Hlavní obsah

Čtvrtfinále play-off extraligy začíná reprízami loňských soubojů

V Českých Budějovicích a v Praze bude v sobotu zahájena bitva o nového českého hokejového mistra. Hned ve čtvrtfinále Česká pojišťovna play-off O2 extraligy navíc dojde k reprízám soubojů z minulého roku. Jihočeský Mountfield se utká s pražskou Slavií, která ho loni v semifinále bez větších problémů vyřadila, mistrovská Sparta poté na svém ledě přivítá Zlín.

Foto: www.hokejcb.cz

Hokejisty Českých Budějovic čeká znovu souboj s pražskou Slavií.

Článek

I v tomto souboji se v minulé sezóně radoval ve stejné fázi soutěže jako letos z postupu pražský tým.

České Budějovice mají svému soupeři co vracet. Ačkoliv jednotlivá utkání byla tehdy vyrovnaná, výsledek série zněl jednoznačně 4:1 pro Pražany. V této sezóně se však ve vzájemných zápasech více dařilo Jihočechům, který vyhráli tři ze čtyř. Dvakrát však až po samostatných nájezdech.

Základních 52 kol zvládli svěřenci trenéra Josefa Jandače na výbornou, ovšem kromě výhody domácího prostředí na případný sedmý zápas jim třetí příčka nic jiného nezaručuje. "Z dlouhodobého hlediska panuje se sezonou spokojenost a třetí místo je výborné," poohlédl se Jandač zpět v rozhovoru pro klubový web. "Opravdová" sezóna však začíná až s příchodem play-off. "Přejít se dá přes každého. Je to otázka momentální formy, připravenosti na soupeře, odhodlání hráčů, zdravotního stavu a dalších faktorů. Když to do sebe zapadá, je porazitelný každý," věřil Jandač.

Kvalitní hokej

Na loňské souboje už prý nemyslí. "Letos je zcela jiná situace. Věřím, že se bude hrát kvalitní hokej, ale samozřejmě s opačným výsledkem než loni," přál si Jandač, který očekává tuhý boj. "Vyhrát chce každý. V každém zápase očekávám především stoprocentní výkon od našeho týmu a uvidíme, co nám Slavia dovolí. Určitě to budou vyrovnané zápasy," tipoval kouč Mountfieldu. Může ho těšit také zmenšující se marodka týmu, na níž zůstávají pouze dlouhodobí marodi Nedorost s Veselým a kvůli zápalu plic visí otazník nad startem Krajčiho.

Slavia se štěstím unikla nástrahám předkola play-off a navíc znala jméno soupeře, což přišlo trenérům vhod. "Budějovice hrály v této sezóně velice dobře, ale my určitě nemáme co ztratit. Měli jsme dostatek času na přípravu, takže uvidíme. Už se na sérii těšíme," uvedl trenér Vladimír Růžička, jenž by za určité konstelace mohl do série sám zasáhnout jako hráč při nájezdech.

Stejně jako trenér nejbližšího soka očekává v dlouhém honu za mistrovským primátem napínavé souboje. "Budou to podobně jako v základní části vyrovnané zápasy. Na druhou stranu je to play-off, kde jsou ty zápasy trošičku jiné než v základní části," řekl Růžička, který si je vědom, že mohou rozhodovat maličkosti. "Myslím, že máme výhodu, že do těchto zápasů nejdeme jako favorit. Tím jsou Budějovice," pasoval soupeře do nelehké role Růžička. Mimo hru zůstává Sobotka, zdravotní problémy dále sužovaly pouze Kadlece, jenž vynechal čtvrteční trénink, ale měl by být připraven nastoupit.

Vyrovnané šance

Mistrovská Sparta vstoupí do boje o obhajobu titulu proti stejnému soupeři, proti kterému začala loňskou jízdu za triumfem. Sparťané mají sice se Zlínem dlouhodobě lepší bilanci, ale trenér František Výborný vidí šance obou klubu vyrovnané. "Začínáme tentokrát doma, loni pro Zlín domácí prostředí výhodou nebylo. Bude záležet na momentální formě a pohodě," podotkl sparťanský kouč. Podle něj se role otočily a roli favorita musí potvrzovat jeho tým. "Loni byl jasný favorit Zlín, my jsme se vyškrábali do play-off na poslední chvíli. Jdeme jako loni do série s úctou k soupeři."

Sparta by ráda napodobila Vsetín, který dosud jako jediný v historii samostatné české ligy dokázal obhájit titul. "Kdo by nechtěl, ale je to hrozně daleko. Hráči budou sebevědomí a věřím, že prokážou kvality, proč jsou ve Spartě," navázal Výborný. Sparťané už se nemohou spoléhat na osobnost brankáře Petr Břízy, který mezi tyčemi v klubu kraloval sedm let.

Pražané si uvědomují, že musí podržet současnou jedničku Tomáše Dubu. "Gólman je důležitý článek a Petr Bříza byl tím, který přispěl loni k titulu nejvíce. Je to těžká role pro Tomáše, ale jsou tady hráči, aby mu pomohli," řekl Výborný.

Pro Štrbu skončila sezóna

Týden a půl pauzy mezi závěrem základní části a čtvrtfinále, kterou vyplnilo předkolo play-off, pomohlo Spartě k doléčení šrámů některých hráčů. Na marodce tak zůstal jen útočník Martin Štrba, pro něhož sezóna skončila. Obránce Ján Tabaček si ve středu natáhl kolenní vazy, ale měl by být k dispozici. "Věříme, že bude v pořádku," připojil Výborný a pochvaloval si přestávku. "Měli jsme hodně nedoléčených a nakřáplých hráčů, takže nám to vyhovovalo. Odpočinuli jsme si, pak se zapracovalo u některých na fyzičce, měli den volna a teď se tři dny věnujeme taktickým věcem," dodal sparťanský trenér.

Zlínu se sice proti Spartě dlouhodobě nedaří a v play-off ji ještě nikdy v historii nedokázal vyřadit, kouč Ernest Bokroš však svému týmu věří. "Cítím, že mužstvo dosáhlo v základní části maxima. V době, kdy se bojovalo o každý bod, získalo pětadvacet bodů. Máme svoji sílu a ukážeme to i proti Spartě," řekl slovenský kouč odhodlaně. Náladu mu zvedl i zdravotní stav členů elitní formace Hamé Lešky a Záhorovského, kteří sice nedohráli poslední utkání základní části proti Vsetínu, ale v sobotu budou připraveni nastoupit.

Moravský tým inkasoval v této sezóně ve dvou zápasech na Spartě patnáct branek. O víkendu je ale připraven bránit mnohem lépe. "Musíme si dát pozor, abychom šikovným útočníkům Sparty nedovolili dostat se bez problémů do naší třetiny a tam zakončovat. Rozhodně to nepovažujeme za odvetu za loňský rok, máme jiný tým a Sparta taky. Dvakrát za sebou ale nechceme vypadnout se stejným soupeřem," podotkl Bokroš, kterému bude chybět jen dlouhodobě zraněný Roman Pšurný.

Sobota 3. března - 1. zápasy:
17:00 Sparta Praha - Hamé Zlín (4:1, 7:1, 1:5, 8:3) - ČT4 Sport, 17:45 Mountfield České Budějovice - Slavia Praha (vzájemné zápasy v této sezoně: 3:2 po sam. nájezdech, 3:7, 3:1, 3:2 po sam. nájezdech) - ČT2.
Neděle 4. března - 2. zápasy:
17:00 Mountfield České Budějovice - Slavia Praha, 18:15 Sparta Praha - Hamé Zlín - ČT2.

Reklama