Hlavní obsah

Sparta začala mistrovsky, doma nezakopla

Marek BurkertPrávo

Úřadující mistr vstoupil do letošního play-off stejným způsobem, jakým zakončil to loňské. Ze svého ledu udělala Sparta v úvodních čtvrtfinálových zápasech se Zlínem nedobytnou tvrz, které velel gólman Tomáš Duba. Hosté mu dokázali dát gól až po 115 minutách série.

Článek

V sobotu měli i trochu smůly, jejich snahu neodměnil videorozhodčí, za sparťanským gólmanem pak dvakrát cinkala tyčka. „Mohl jsem vyrovnat a bylo by to jiné,“ věděl dobře zlínský centr Petr Leška.

Stejné protagonisty měl i klíčový moment nedělního duelu. Za stavu 0:0 předvedl Duba bravurní zákrok právě proti Leškovi, na kterého zívala odkrytá branka. Jenže puk skončil v lapačce domácího gólmana. „Brečet kvůli tomu nebudu. Duba tam skočil, hop nebo trop a já to dloubl přímo do jeho rukavice,“ povídal sklíčeně zlínský útočník. „Byl to rozhodující okamžik. Zpátky to bohužel nevrátím,“ hlesl Leška.

Zlín slibuje žluté peklo

Dubovy výkony hosty musely frustrovat. Když v prvním zápase inkasovali z ofsajdové pozice čtvrtý gól, odvolal nasupený kouč Ernest Bokroš mužstvo ze střídačky a dohrávali mladíci. „Nebyla to neslušnost, ve vyřazovací části se podávají ruce až po konci série. Prostě jsme šli dříve regenerovat,“ usmíval se už po zápase slovenský trenér. „Asi to bylo na protest proti neregulérní brance,“ připustil Leška. „To už bylo jedno, jestli prohrajeme 0:4 nebo 0:20. My eagujeme na pokyny trenéra,“ řekl.

Prázdné zlínské střídačky si někteří sparťané ani nevšimli, výjimkou byl ale František Ptáček. „Do konce chyběly skoro dvě minuty, říkali jsme si, že si ta jejich jedna pětka zahraje,“ chechtal se domácí kapitán. „Těšil jsem se, že když druhý zápas vyhrajeme, budu moci vykládat, jak jsme dobře regenerovali. Nevyšlo, to,“ zalitoval po víkendu Bokroš.

Před startem série panovaly na Spartě obavy, jak Duba zvládne těžké play-off, ale gólman, který okusil atmosféru vyřazovacích bojů v roce 2004 ve Znojmě, se moc nenervoval. „Po zápase jdu vyvenčit psy, s přítelkyní si zahrajeme stolní hru a zase začnu myslet na další utkání,“ tvrdil. „Cítím hlavně velkou touhu ukázat se v tom nejlepším světle.“

Zlín ve středečním pokračování série slibuje žluté peklo v hledišti. „Na užším kluzišti se cítíme líp. Že bychom to vzdali, absolutně nepřipadá v úvahu,“ ohradil se Bokroš.

Reklama