Hlavní obsah

Sparta vyrazila za obhajobou titulu výhrou nad Zlínem

PRAHA

Obhájce titulu v hokejové extralize Sparta Praha odstartoval cestu vyřazovacími boji sobotní výhrou 4:0 nad Hamé Zlín. Dvakrát se trefil Petr Ton, jednou Jan Hlaváč a Michal Sivek. I druhé utkání vyhrál domácí tým, České Budějovice porazily Slavii 2:1 po samostatných nájezdech.

Foto: PRÁVO/Václav Jirsa

Sparta odstartovala play-off výhrou nad Zlínem.

Článek

První třetina utkání Sparta - Zlín branku nepřinesla, podle očekávání dominovala oboustranně zodpovědná defenzíva. Ve druhém dějství změnu skóre přinesly dvě přesilovky domácích. Nejprve Jan Hlaváč ve 23. minutě dorazil střelu Františka Ptáčka, o šest minut později zvýšil v přesilovce 4 na 3 Petr Ton.

Definitivně jasno bylo v 56. minutě, kdy přesnou střelou další přesilovku využil znovu nejlepší střelec základní části Petr Ton. Na 4:0 upravil po asistenci Jaroslava Hlinky Michal Sivek v 59. minutě. Sivek ale byl v postavení mimo hru. Po Sivkově gólu poslal trenér Bokroš téměř všechny hráče do šatny a zbývajících 84 sekund dohrála čtvrtá formace Zlína. Na střídačce zůstal jen náhradní brankář Jakub Čech. Série pokračuje v neděli znovu v Praze.

Dramatické bylo druhé sobotní utkání mezi Českými Budějovicemi a pražskou Slavií. Domácí poslal do vedení už po 34 sekundách Viktor Hübl, kterému připravil pozici Michal Hudec. Vyrovnat se hostům podařilo v polovině zápasu. Při signalizovaném vyloučení Jihočechů gólman Turek sice vyrazil střelu Bednáře, ale puk dorazil do branky Dominik Graňák.

Do konce základní hrací doby už gól nepadl a prodlužovalo se. V něm měly oba týmy několik šancí, oba brankáři byli ale pokaždé připraveni. O výhře tak musely rozhodnout samostatné nájezdy, ve kterých vítězství domácích zařídil Petr Sailer. Trenér Slavie Vladimír Růžička do nájezdů nezasáhl, nebyl uvedený v zápise o utkání.

Sparta Praha - Hamé Zlín 4:0 (0:0, 2:0, 2:0)
Branky a nahrávky: 23. Hlaváč (Ptáček), 29. P. Ton (J. Hlinka), 56. P. Ton (Ptáček), 59. Sivek (J. Hlinka). Stav série: 1:0.
Č. Budějovice - Slavia 2:1 po sam. nájezdech (1:0, 0:1, 0:0 - 0:0)
Branky a nahrávky: 1. V. Hübl (M. Hudec), rozhodující nájezd Sailer - 31. Graňák (Bednář). Stav série 1:0.

Reklama