Hlavní obsah

Přesilovky zajistily Pardubicím třetí výhru nad Znojmem

Ani sázka na důkladnou obranu nepomohla hokejistům Znojma k prvnímu úspěchu ve čtvrtfinálové sérii s Pardubicemi, které v pátek vyhrály třetí zápas 3:0 a v sobotu mohou na soupeřově ledě vybojovat postup. Stejně jako v předchozích duelech se Východočeši prosadili svými hlavními zbraněmi, mezi něž patří zejména proměňování přesilových her, z nichž dali všechny góly. Pardubice podruhé za sebou a už ve třetím utkání v sezóně se Znojmem neinkasovaly.

Foto: ČTK/Luboš Pavlíček

Petr Sýkora z Pardubic (vpravo) a Ivo Kotaška ze Znojma ve třetím utkání čtvrtfinále play off hokejové extraligy.

Článek

Oba týmy nastoupily ve zcela stejném složení než v minulém zápase. Defenziva Znojma, kterou požadoval po svých svěřencích před zápasem trenér Miloslav Hořava, se rychle rozpadla. Už ve 4. minutě byl vyloučen domácí bek Chvátal a za pouhých 32 sekund lovil brankář Trvaj poprvé kotouč ze své sítě. Obránce Píša našel Petra Sýkoru, který přesnou střelou otevřel skóre. Tlak Pardubic se po vedoucí brance stupňoval, v další přesilovce při Svobodově vyloučení se Znojmo ubránilo jen díky Trvajovi.

Domácím hokejistům se naopak při početní výhodě vůbec nedařilo. Vázla kombinace a tlak, který by vedl k ohrožení brankáře Lašáka, se nedostavoval.

Snaha Orlů o zvrat v úvodu druhé třetiny neměla opět dlouhého trvání, po 71 sekundách byl vyloučen za držení hokejky Říha. Domácího kouče Hořavu výrok vytočil natolik, že se rozkřičel na rozhodčího Husičku. V oslabení se domácí nevyvarovali chyby, nabídli soupeři protiútok do otevřené obrany a po Píšově přihrávce Blažek střelou po ledě přidal druhou branku.

Hosté Znojmo do tlaku nepustili

I když se Znojmo snažilo o zvrat, v koncovce si počínalo bezradně. Na obou stranách ale narůstala tvrdost v osobních soubojích. Po půlhodině hry se Píša neovládl, trefil soupeře do hlavy a vysloužil si desetiminutový trest. Podobně dopadl o osm minut později obránce Snopek, jenž podrazil pronikajícího Růžičku. Kromě dvouminutového trestu si za nesportovní chování odseděl ještě dalších deset minut. I když Pardubicím v tuto chvíli vypadli ze hry dva obránci, Znojmo oslabení protivníka vůbec nevyužilo a při přesilovkách se často nedostalo do soupeřova obranného pásma.

Navzdory snaze se domácí nedostali do tlaku ani v poslední třetině. Hosté s přehledem kontrolovali hru a při vyloučení Švrčka potvrdili, že v přesilovkách jsou bezkonkurenční. Obránce Čech chtěl při úniku nejprve přihrávat, neviděl ale žádného spoluhráče, a tak akci zakončil střelou k bližší tyči, která Trvajovi proklouzla do sítě.

Závěr ve znamení bitek 

Po získání tříbrankového náskoku hokejisté Pardubic už jen kontrolovali hru a pozornou obranou nepouštěli soupeře do střeleckých pozic. Hosté mohli svůj náskok ještě zvýšit, sedm minut před koncem při přesilovce ale trefil Mrázek jen tyč.

Nervozita vyvrcholila v závěru pěstními souboji. Domácí Švrček a Svoboda a pardubický Mrázek obdrželi tresty na pět minut a do konce utkání.

Znojemští Orli - Moeller Pardubice 0:3 (0:1, 0:1, 0:1)
Branky a nahrávky: 5. P. Sýkora (Píša), 23. Blažek (Píša), 47. M. Čech (Čaloun). Rozhodčí: Polák, Husička - Lederer, Gebauer. Vyloučení: 15:12, navíc Švrček a Svoboda 5 min. a do konce utkání - Píša, Snopek oba 10 min., Blažek 5 min. a do konce utkání. Využití: 0:3. Diváci: 4395. Stav série: 0:3.
Sestavy:
Znojmo: Trvaj - Kříž, Jareš, Němeček, Chvátal, Kotaška, Mojžíš, Švrček - Selingr, Dopita, M. Růžička - A. Padělek, Haman, V. Říha - Beroun, Tvrdík, Kucharczyk - Nedorost, J. Svoboda, Meidl. Trenéři: Hořava a Votruba.
Pardubice: Lašák - Píša, Čáslava, Snopek, Havíř, Linhart, M. Čech, M. Šeda - P. Sýkora, Blažek, Rolinek - Čaloun, Pucher, M. Hlinka - F. Mrázek, Pivko, Ondřej - Kolář, Koukal, Andrašovský. Trenéři: M. Říha a Rohlík.

Reklama