Hlavní obsah

Sparťané jsou připraveni pomoci Hlinkovi k trofeji

Michal Osoba, Martin KézrPrávo

Boj o účast ve vyřazovací části není jediným dramatem posledního kola extraligy. Podobně zamotaná je i bitva o dvě nejcennější individuální trofeje základní části - vítěze kanadského bodování a nejlepšího střelce.

Foto: PRÁVO/Václav Jirsa

Jaroslav Hlinka (vlevo) se raduje se spoluhráči ze Sparty.

Článek

Před 52. dílem boje o ceněné tituly jsou na tom nejlépe sparťanský centr Jaroslav Hlinka v soutěži produktivity a pardubický forvard Petr Sýkora jako nejlepší střelec. S nejtěsnějším náskokem vedou před kladenským duem P+P - Hlinku stíhá Patera, Sýkoru zase Procházka.

Kromě těsného vedení mají ale aktuální lídři obou hodnocení ještě jednu podstatnou výhodu - jejich týmy už do posledního kola nastupují s uklidňujícím pocitem, že je nic nemůže z play-off vystrnadit. "Ale pro mě je stejně pořád důležitější, jak mé góly prospívají týmu než mé osobní statistiky," tvrdí pardubický střelec Petr Sýkora.

V Kladně potřebují bod navíc

To v Kladně by k jistotě postupu potřebovali bod navíc. "Nebojuju s Hlinkou, pro mě je podstatnější, abychom v úterý večer nekončili sezónu," dušuje se i Patera, že pro něj góly a asistence rozhodně nejsou prioritou.

"Nebudeme na kanadské bodování a střelce vůbec brát ohled, pro nás je důležité play-off, i kluci to tak berou. Není pro ně podstatné, jestli skončí první nebo druzí, ani to moc nesledují," přikyvuje kladenský kouč Zdeněk Müller. "Určitě bychom klukům vítězství přáli, ale když nemáme jisté play-off, musí zájmy jednotlivců ustoupit prospěchu týmu," krčí rameny kladenský obránce Martin Ševc.

To na Spartě, která už v tabulce nemůže nahoru ani dolů, Hlinkovi můžou pomoci víc. "Pavel Patera je hodně kvalitní soupeř, ale byl bych rád, kdyby Jarda vyhrál, když vedl většinu sezóny," přiznává kouč úřadujícího mistra František Výborný a připouští, že svému elitnímu centrovi dá na ledě více prostoru. "Když byl krátce po operaci, tak jsme ho spíš brzdili, ale pokud bude chtít, v posledním kole ho klidně necháme hrát víc. Bude záležet na jeho pocitech, ale myslím, že při přesilovkách bude na ledě hodně," předpokládá Výborný.

Hlinkovi hraje do karet los

Připraveni pomoci jsou i spoluhráči z útoku. V neděli v Liberci se vedle Hlinky objevil Jiří Zelenka, který jeho geniální nahrávku zužitkoval ve 250. gól ve sparťanském dresu. "Když to půjde, pomůžeme mu," slibuje zkušený útočník. Na triumfu Hlinky by profitovali i jeho spoluhráči. "Zatím nám nic neslíbil, ale když vyhraje, tak určitě něčím přispěje," usmívá se Zelenka.

V Hlinkův prospěch hraje i bilance obou adeptů na vítězství v kanadském bodování proti úterním soupeřům. Zatímco sparťanský forvard Hlinka proti Třinci v této sezóně nasbíral sedm bodů, Patera v duelech s Českými Budějovicemi jen tři. Obdobná matematika mluví v boji o krále střelců pro pardubického Sýkoru, Litvínovu už gól dal, zatímco Procházka se proti Budějovicím ještě v této sezóně prosadit nedokázal.

Reklama

Související témata: