Hlavní obsah

Extraliga vrcholí, ve hře je už pouze devět bodů

PRAHA

Maraton základní části hokejové O2 extraligy má před sebou závěrečnou rovinku v podobě tří kol. Kolik sil zbývá finišujícím týmům, by mohlo hodně napovědět 50. kolo. Mezi šesti pátečními duely vyčnívá svou důležitostí moravský souboj mezi pátým Zlínem a desátým Třincem, ale velká pozornost bude upřena také do Pardubic, kam zavítá pražská Slavia. Kolo zkompletuje sobotní zápas Litvínova se Znojmem před televizními kamerami.

Článek

Hokejisté Zlína po středečním vítězství v prodloužení na ledě vedoucího týmu tabulky Liberce zvýšili své naděje na postup do play-off z nejlepší šestky. Ovšem s Třincem měli v letošní sezóně problémy, na vlastním ledě prohráli v prvním vzájemném zápase 0:1. "Jde nám o první šestku v tabulce. Proto si už nemůžeme dovolit ztrácet doma body," řekl ČTK trenér Ernest Bokroš, který bude kvůli poraněnému lokti postrádat útočníka Kováře a zřejmě ještě i nemocného Kubiše.

Třinec má v závěru krušný los, počítat bude každý bod, a ve Zlíně proto nemíní vyjít bojově naprázdno. K úspěchu předurčuje Oceláře příznivá bilance se soupeřem, s kterým letos pokaždé bodovali. "Zrovna teď bychom to moc potřebovali potvrdit. Je to už i náročnější na psychiku hráčů, ale věřím, že se s tím vyrovnáme. Musíme být především bezchybní v defenzivě," řekl trenér Jiří Juřík, který postrádá zraněné Zálešáka se Semanem.

Na atraktivní bitvu se mohou těšit fanoušci v Pardubicích, které hostí Slavii a ve hře je kromě rivality stále hodně. Domácí se chtějí udržet mezi prvním kvartetem, hosté do šestého místa. "Bude to opět vyhecovaný zápas. Poučili jsme se z posledního zápasu v Budějovicích a nechceme prohrát. Kluci budou nažhaveni, aby smazali poslední křivdu," řekl trenér Miloš Říha v narážce na výkon rozhodčích v minulém kole. Domácím budou chybět Kolář a Koma, nejistý je start Pivka.

Do branky Slavie se vrací Svoboda

Stoupající tlak a důležitost zápasů jakoby Slavii svědčily. Pražané hrají očividně mnohem zodpovědněji, vědomi si faktu, že blížící se zápasy play-off nelze vyhrávat pouze nevázanou ofenzivou. "Stejně jako ostatním týmům, i nám již v podstatě začalo play-off. Do branky půjde Adam Svoboda, aby se před vyřazovacími boji trochu rozchytal," řekl asistent Jiří Kalous. Hostům bude chybět Sobotka, nejistý zůstává start Rataje.

Tradiční rivalové zkříží hokejky také v pražské T-Mobile Areně, kde Sparta přivítá České Budějovice. Náskok obhájců titulu na čtvrté příčce se sice ztenčil, vrásky trenérům však tento fakt nedělá. "Teoreticky je to skoro jedno, zda tým skončí čtvrtý, pátý či šestý. Pozitivně lze určitě vidět to, že Budějovice mají jisté play-off a budou spíše hrát otevřenější uvolněný hokej," věřil asistent trenéra Marian Jelínek. V sestavě Sparty budou chybět Štrba s Podlešákem.

Českobudějovičtí naposledy opět prokázali svou sílu, když otočili zdánlivě ztracený duel s Pardubicemi a dvoubrankovou ztrátu přeměnili ve vítězství 3:2. V tabulce chce Mountfield skončit co možná nejvýš a výhra s Moellerem byla z tohoto pohledu velmi důležitá. Na Spartě se však Jihočechům příliš nedaří. Jejich poslední výhra na jejím ledě nese datum 8. prosince 2000.

Kladno doufá, že bude Liberec šetřit síly

Na Kladně se potkají dva nejúspěšnější týmy posledních deseti kol. Domácí Rabat může stále usilovat o první šestku, z níž jdou týmy rovnou do čtvrtfinále, zároveň však zatím nemá play-off jisté. Ve vzájemných soubojích Kladna s Liberce v sedmi případech po sobě uspěl klub s výhodou domácího prostředí a Středočeši by tuto bilanci rádi prodloužili. "Ale spoléhat na to, že by nám Liberec vzhledem ke své pozici odevzdal body zadarmo, rozhodně nebudeme," uvedl asistent trenéra Petr Kasík.

Liberec si zajistil první místo po základní části a trochu šetřit síly by mohl, hlasy z tábora Bílých Tygrů to však odmítají. "Šetřit se nijak nebudeme. Pak se začíná až 5. března, takže na regeneraci bude času dost. Pro nás naopak přichází ideální příležitost vyzkoušet si některé věci a situace pro play-off při soutěžních zápasech s těžkými soupeři," uvedl trenér Josef Paleček. Dobře nevypadá start Tomajka, jehož operované rameno nevydrželo a liberecký útočník musí opět na vyšetření.

Plzeň se připravuje na západočeské derby s Karlovými Vary s neúprosným vědomím předčasného konce sezóny. Těsná prohra na ledě Třince, který hraje naopak o vše, však potvrzuje, že hráči Lasselsbergeru rozhodně nechtějí zbytek sezóny vypustit. V sestavě bude po operaci kolena chybět Cartelli.

Vary se mohou v Plzni přiblížit jistotě

Pozici karlovarské Energie upevnila trošku nečekaná, ale o to cennější výhra nad Spartou. Západočeši tak zůstávají ve hře o první šestku a případná výhra v Plzni by mohla jejich účast v play-off téměř s jistotou potvrdit. "Včerejší utkání bylo důležité v tom, že ty předchozí zápasy jsme třeba hráli dobře, ale výsledky se nedostavovaly. To byl hlavní rozdíl. Plzeň se sice nemá kam posunout, ale může hrát bez zábran, před vlastním publikem bude chtít vyhrát a nás čeká souboj s výtečným Málkem," řekl asistent trenéra Václav Baďouček. Otazník visí nad startem Dvořáka.

Vítkovice po prohře ve Znojmě znovu vypadly z desítky, ale proti Vsetínu se v Ostravě počítá s takřka jistým přísunem dalších tří bodů. "Cokoliv jiného by byla velká ztráta, ale to neznamená, že bychom Vsetín podcenili. V oslabené sestavě dokázal porazit Slavii a to je varování. Musíme být maximálně zodpovědní a koncentrovaní," řekl trenér Miroslav Fryčer. Věří, že po nemocích už budou v pořádku Hubáček s Kubošem. Po dlouhodobém zranění už možná nastoupí i Šimíček.

Valaši měli ve středu značné potíže se sestavou, ale ty by měly pominout výpomocí hostů z prvoligových týmů, které hrály ve středu. Trenérům by měli scházet pouze dlouhodobí marodi Kučný a Horák. "Chceme se pokusit uhrát co nejlepší výsledek, snad nenaděláme tolik chyb jako posledně proti Kladnu," podotkl asistent Břetislav Kopřiva.

Reklama

  Třinec - Pardubice zítra 17 : 00
20240426T17 : 00:00+0200
Třinec vs. Pardubice
Třinec vs. Pardubice
Třinec
Pardubice