Hlavní obsah

Vítěz první ligy už nemusí za postup do extraligy platit milióny

JIHLAVA

Vítěz první hokejové ligy nebude muset v případě, že bude chtít postoupit do příštího ročníku extraligy, zaplatit licenční poplatek 25 miliónů korun. Představitelé Asociace profesionálních klubů ledního hokeje (APK LH) se na valné hromadě v Jihlavě rozhodli, že tuto podmínku postupu zruší. Další však zůstávají v platnosti.

Článek

APK LH tak vyhověla námitkám Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS), který jí hrozil pokutou v případě, že dostatečně nezdůvodní důvody, proč tutu sumu požaduje, a chtěl zahájit s extraligovými kluby správní řízení. Antimonopolnímu úřadu se současně nelíbila ani snaha manažerů nejvyšší soutěž uzavřít.

"Valná hromada rozhodla, že ze schválených podmínek tuto část vypustí. Když tedy vítěz první ligy splní další podmínky, vstoupí do příštího ročníku, který by se tak hrál s patnácti týmy," řekl ředitel soutěže Stanislav Šulc ČTK.

Extraligoví manažeři se na tom dnes dohodli po několikahodinovém jednání v Jihlavě. "Poté, co jsme získali zvýrazněné stanovisko Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže, jsme o tom diskutovali dlouho," uvedl Šulc. Hlasování o změně podmínek, na kterých se zástupci klubů dohodli v dubnu loňského roku, však nebylo jednomyslné. "Většina ale byla pro zrušení," řekl ředitel soutěže.

Patnáct týmů bude v extralize jen příští rok

Patnáctičlenná soutěž se však bude hrát případně jen jeden rok. Ještě v létě by totiž mělo dojít k úpravě pravidel a bude stanoven způsob, jakým se počet klubů opět sníží na současných čtrnáct. "Zvolíme takovou formu soutěže, aby extraliga zůstala otevřená, bylo možné do ní postoupit, ale po jejím skončení bylo celků opět čtrnáct," uvedl Šulc.

Přesnou formu, jak toho bude docíleno, ale nechtěl specifikovat. "Možných variant je celá řada. Momentálně máme ale čas. Budeme to řešit po skončení sezóny," řekl ředitel extraligy. V úvahu přichází například zavedení různých forem baráže, prolínací soutěž či přímý sestup.

Základními podmínkami postupu do extraligy jsou momentálně vítězství v play-off první ligy, odpovídající stadion a dostatečné ekonomické zajištění. Vedle toho musí mít adept na postup mezi elitu i stanovenou základnu mládeže.

Mladá Boleslav: zvítězil zdravý rozum

Hlavní adepti na postup do extraligy, představitelé Ústí nad Labem a Mladé Boleslavi, dnešní rozhodnutí APK LH uvítali. "Je to skvělá zpráva pro všech osm klubů, které půjdou do play-off. Popravdě řečeno to k tomu také směřovalo. Zvyšuje se tím pádem výrazně konkurence, protože většina těch klubů splňuje zbývající podmínky. Dá se tak očekávat opravdu hodně zajímavé play-off," řekl ČTK generální manažer Ústeckých Lvů David Šaffer.

Podobně se vyjádřil i předseda představenstva středočeského klubu Jan Plachý. "Pro nás je to samozřejmě dobré, ale na druhou stranu pouze zvítězil zdravý rozum," řekl Plachý, který souhlasil i s následným snížením počtu účastníků extraligy o sezónu později zpět na čtrnáct. "Pokud by to pro sport samotný mělo dopadnout úplně nejlépe, tak půjde v extralize deset týmů do vyřazovací části a zbylé čtyři do baráže s nejlepšími dvěma týmy první ligy," dodal Plachý.

Reklama

  3 : 0 Pardubice - Třinec 3 : 0 dohráno
20240424T18 : 00:00+0200
Pardubice vs. Třinec
Pardubice vs. Třinec
Pardubice
Třinec