Hlavní obsah

České Budějovice po boji porazily pražskou Spartu

Hokejisté Českých Budějovic porazili v dramatické bitvě 37. extraligového kola pražskou Spartu 4:3. Dvěma góly se na tom podílel útočník Jindřich Kotrla, který v minulosti dres Sparty oblékal. Vítězný gól vstřelil Milan Toman, jenž dres úřadujícího mistra oblékal ještě v minulé sezóně.

Článek

Domácí se dostali do vedení již ve druhé minutě, kdy využil Kotrla přesilovou hru a prostřelil brankáře Salfického, který se po dlouhé době objevil od první minuty v brance Sparty. Při následném vyloučení autora úvodního gólu výrazně podržel své spoluhráče budějovický gólman Chábera, jenž výborně zasahoval při nebezpečných střelách Vykoukala a Sivka.

V 9. minutě si vypracoval šanci Hlaváč, ale pak znovu hrozili domácí, a to dokonce při vlastním oslabení, když na trestné lavici seděl Vak. Po Hudcově přihrávce Brabenec trefil horní tyčku, pak ještě Kotrla bekhendem vyprášil Salfického betony. Přísné vyloučení Gulaše ale sparťané využili k bleskovému vyrovnání. Sedm vteřin jim stačilo, aby Vykoukalovu ránu od modré tečoval za Cháberova záda Netík.

Vstup do prostředního dějství patřil Jihočechům. Již po dvou minutách Gulaš ve středním pásmu šikovně naservíroval puk Hřebejkovi, a ten po přejetí modré střelou zápěstím mezi dvěma obránci překonal Salfického. Další gól měli na svých holích Mertl se Šimánkem, ale ve skrumáži neuspěli. Při trestu Sivka napřáhl na modré Posmyk a dorážka do klece Sparty už nebyla problémem pro Kotrlu.

Jihočeši přestáli i drtivou pover play

Dvoubrankový náskok trochu Budějovice ukolébal a jen tak se mohlo stát, že na samotného beka Vágnera jeli Klimt s Langhamerem a za Cháberovými zády zazvonila tyčka. Domácího brankář ohrozil ještě Hlinka, na protější straně v přesilovce Kotrla trefil břevno. Po zaváhání Šimánka na útočné modré šli Pražané do rychlého přečíslení a z přihrávky Tona se Kratěna z dálky trefil pod Cháberovu lapačku.

Ve třetí třetině nejdříve Veselý v oslabení ohrozil Salfického, další příležitosti měli domácí Mertl se Šimánkem. Po zbytečných faulech usedli na trestnou lavici společně hostující Langhammer a Dragoun, ale dvouminutovou přesilovku pět na tři sehráli domácí bez efektu. Zato následné vyloučení hostujícího kapitána Ptáčka náležitě využili, když obránce Toman zatáhl kotouč až k Salfickému, brankář Sparty čekal přihrávku, začal se přesunovat a umožnil Tomanovi bez potíží skórovat.

V přesilovce však hosté znovu snížili zásluhou Hlaváče a schylovalo se k dramatu. Tlak Sparty narůstal, power play byla drtivá, ale stav se nezměnil.

Mountfield České Budějovice - Sparta Praha 4:3 (1:1, 2:1, 1:1)
Branky a nahrávky: 2. Kotrla (Veselý), 24. Hřebejk (Gulaš), 28. Kotrla (Posmyk), 49. Toman - 15. Netík (Vykoukal), 40. O. Kratěna (P. Ton), 53. Hlaváč (J. Hlinka). Rozhodčí: Turčan - Pouzar, Bádal. Vyloučení: 7:7. Využití: 3:2. Diváci: 6421 (vyprodáno).
Sestavy:
České Budějovice: Chábera - Toman, Gřegořek, Posmyk, Vydarený, Macháček, Kutlák, Vágner - Hudec, V. Hübl, Brabenec - Kotrla, Vak, Veselý - Šimánek, Mertl, Sailer - Gulaš, L. Květoň, Hřebejk. Trenéři: Jandač a Kupka.
Sparta: Salfický - Ptáček, Stehlík, Vykoukal, Jan Hanzlík, Černošek, Tabaček, Benýšek - Sivek, J. Hlinka, Hlaváč - P. Ton, Netík, O. Kratěna - Klimt, Langhammer, Dragoun - Vrbata, Podlešák, Hromas. Trenéři: Výborný a Jelínek.

Reklama

Související témata: