Hlavní obsah

Čechmánek chyboval, ale Třinci pomohl

TŘINEC

Až brankář Roman Čechmánek pomohl hokejistům Třince k ukončení série pěti zápasů bez vítězství a zastavení šňůry nezdarů při nájezdech. Oceláři získali 35letého brankáře, který naposledy působil ve švédském Linköpingu, těsně před začátkem duelu s Litvínovem, a byť se také nevyvaroval laciných gólů, nakonec týmu pomohl udržet naději na postup do play-off.

Foto: PRÁVO/Michaela Říhová

Roman Čechmánek v dresu české reprezentace.

Článek

"Ve Švédsku jsem neskončil kvůli výkonům, mělo to jiný důvod. Dozvěděl jsem se to až v Česku. I když mě manželka přesvědčovala k angažmá v cizině, já se rozhodl zůstat, protože děti chodí ve Zlíně do školy," uvedl Čechmánek, který má kontrakt do konce sezóny, a dodal, že vidina možného startu na mistrovství světa v tom roli nesehrála: "To vůbec. Sice jsem s trenérem Hadamczikem párkrát mluvil, ale co bude po sezóně, to se teprve uvidí."

Čechmánka bouřlivě uvítali fanoušci, zkušený gólman levačkou mávl domácímu "kotli" a pak se postavil litvínovským střelcům. Hned v úvodu jej hosté zkoušeli ze zajímavých pozic, ale vsetínská legenda působila jistě. "Nervózní jsem nebyl. Dlouho jsem nechytal, tak to bylo spíše příjemné. Měl jsem sice těžší nohy, ovšem chtěl jsem Třinci pomoci udržet naději na postup do play-off. Jsem rád, že to vyšlo," líčil dvojnásobný mistr světa a olympijský vítěz.

Prorok Čechmánka nerozhodil

Poprvé puk za jeho záda protlačil v 6. minutě Skuhrovec, ovšem stál v brankovišti, podobný moment se zrodil i v poslední části. "Bylo to jasné, navíc při druhé situaci by se v Evropě asi pískal faul na gólmana. Tam jsou brankáři víc chráněni," trochu se zlobil Čechmánek, který v utkání hlasitě dirigoval třineckou defenzívu a často údery holí do ledu upozorňoval obránce, že se jim za zády pokouší ukrýt některý z litvínovských útočníků.

Působil klidně, často se pustil daleko z branky a v roli falešného libera pomáhal obraně při rozehrávce. Úzko mu bylo jen v úvodu druhé části. To nejprve Kubinčák využil jeho špatné dohody s obráncem, pak jej Prorok nastřelil od zadního mantinelu a Čechmánek si kotouč srazil do sítě. "Takové laciné góly prostě padají," pokrčil rameny a nenechal se ani rozhodit Prorokovým děkovným klepnutím přes beton: "Tohle by mě asi vytočilo dříve, dnes už ne."

Nakonec Třinec vydřel rozhodující samostatné nájezdy, kdy jej přelstil Branda, ale s pokusy Reichla a Lukeše si Čechmánek poradil. "Kluci mi řekli, že to Třinec má nula sedm, a tak je to prý na mně. Zvládli jsme to, proto je přede mnou velká výzva zkusit mančaftu pomoci do play-off. V zápase s Litvínovem se ukázalo, že mužstvo má srdce," dodal.

Reklama

Související témata: