Hlavní obsah

Ton potvrdil své střelecké probuzení

PRAHA

V závěrečné čtvrtině základní části extraligy dal hokejový útočník Petr Ton pouze jednu branku, když se prosadil v posledním zápase proti Třinci. Své střelecké probuzení však potvrdil v sobotu, kdy se dvěma góly v přesilových hrách podílel na výhře úřadujícího mistra nad Zlínem. Sparta tak vede ve čtvrtfinále play-off nad Hamé 1:0.

Foto: PRÁVO/Michaela Říhová

Hokejový útočník Sparty Petr Ton.

Článek

"Důležitý byl hlavně gól na 2:0. V play-off vedení o gól nic není, ale když jsme využili dvě přesilovky, to bylo dobré. Ve druhém případě jsme měli převahu čtyři na tři a nečekali jsme na pět na tři. Dali jsme rychlou branku, a tím se to lámalo. Jejich sebevědomí šlo trochu dolů," řekl Ton po zápase novinářům.

Oba své góly dal přesnou střelou pod horní tyčku, první navíc z úhlu. "Pro mě bylo dobré, že jsem stál v dráze přihrávky a nemusel udělat ani krok. Brankář se přesouval a přiznám se, ač se jindy chválím, že to bylo hodně o štěstí. Jsem ale rád, že jsem dnes dal ze tří šancí dva góly. V play-off takové momenty rozhodují," podotkl nejlepší střelec Sparty v posledních dvou sezónách.

Autor 25 branek v letošním soutěžním ročníku své "probuzení" moc nepřeceňoval. "Sezonu jsem bral jako celek a s tou jsem byl spokojen. Play-off je jiná soutěž, všichni jdou od nuly a pro mě jako pro člověka, který tady má dávat góly, je dobré, že jsem góly přispěl," řekl Ton.

Přiznal, že Zlín domácí tým svou aktivitou a agresivitou v úvodu trochu zaskočil. "První třetina byla z jejich strany nejlepší, hodně agresivní. Překvapilo nás to, i když nás na to Marian Jelínek upozorňoval. Když vás ale pět hráčů na ledě dohrává, tak je to jiné. Byl to jiný hokej než v minulých utkáních," porovnával hrdina prvního zápasu.

Leška litoval nevyužitých přesilovek

Hostující útočník Petr Leška litoval hlavně toho, že hráči Hamé nedokázali využit ani jednu přesilovou hru. Vyloučeno bylo přitom deset hráčů Sparty. "Při hře pět na pět jsme tady nehráli špatně, ale rozhodly přesilovky. Na ty se musíme zaměřit a do zítřka to nějak zlepšit," uvedl Leška, který mohl v 28. minutě vyrovnat, ale v početní výhodě trefil jen tyč. "Je to škoda. Mohlo to být 1:1, ale místo toho jsme pak dostali na 2:0," litoval elitní centr Hamé.

Zlín dostal v letošní sezoně na Spartě v základní části 15 gólů, dnes jen čtyři. Obrana tak byla, i kvůli třem inkasovaným brankám v oslabení, mnohem lepší. "To je jedno. I kdybychom dnes prohráli 20:0, v sérii by to bylo jen 1:0, takže to nehraje žádnou roli," mávl rukou Leška.

Ten strávil závěr zápasu v šatně. Kouč Ernest Bokroš svůj tým ze zápasu po čtvrtém inkasovaném gólu odvolal, když Michal Sivek překonal brankáře Igora Murína po ofsajdové situaci. "Nebyla to žádná demonstrace. Jen jsme šli dříve regenerovat, celé mužstvo. V play-off se po jednotlivých zápasech ruce nepodávají, takže to nebylo nic neslušného," uvedl Bokroš.

Koučovo rozhodnutí hráče zaskočilo

I sami zlínští hráči přiznali, že je koučovo rozhodnutí zaskočilo. "Možná to byl protest proti ofsajdu. Nedělal bych z toho ale žádnou vědu, jen jsme odešli do kabiny," řekl Leška. Na jeho tváři to však vyloudilo úsměv. "Možná nás to i trošku pobavilo, ale my respektujeme, co řekne trenér," uvedl zlínský útočník.

Sparťan Ton přiznal, že si toho ani nevšiml. "Člověk sleduje spíše svůj tým a raduje se, že jsme dali gól," vysvětlil. Kapitánovi Sparty Františku Ptáčkovi to ale neušlo. "A hned jsem si říkal, že to ta jejich lajna nebude mít jednoduché. Dvě minuty do konce, celkem si zahráli," usmíval se Ptáček.

Reklama

Související témata: