Hlavní obsah

Slavia je zpátky v šestce, těsně přetlačila Kladno 2:1

PRAHA

Hokejisté pražské Slavie porazili v dramatickém duelu 51. kola hokejové extraligy Rabat Kladno 2:1 a při prohře Karlových Varů v Třinci se tak vrátili mezi vyvolenou šestici týmů pro čtvrtfinále play off. O výsledku vyrovnaného utkání rozhodl brankou čtyři minuty před koncem Marek Tomica.

Článek

Nejlepšími hráči obou týmů však byli brankáři; domácí Adam Svoboda a kladenský Zdeněk Orct. Osmé Kladno po porážce stále nemá jistý postup do play off.

Slavia byla zpočátku lepším týmem a hned si také svou aktivitou vynutila první přesilovku, která byla zanedlouho dvojnásobná, ale gólově zužitkovat se ji domácím za více než půlminutu nepodařilo.

V téměř stejně dlouhé převaze dvou mužů v poli se však na začátku 10. minuty nevedlo lépe ani Kladnu. Od té chvíle až do konce třetiny se prakticky vůbec nehrálo v pěti na obou stranách, a tak "každý chvilku, tahal pilku", podle toho, který z týmů hrál zrovna přesilovku.

Výjimkou byla 12. minuta, kdy se do šance natlačil domácí kapitán Beránek, ale chytrým bekhendem po ledě, na který by Orct neměl šanci reagovat, branku těsně minul. Hned po té mířil velmi dobře ze své tradiční přesilovkové pozice mezi kruhy Martin Procházka, ale Svoboda proti jeho střele vytáhl parádní zákrok a stav zůstal nadále bezgólový.

Hornův gól neplatil

Na konci 15. minuty sice Horna parádní rybičkou překonal Svobodu, gól však nemohl být pro předchozí postavení mimo hru uznán. Hned pár vteřin na to však tentýž hráč Svobodu zbytečně fauloval a na Slavii čekala 66 vteřin dlouhá přesilovka pět na tři, před níž dokonce svolal trenér Růžička díky oddechovému času válečnou poradu.

Po dalších 15 vteřinách navíc přišlo další vyloučení Rabatu, ale protože slávisté odehráli tuto obrovskou výhodu příliš staticky, když jediným skutečným ohrožením Orcta byla Bednářova střela do tyče, zůstal stav první třetiny bezbrankový.

Nic na tom nezměnily ani šance Bělohlava po skvělé přihrávce Kally a Procházky, který měl před domácí svatyní spoustu času i na dvě dorážky, ale všechny šance bravurně zlikvidoval Svoboda.

Havel nepostrestal chybu Orcta, rozhodl Tomica

Ve 26. minutě měl gól na hokejce Kolařík, když se překvapivě prosmýkl kladenskou obranou, ale zamířil těsně mimo. Cestu za úvodním gólem tak otevřel kiks hostujícího Hájka na vlastní modré čáře ze 33. minuty. Puku se zmocnil Červenka a přesným bekhendem ukončil Orctovu neprůstřelnost.

Na konci 36. minuty mohli domácí zvýšit, když Vondrka obral za brankou o puk Orcta, předložil před prázdnou branku Havlovi, ten však ve změti holí netrefil kotouč podle své potřeby.

Jenže ještě před druhou přestávkou mělo Kladno k dispozici přesilovku, kterou rychle utnul přesnou bombou od modré čáry Ševc a do třetí třetiny tak šly oba týmy ze stejné startovní pozice.

Také v poslední dvacetiminutovce pokračoval výborný hokej ze druhé části, kdy výrazně ubylo vyloučení a hrálo se v tempu hodném vyřazovacích bojů. Ve 45. minutě měl po úniku po pravém křídle velkou šanci Frolík, ale Svoboda se z bezprostřední blízkosti překvapit nenechal. O vítězi tak rozhodla dobrá orientace Tomici, který čtyři minuty před koncem z nepřehledné skrumáže prostřelil Orcta.

Slavia Praha - Rabat Kladno 2:1 (0:0, 1:1, 1:0)
Branky a nahrávky: 33. Červenka (Bednář), 56. Tomica (Vondrka) - 39. Ševc (Kalla). Rozhodčí: Levonen (Fin.), Homola - Barvíř, Blümel. Vyloučení: 9:11, navíc Pavlas (Kladno) 10 minut. Využití: 0:1. Diváci: 7045.
Slavia: A. Svoboda - Graňák, Kadlec, Žižka, Vašíček, Hlavačka, Kolařík - D. Hruška, Beránek, Tomica - Bednář, Červenka, Sup - Vondrka, L. Havel, Dlouhý - Kubeš, Doležal, Malát. Trenéři: V. Růžička, O. Weissmann a Kalous.
Kladno: Orct - Ševc, Hájek, Pavlas, M. Štěpánek, Zeman, Houdek - Bělohlav, Patera, Martin Procházka - Bílek, Gardoň, Kuchler - Horna, Kalla, M. Havel - od 21. navíc Frolík, Čurilla, Diviš. Trenéři: Müller a Kasík.

Reklama