Hlavní obsah

Beránek: S nájezdy si nelámeme hlavu, máme Vláďu Růžičku

PRAHA

Hokejistům pražské Slavie se sice v této sezóně extraligy nedařilo zdaleka vždy podle představ, ale v play-off, její rozhodující fázi, nechybějí. I přes mizerný úvod a průběžnou poslední příčku tedy má červenobílá družina vedená kapitánem Josefem Beránkem stále šanci minimálně obhájit svou finálovou účast z minulého ročníku.

Foto: PRÁVO/Václav Jirsa

Opory hokejistů Slavie (zleva) David Hruška, Josef Beránek, a Petr Kadlec.

Článek

Sám Beránek byl s šestým místem po základní části vcelku spokojen. "Celá ta sezóna byla svým způsobem hodně náročná, ale dostali jsme se tam, kam jsme chtěli, tedy do šestky. Samozřejmě také zaznívalo do třetího nebo čtvrtého místa, ale já bych to zase tak nebral vzhledem k tomu nepovedenému začátku," řekl dnes ČTK Beránek. "Nelze si na nic stěžovat. Základní část dopadla zkrátka dobře, protože jsme nemuseli do předkola play-off," dodal.

Pražany provázela nevyrovnanost výkonů. Špatný začátek sice vystřídala série 11 výher z 13 utkání, do konce základní části však následovalo "střídavě oblačno", zahrnující například i prohru ve Vsetíně. "Odehráli jsme pár dobrých zápasů, ale nedařilo se nám na to navazovat dál. Nějak více hodnotit však bude možné až po play-off," připomněl Beránek. "Do něho jdeme v takové pozici, v jaké jsme chtěli být. Teď už se ta tabulka bere pouze s ohledem na to, jaké mančafty začínají doma, což také někdy nebývá ta úplně největší výhoda," uvedl.

Výsledky v základní části nejsou směrodatné

Ve čtvrtfinále čekají na Růžičkův soubor České Budějovice, třetí tým tabulky a protivník ze semifinále minulého play-off. Slavia se po loňské sérii radovala po výsledku 4:1 na zápasy, v této sezóně však mají navrch poměrem 3:1 Jihočeši. "My jsme sice neměli s Budějovicemi v sezóně nijak zvlášť dobré výsledky, ale zase jsme proti nim odehráli docela dobré zápasy a já si myslím, že jde hlavně o naši vnitřní sílu než o ty výsledky vzájemných zápasů. Náš tým už má přece jen také něco za sebou," řekl Beránek.

Dvě slávistické prohry s Budějovicemi přišly po samostatných nájezdech. "My jsme získali velkou posilu na nájezdy, když se na soupisku nechal dopsat Vláďa (Růžička), takže my si s tím vůbec nelámeme hlavu. Jestli dojde k nějakému důležitému nájezdu, tak on tam půjde a dá gól, protože ví jak na to, a to nám stačí," řekl se širokým úsměvem sedmatřicetiletý útočník.

Mančaft na titul máme

Mountfield nemá napevno danou brankářskou jedničku, v sezóně se střídali mladý Jan Chábera se zkušeným Romanem Turkem. "Nelze vůbec brát, která varianta by pro nás byla lepší. Jsou to momentální záležitosti. Důležité je, aby se dařilo nám," uvedl Beránek.

Slavia byla až dvanáctým týmem extraligy na svém kluzišti, ale druhá v bilanci na ledě soupeřů. "Domácí prostředí hraje každopádně svou roli. I kvůli tomu, že když se hraje na těch menších stadionech, tak se třeba začne pískat na rozhodčí a některé z nich to ovlivní. Co se týká nás hráčů, tak doma budeme mít každopádně větší podporu fanoušků než v Budějovicích. Hraje to roli do určité míry, ale zase to není rozhodující," připustil Beránek.

Cíl na play-off má mistrovský tým z roku 2003 jasný. "Nedovedu si vůbec představit, že bych měl začínat zápasy s tím, abych přemýšlel, že můžeme vypadnout. Když se to pak stane a prohraje se, tak třeba kvůli tomu, že soupeř byl lepší nebo jsme udělali chyby, ale těžko si dávat předem nižší cíle," řekl odhodlaně. "Mančaft na titul máme. Když vyhrajeme víckrát, než prohrajeme, tak si můžeme ten pohár zvednout, a to je také hlavní motivací, proč člověk do play-off vůbec nastupuje. Teď teprve skutečně začíná sezona," uzavřel Beránek.

Reklama

Související témata: