Hlavní obsah

Sokolovská uhelná pozastavila sponzoring, Vary přijdou zkrátka

SOKOLOV

Společnost Sokolovská uhelná (SUAS) oznámila vedení extraligových hokejistů Energie Karlovy Vary, že kvůli ekologickým aktivitám Kritického klubu pozastavuje sponzorské příspěvky. O peníze z téhož důvodu přišel také druholigový fotbalový celek Baník Sokolov. Novinářům to oznámili představitelé obou týmů, podle nichž pozastavení sponzoringu vážně ohrožuje přípravy na další sezónu.

Foto: www.sport.cz

DEFAULT TITLE

Článek

Prezidenti obou sportovních klubů prohlásili, že nesouhlasí s aktivitami Kritického klubu, který požádal kraj o zvážení ochrany území Lomnických pinek v předpolí dolu Jiří na Sokolovsku. Pokud by Lomnické pinky s některými vzácnými druhy fauny a flóry byly chráněným územím, omezilo by to rozsah předpokládané těžby. Sami aktivisté se současné vlně prohlášení proti Kritickému klubu diví, kraj totiž jejich připomínky už jasně odmítl.

"Považujeme za seriózní sdělit všem žadatelům o sponzorské příspěvky, že do doby vyjasnění těchto zásadních připomínek ekologických aktivistů ze sdružení Kritický klub pozastavuje Sokolovská uhelná poskytování sponzorských příspěvků. Současně se omlouváme všem, kterým byla tato podpora přislíbena," citoval šéf Baníku Sokolov Pavel Makoň z e-mailu, který v pondělí SUAS rozeslala klubům.

Příspěvek u hokejistů Varů činil 40 procent rozpočtu

Sportovní kluby odsuzují přístup Kritického klubu, který podle nich může ohrozit financování sportu v celém regionu. "Co se týče nové sezóny, je to velký otazník. Financování je jednoznačně závislé na Sokolovské uhelné. Je to vlastník klubu i hlavní partner. Financování případné stavby nového stadionu není v tutu chvíli aktuální, protože je na prvním místě zajištění příští sezóny," řekl Makoň.

Podobně na e-mailovou zprávu od vedení SUAS reagoval i prezident hokejistů Energie Karlovy Vary Ladislav Trubač. "Náš klub ví, co to je ztratit hlavního partnera. SUAS je poslední firma v regionu, která je ochotna profesionální sport v regionu podporovat," upozornil Trubač. V HC Energie tvoří příspěvek od SUAS 40 procent ročního rozpočtu, v sokolovském Baníku až 50 procent.

Hysterická reakce

Prohlášení sportovních klubů následovalo po podobném prohlášení odborů SUAS, starostů dotčených obcí v okolí dolů i vedení Karlovarského kraje. Aktivisty ale reakce těžební společnosti i obcí a sportovců překvapily. "My jsme jen využili občanského práva a požádali kraj o zvážení, jestli by určitá oblast, která je i podle biologů vzácná, mohla být zařazena mezi chráněné území. To bylo vše. Kraj odpověděl, že to dnes už nejde. Reakce na to je ale naprosto hysterická," řekl dnes ČTK Jan Hadrava z Kritického klubu.

S požadavkem zahrnout Lomnické pinky do chráněných lokalit koncepce ochrany životního prostředí vystoupil na veřejném projednání koncepce Tomáš Kábrt z Kritického klubu. "Vedoucí odboru životního prostředí sdělila, že koncepce takovéto jednotlivosti neřeší. Při následném telefonickém rozhovoru bylo panu Kábrtovi řečeno vedoucí odboru životního prostředí, že se lokalita nachází v dolovém území a neexistuje zákonná možnost tuto lokalitu vyhlásit chráněným územím. Zástupce Kritického klubu uvedl, že se tedy tímto dále nebude zabývat," doplnila mluvčí Krajského úřadu Karlovarského kraje Andrea Bocková.

Reklama

Související témata:
  7 : 2 Kladno - Vsetín 7 : 2 dohráno
20240418T18 : 00:00+0200
Kladno vs. Vsetín
Kladno vs. Vsetín
Kladno
Vsetín