Hlavní obsah

Provokatér Červenka zastal Vlasákovu práci

Marek BurkertPrávo

Nájezdy, to bývala doména šikovných rukou Tomáše Vlasáka. Jenže takřka neomylný exekutor odešel do Švédska a trůn penaltového specialisty ve Slavii osiřel. Až poslední pražské derby základní části hokejové extraligy naznačilo, že kouč Růžička zřejmě našel nástupce. Neomylný Roman Červenka se stal noční můrou sparťanů.

Článek

A nejen proto, že dvakrát znectil gólmana Dubu. Už při zápase se párkrát dostal do slovních potyček se soupeři, stejně jako třeba v minulosti vyhlášený provokatér Duda. "Jsem podobný typ, vypjaté situace prostě vyhledávám," culil se 21letý Červenka. "Oni na mě taky pořvávali, tak co?"

Při nájezdech si svůj úspěch náležitě vychutnal. Když proměnil ve třetí sérii, prstem naznačoval sparťanské střídačce, ať se ztiší. A když po třech hodinách ukončil zápas definitivně, s úsměvem na zkroušené protivníky pokyvoval hlavou. Po utkání mu tak sparťané svorně odmítli podat ruku. "Prostě jsem měl radost z gólu, oni to ale neunesli, bohužel," nenechal se Červenka vyvést z míry. "Moc kamarádů tam stejně nemám," usmíval se. "On je to arogantní chlapec, ale nechci to moc rozebírat přes noviny," cukal se sparťan Tomáš Netík.

Červenku trenérova volba překvapila

Že se objeví mezi exekutory, přitom Červenka vůbec nečekal. "V poslední době jsem jel párkrát sám na bránu a dopadlo to vždycky blbě. Takže mě trenérova volba dost překvapila," netajil se. K srdci si ale vzal Růžičkovy rady. "Říkal, ať před gólmanem něco naznačíme a pak uhneme do strany."

Při svých pokusech ukázal dokonale pevné nervy. "Při prvním jsem koukal, že Duba nějak moc zalezl do brány, a dal mu to nad lapačku . A při tom druhém jsem to tam práskl o tyčku," sykl slávistický hrdina.

"Penalty jsou vždycky o štěstí, my ho asi vyčerpali v pátek v Litvínově," tvrdil sparťanský trenér František Výborný, který společně s asistentem Jelínkem prodloužil s mistrovským klubem smlouvu o dva roky s následnou roční opcí. Na sparťanské střídačce by se Výborný ještě rád potkal se synem Davidem, který zvažuje návrat z NHL, i když by si ho Columbus rád zavázal dlouhodobým kontraktem. "Je to lákavé, že bychom společně ve Spartě ještě něco dokázali," připomněl společný titul z roku 2000.

Reklama

Související témata: