Hlavní obsah

Rangers se loučili se starým rokem netradičně - výhrou

Hokejisté New Yorku Rangers zakončili starý rok 2002 vítězstvím 2:0 nad Carolinou. A to především zásluhou Roberta Holíka, který byl u obou branek hostů - jednu sám vstřelil, na druhou přihrál. Jezdci mohou za body děkovat také gólmanovi Mikeu Dunhamovi, jenž kryl všech třicet ran a připsal si první vychytanou nulu v sezóně.

Foto: ČTK

Český hokejista v dresu Edmontonu Oilers Aleš Hemský se snaží překonat brankáře Dallas Stars Martyho Turka.

Článek

"Tahle výhra nebude znamenat vůbec nic, když ji nedokážeme zopakovat. Dnes jsme nepochybně hráli s velkým nasazením, ale dokud se nám nepodaří to zopakovat v několika zápasech po sobě, budeme pořád jedním z těch horších týmů," řekl Holík k faktu, že Jezdci vyhráli teprve třetí utkání z uplynulých jedenácti. V tabulce Atlantické divize jsou Rangers poslední, na záda se dívají i městskému rivalovi, týmu Islanders. Na postupovou příčku do play-off ve Východní konferenci ztrácejí čtyři body; mají ovšem odehráno až o čtyři utkání více než soupeři, s nimiž o postup bojují. Výhra může alespoň na chvíli zachránit krk kouči Bryanu Trottierovi, některé kanadské listy již před utkáním naznačovaly, že je "zralý na odpis".

Tampa stále neví, jak na Senátory

Ottawa rozhodla o svém vítězství na stadionu Tampy Bay v poměru 6:3 především v druhé třetině, kterou i díky gólům Martina Havláta a Radka Bonka vyhrála 4:1. Havlát se podílel na výhře Senátorů stejně jako obránce Karel Rachůnek ještě jednou asistencí. Tampě, která Ottawu neporazila už deset utkání v řadě, naopak k úspěchu nepomohly ani přihrávky Václava Prospala a Pavla Kubiny. Senators si díky dvoubodovému zisku upevnili vedení ve Východní konferenci, kde mají nyní před druhým Bostonem čtyřbodový náskok. "Je to nejlepší tým, s nímž jsme letos hráli. Dokázali úplně eliminovat naši rychlost, a to bylo pro vývoj zápasu rozhodující," složil vítěznému týmu poklonu kapitán Blesků Dave Andreychuk. Toronto prohrávalo ve Vancouveru ještě v polovině střetnutí 1:3, ale nakonec si odvezlo oba body. Maple Leafs ještě do konce prostředního dějství dokázali srovnat a v poslední třetině pak díky českým hráčům strhli vítězství na svou stranu. V 47. minutě nejprve Robert Reichel přihrál na rozhodující trefu Jyrkimu Lummemu a dvě sekundy před koncem pak sám po asistenci Tomáše Kaberleho zpečetil výsledek na 5:3 gólem do opuštěné branky.

Columbus konečně skóroval v přesilovce

Hráči Columbusu přerušili v zápase s Pittsburghem, který vyhráli 5:2, dvě nelichotivé série. Jednak po pěti prohrách konečně získali oba body a hlavně dokázali skórovat při přesilové hře, což pro ně v předchozích 26 případech bylo neřešitelným problémem. "Dnes jsme opravdu potřebovali vyhrát. Odehráli jsme dobrých 60 minut, po celém kluzišti jsme se dobře pohybovali, hráli tvrdě a soustředěně," řekl útočník Blue Jackets Andrew Cassels, který se po třízápasové pauze, způsobené poraněným loktem, vrátil na led a hned přispěl k výhře dvěma góly. Columbus brzy s Tučňáky 0:2 prohrával, když se trefili Wayne Primeau a po přihrávce Michala Rozsívala podruhé v sezoně i Michal Sivek. Jenže domácí si tentokrát šetřili své trefy právě do přesilovek a nakonec využili hned tři. První z nich zužitkoval David Výborný, druhou po asistenci Jaroslava Špačka právě Cassels a při třetí se radoval Geoff Sanderson. Zápas mezi Minnesotou a Anaheimem rozhodli ve prospěch domácích spíše sváteční střelci. Jeremy Stevenson, Matt Johnson a Nick Schultz dali své první góly v sezoně a nasměrovali Wild k vítězství 4:1. Jedinou trefu hostů zaznamenal Andy McDonald, když za záda jinak vynikajícího Dwayna Rolosona dorazil střelu Petra Sýkory. Svou 1040. asistenci v NHL si u této branky připsal také Adam Oates a v historické tabulce přihrávajících tak na sedmém místě vyrovnal bilanci Marcela Dionna.

Skvělý Osgood

Jediný gól rozhodl zápas mezi Buffalem a New Yorkem Islanders. Za stavu 0:0 dospěl zápas do prodloužení, v jehož druhé minutě rozhodl o vítězství hostů Jason Blake. Sabres, kteří jsou v soutěži stále poslední, získali pouze bod především zásluhou gólmana Islanders Chrise Osgooda, který nedostal branku podruhé v uplynulých třech zápasech a v NHL tak má na kontě již 36 shutoutů. Roman Turek přispěl 23 úspěšnými zákroky k tomu, že Calgary remizovalo na domácím ledě s Montrealem 1:1. Český gólman kapituloval pouze v druhé třetině po trefě Slováka Richarda Zedníka. Stejnému hráči ovšem v dalším souboji vše vrátil, v prodloužení totiž kryl jeho samostatný nájezd. "Říkal jsem si, že budu střílet mezi nohy, ale Roman asi schválně nechal trochu místa na straně lapačky, a tak jsem se rozhodl, že zkusím vystřelit tam. Asi tušil, kam nakonec vystřelím, takže jsem měl radši zůstat u toho pokusu mezi betony," komentoval Zedník svou šanci z prodloužení. Hokejisté Detroitu prodloužili svou sérii neporazitelnosti už na devět utkání, z nichž šest vyhráli. Dobrou formu Rudých křídel tentokrát poznali na vlastní kůži hráči St. Louis, kteří si z arény Joe Louise odvezli debakl 1:5.

Reklama