Hlavní obsah

Hokej ON-LINE: Čtvrtfinále play-off

Martin Kézr, Marek BurkertSport.czPrávo

Čtvrtfinále play-off hokejové extraligy v sobotu začíná reprízou duelů, které nabídla už loňská vyřazovací část a úspěšnější v nich byly pražské celky. Zlín by proto rád oplatil Spartě vyřazení hned v 1. kole a České Budějovice se zase touží pomstít Slavii za neúspěch v boji o finále minulé sezóny.

Foto: čtk

Hokejisté Sparty zahájí cestu za obhajobou titulu soubojem proti Zlínu.

Článek

Všechna čtyři mužstva měla nyní 11 dní pauzu a víkend ukáže, komu prospěla či ublížila. „Na hráčích cítím velkou chuť na zápasy, ale přestávku přivítali, aby se stihli dát do kupy,“ soudí kouč mistrovské Sparty František Výborný, jenž připouští obavu ze ztráty herního tempa, což ale mohlo postihnout i soupeře.

„Začínáme v domácím prostředí, které bylo v minulém play-off naší ohromnou výhodou, ale rozhodne momentální forma,“ říká sparťanský trenér a šance odhaduje 50 na 50. „Je lepší jít do boje s pokorou a říkat dokola, že nejsme favority,“ usmívá se.

Zlín nemá co ztratit

Zlín se pasuje do role outsidera, i když jeho kouč Ernest Bokroš tvrdí: „Nemáme co ztratit a chceme si sérii užít. Respekt před Spartou máme, ale to neznamená strach,“ hecuje hráče. Už předkolo play-off ukázalo, že klíčovým faktorem pro výsledky sérií budou výkony brankářů. Zlín spoléhá na prověřeného Murína, na Spartě je aktuálně v pozici jedničky méně zkušený Duba. „Gólmanovi věříme,“ tvrdí Výborný. „Na tomto postu bychom mohli být lepší,“ je přesvědčen Bokroš.

Bilance ze základní části je nakloněna ve prospěch Sparty, která Zlínu podlehla jen jednou. „To je minulost, svou sílu určitě máme a ukážeme ji právě proti Spartě,“ slibuje Bokroš. Lze čekat hodně vyhecované zápasy, ale trenéři před začátkem vyřazovacích bojů vášně spíš tlumí. „Bude to korektní, žádných excesů bych se nebál,“ soudí Výborný.

Kurzy sázkových kanceláří naznačují, že nejvyrovnanější série bude mezi Budějovicemi a Slavií. Pro doma začínající jihočeský celek mluví bilance letošní sezóny, vyhrál tři ze čtyř vzájemných utkání se Slavií. „Dosavadní ligové výsledky ale nehrají roli, už nemyslím ani na loňský pětizápasový souboj se Slavií a otevřeně říkám, že přejít lze přes každého,“ soudí budějovický trenér Josef Jandač,

Důležitá podpora z hlediště

Budějovická Budvar Arena by měla být na obě víkendová utkání vyprodaná. „Podpora z hlediště bude důležitá. Očekávám především stoprocentní výkon od našeho týmu a uvidíme, co nám soupeř dovolí. Hodně velký význam bych přisuzoval přesilovkám,“ doplňuje Jandač, podle nějž v play-off záleží na momentální formě, připravenosti na soupeře, odhodlání hráčů i zdravotním stavu.

Slávisté ale chtějí útočit ze zadních pozic. „Budějovice jsou na nás určitě hodně nažhavené, ale to my jsme taky a zkusíme je něčím překvapit. Určitě je výhoda, že nejsme favority série, i když v play-off je naprosto nepodstatné, kdo uhrál v základní části kolik bodů a na jakém místě tabulky se pohyboval. Jen s účastí ve čtvrtfinále se předem rozhodně nesmiřujeme, i když jsme v letošní sezóně zažili dosud nepoznané padnutí až na zem,“ říká kouč pražského celku Vladimír Růžička.

Trenér vicemistra soudí, že při vyrovnanosti obou celků budou rozhodovat maličkosti. „Diváci se mohou těšit na napínavé souboje. Věřím, že se nám už povedlo vylepšit obrannou činnost. Musíme však mít lepší úspěšnost střelby než během sezóny, s každou neproměněnou šancí totiž ožívá soupeř,“ dodává.

Česká pojišťovna play-off – čtvrtfinále
SPARTA-ZLÍNON-LINE
Obránce Tabaček si natáhl kolenní vazy, po operaci stehenního svalu mimo Štrba.Na marodce zůstal jen mladík R. Pšurný, fit jsou klíčoví hráči Leška i Záhorovský.
Č. BUDĚJOVICE-SLAVIAON-LINE
Mimo hru jen dlouhodobí marodi Nedorost Veselý, další útočník Krajíč po zápalu plic.Bolavá záda vyřadila ze sestavy Sobotku, otazník ale visí nad Ratajem a Kadlecem.

Reklama