květoň a otazník visí nad marody Berzinšem a Sabolem.

Program O2 extraligy - 37. kolo:
17:00 Oceláři Třinec - Hamé Zlín (vzájemné zápasy v této sezoně: 5:4 v prodl., 1:0), Vítkovice Steel - Vsetínská hokejová (2:1, 2:1),
17:30 Mountfield České Budějovice - Sparta Praha (5:2, 4:6), Znojemští Orli - Chemopetrol Litvínov (4:0, 0:6),
18:00 Energie Karlovy Vary - Lasselsberger Plzeň (4:1, 3:0),
18:30 Bílí Tygři Liberec - Rabat Kladno (3:1, 4:5),
19:00 Slavia Praha - Moeller Pardubice (4:5, 3:2 v prodl.) - ČT4.

Reklama