Hlavní obsah

Extraligové kluby nechtějí na juniorských MS posily ze zámoří

VELKÁ BÍTEŠ

V hokejové reprezentaci do osmnácti a dvaceti let na mistrovství světa budou od nadcházející sezóny startovat pouze hokejisté působící v Česku. Tedy za předpokladu, že výkonný výbor Českého svazu ledního hokeje schválí 22. února návrh Asociace profesionálních klubů, na kterém se představitelé extraligových celků dohodli na zasedání ve Velké Bíteši.

Foto: PRÁVO/Michaela Říhová

Čeští juniorští hokejisté na střídačce národního týmu.

Článek

"Pokud výkonný výbor tento návrh odsouhlasí, do každého utkání nejvyšší soutěže bude muset každý tým nasadit dva hráče věkové kategorie do dvaceti let," řekl ČTK ředitel extraligy Stanislav Šulc.

Zástupci klubů si od této změny slibují, že se jim podaří zabránit velkému odlivu mladých hráčů do zámořských juniorských soutěží. "Věříme, že to vědomí, že nebudou moci na šampionátech hrát, je přiměje k tomu, aby tady zůstali," uvedl Šulc. Výjimkou budou hráči, kteří za Atlantikem podepíší smlouvu s týmy z NHL, případně budou působit v seniorských soutěžích účastníků elitní skupiny mistrovství světa.

Poslední neúspěch dvacítky rozvířil bouřlivé jednání

Záměr neumožnit reprezentovat na MSJ hráčům působícím v kanadských juniorských soutěží byl v Česku již jednou schválen, po krátké době se od toho ale upustilo. "Už to bylo schváleno, ale nekorespondovalo to s představou některých lidí. Proto došlo ke změně," uvedl Šulc. Tentokrát si však svůj úmysl kluby s největší pravděpodobností budou moci vyzkoušet v praxi. "Tehdy jsme si nemohli ověřit, zda to bude fungovat," podotkl ředitel extraligy.

APK se k nečekanému kroku rozhodla po dnešním bouřlivém a dlouhém jednání zřejmě s ohledem na nepříliš vydařené vystoupení české reprezentace na posledních dvou šampionátech dvacítek. Svěřenci trenéra Radima Rulíka respektive Vladimíra Bednáře na nich obsadili páté a šesté místo. Na posledním mistrovství bylo ve dvaadvacetičlenné finální nominaci patnáct hráčů ze zámořských soutěžích.

V chodu extraligy žádné změny

Ve Velké Bíteši kluboví manažeři diskutovali i nad budoucností extraligy a případnou změnou systému nejvyšší soutěže. K žádné ale nedošlo. "I nadále platí vše, na čem jsme se dohodli a co jsme odsouhlasili před letošní sezónou," řekl Šulc. Nedošlo tak k uzavření extraligy, což ani nebylo na pořadu dne, ani nebyla změněna pravidla pro postup do ní. I nadále tak platí, že soutěž může pro příští sezonu rozšířit vítěz první ligy za předpokladu, že splní stanovené podmínky.

Vzhledem k tomu, že se jednání zúčastnil i předseda Českého svazu ledního hokeje Vratislav Kulhánek, ujistily se obě strany, že případné uzavření extraligy by musela schválit i svazová konference. Toto zásadní rozhodnutí by totiž ovlivnilo celý český hokej. "Myšlenky na uzavření extraligy jsou tady už deset let. Vždy ale směřovaly k tomu, že by vše konference musela řešit," dodal Šulc.

Reklama