Hlavní obsah

Českobudějovičtí vyhráli i podruhé, Slavii porazili 5:1

ČESKÉ BUDĚJOVICE

Velký krok k semifinále extraligy v neděli udělali hokejisté českobudějovického Mountfieldu. Především zásluhou raketového nástupu do utkání porazili pražskou Slavii 5:1 a v sérii vedou 2:0. Slávisté se o snížení nepříznivého stavu pokusí ve středu od 18:00, kdy se poprvé bude hrát na jejich domácím ledě v Sazka Areně.

Článek

Jen co se stihli diváci ve znovu vyprodaném hledišti Budvar Arény usadit, už drtivá většina z nich zase vstávala v radostném opojení. Jihočeši se totiž od samého začátku tlačili do útoku v touze po rychlém vedení, a to také přišlo: Květoň zatáhl puk za Svobodovu branku a předložil ho volnému Gulašovi, který nezaváhal.

Uplynula pouhá půlminuta a gejzír radosti vytryskl znovu. Brabenec našel Tomana, ten v koncovce nic nevymýšlel a rychlou střelou procedil puk skrze Svobodovu výstroj. Dvougólová ztráta po pouhých 155 vteřinách hosty evidentně zaskočila a až do konce úvodní dvacetiminutovky nebyli schopni nijak výrazněji ohrozit Turka v brance domácího týmu. Odehrával se tak festival šancí Českých Budějovic a bylo jen otázkou, kam se skóre stihne vyšplhat.

Hübl mířil těsně nad

V 5. minutě byl v ideální pozici Hübl, ale mířil těsně nad. V 15. minutě nejprve neproměnil velkou šanci Hudec, ale jeho spoluhráči o chviličku později již nezaváhali. Sailerův nastřelený kotouč prodloužil tečí do sítě Šimánek a Slavia vypadala jako boxer po těžkém direktu. Tuto situaci nejlépe dokumentovala její přesilovka v 18. minutě, kdy Růžičkovi svěřenci zcela zapomněli na Šimánka, ten si na červené čáře stihl rukavicí zpracovat spoluhráčovo vyhození a uháněl sám na Svobodu, na něhož už ovšem nevyzrál.

A jestliže se Slavia chtěla pokusit o návrat do zápasu, její snahu hned zkraje druhé části hry uťal s posvěcením videorozhodčího Mertl. Pražané se dostali do první vyložené šance až před polovinou duelu, kdy jedovatě pálil obránce Žižka, ale pozorný Turek skvěle zasáhl. Pár vteřin na to však vydoloval puk zpod ležícího obránce Tomica a na světě byl pro Slavii alespoň malý záblesk naděje.

Tu mohl rozmetat v 33. minutě Hudec při přesilovce domácích pět na tři, ale po Gřegořkově ráně, která se odrazila od zadního hrazení, nedokázal za Svobodovými zády trefit poskakující kotouč. V 36. minutě se ocitl sám před Turkem Tomica, s jeho rozklekem si však neporadil.

Bednář trefil tyčku

Slavia se s koncem druhé třetiny nadechla k náporu. Nejprve v 39. minutě trefil Bednář tyčku za bezmocně se ohlížejícím Turkem a poté velmi pěkně zakombinovali Červenka s Havlem, ale druhý jmenovaný zakončil manévry před Turkem střelou těsně nad.

Poslední šanci na zvrat měli hosté v 50. minutě, kdy se jim naskytla výhoda dvou hráčů v poli na dlouhých 59 vteřin, jenže místo snížení se po návratu prvního provinilce na led trefil Hudec a bylo definitivně rozhodnuto. Druhý bod v sérii získal zcela jednoznačně Mountfield.

Mountfield České Budějovice - Slavia Praha 5:1 (3:0, 1:1, 1:0)
Branky a nahrávky: 3. Gulaš (Květoň), 3. Toman (Brabenec), 15. Šimánek (Sailer), 23. Mertl (Kotrla), 51. Hudec (Brabenec) - 28. Tomica (Vašíček). Rozhodčí: Husička, Polák - Pešek, Šátava. Vyloučení: 9:9, navíc Gřegořek - Vondrka oba 10 min. Bez využití. V oslabení: 1:0. Diváci: 6421 (vyprodáno). Stav série: 2:0.
České Budějovice: Turek - Toman, Gřegořek, Bolf, Kutlák, Vydarený, Posmyk, Mucha - M. Hudec, V. Hübl, Brabenec - Šimánek, Stantien, Sailer - Mertl, Vak, Kotrla - Gulaš, Květoň, Hřebejk. Trenéři: Jandač a Kupka.
Slavia Praha: A. Svoboda - Graňák, Žižka, Hlavačka, Kolařík, Kadlec, Vašíček, Drtina, Jass - D. Hruška, Beránek, Tomica - Bednář, Červenka, Sup - Vondrka, Rataj, Dlouhý - Kubeš, L. Havel, Doležal. Trenéři: V. Růžička, O. Weissmann a Kalous.

Reklama

  Třinec - Pardubice dnes 17 : 00
20240426T17 : 00:00+0200
Třinec vs. Pardubice
Třinec vs. Pardubice
Třinec
Pardubice