Hlavní obsah

Kubina zaplatí sudímu Bolinovi 'jen' 75 tisíc

Hokejista Pavel Kubina musí rozhodčímu Petru Bolinovi zaplatit za nařčení z korupce 75 000 korun. Ve středu o tom rozhodl Vrchní soud v Olomouci. Odvolací soud tak snížil původní částku 400 000 korun, kterou hokejistovi nařídil zaplatit ostravský krajský soud.

Foto: SPORT.CZ/Tomáš Fliegl

Pavel Kubina na tréninku české hokejové reprezentace ve Vídni

Článek

Sudí Bolina podal na Kubinu žalobu na ochranu osobnosti za to, že ho hráč po semifinále extraligy v dubnu 2005 obvinil z korupce a použil přitom i vulgárního výrazu. Kromě zaplacení náhrady se musí Kubina sudímu také omluvit v médiích.

"Jde o výrazný zásah do osobnostních práv, nikoliv o dobře míněný postup v odstraňování korupce v hokeji. Hokejista Kubina nic, co by svědčilo o důvodném podezření z podplácení, nepřinesl. Šlo o zkrat hrubého a vulgárního charakteru. Jako kapitán své vystoupení nezvládl," řekl dnes předseda senátu Vojtěch Brhel.

Podle odvolacího soudu je morální satisfakce formou omluvy zcela na místě, stejně jako finanční náhrada nemajetkové újmy. Částka, kterou však krajský soud hokejistovi uložil, je podle vrchního soudu příliš vysoká. "Máme za to, že při neoprávněném zásahu tímto vyjádřením lze uvažovat i o nižší částce, než které se přisuzují například za smrt osoby blízké. Přiměřenou náhradou je podle nás částka 75 000 korun," podotkl předseda senátu.

Obhájce: Říkal jen subjektivní názor 

Vrchní soud v Olomouci se případem zabýval kvůli Kubinovu odvolání. Hokejista v současnosti působí v NHL v Torontu a dnešního olomouckého jednání se nezúčastnil. Podle jeho právního zástupce Lubora Bernatíka Kubina tehdy pouze uvedl svůj subjektivní pocit po ukončení zápasu.

"Nikde neřekl, že byl (rozhodčí) uplacen penězi. V médiích se dnes zcela veřejně hovoří v souvislosti s podezřením z korupce a není mi známo, že by na tyto články navazovaly žaloby na ochranu osobnosti a byly přiznávány částky v takovém rozsahu jako v tomto případě," uvedl Bernatík. Rozhodnutí soudu příliš komentovat nechtěl. "V každém případě ten dojem je výrazně lepší než rozsudek soudu prvního stupně," řekl dnes novinářům právní zástupce.

S výsledkem soudu však byla spokojena i právní zástupkyně sudího Jana Macháčková. "To, že skutečně k zásahu do osobnostních práv pana Boliny došlo, potvrdil i odvolací soud. Rozhodčí byl postižen jak v profesionální kariéře, tak v soukromí. To je to jediné a prvořadé, o co v této věci jde," řekla novinářům právní zástupkyně. "Jsem ráda, že pan Kubina se musí panu Bolinovi omluvit, a pro příště je jasné, že takové výroky na adresu kteréhokoliv člověka ani rozhodčího padat nemohou," doplnila.

Kubina musí svou omluvu sudímu zveřejnit na své náklady v Mf Dnes, deníku Sport a na několika internetových serverech.

Reklama