Hlavní obsah

Znojmo porazilo Pardubice 3:1 a prodloužilo sérii

ZNOJMO

Hokejisté Znojma zvítězili ve čtvrtém zápase čtvrtfinále play off extraligy nad Pardubicemi 3:1 a odvrátili bezprostřední hrozbu vyřazení. Pardubice proti nabuzenému soupeři, který vedle bojovnosti zlepšil oproti předchozím duelům koncovku, nevyužily první mečbol a série bude pokračovat za stavu 3:1 v pondělí na jejich ledě.

Článek

Znojemští trenéři se po třech prohrách odhodlali své svěřence probrat ze střelecké nemohoucnosti, přeházeli útočné řady a při absenci potrestaného Svobody hrou na tři útoky vyburcovali tým k mnohem vyššímu tempu a bojovnosti. Také pardubický trenér Říha byl nucen pozměnit sestavu. Za zraněného Rolínka se přesunul do prvního útoku Hlinka a do čtvrté řady naskočil Starý.

Nečekaně rychle se ale projevily změny v domácím týmu. Znojmo přestálo hned v úvodu utkání při vyloučení Hamana obávanou pardubickou přesilovku a navíc si vypracovalo i dvě šance, Beroun ale mířil vedle a Dopita z boku netrefil z velkého úhlu opuštěnou branku. Svou snahu Orli korunovali vzápětí při početní převaze, kdy zasedl na trestnou lavici obránce Čáslava. Střelu Aleše Padělka stačil v 6. minutě brankář Lašák jen vyrazit do strany a dojíždějící obránce Mojžíš poslal kotouč do sítě.

Ze znojemských hráčů spadl po vedoucím góly psychický stres. V osobních soubojích vynikali důrazem, hráli s chutí a na rozdíl od pátku poněkud těžkopádnějšího soupeře přehrávali i kombinační přesností. V 8. minutě našel Růžička přihrávkou z kraje kluziště volného Dopitu, brankář Lašák se už nestačil přemístit a zkušený centr střelou do volné části zvýšil.

Nápor v třetí třetině Pardubice nespasil

I když se Pardubice po dvou obdržených brankách vzpamatovaly, jejich akcím chyběla lehkost. Jen s obtížemi se dostávali do střeleckých příležitostí a pokud i vystřelili na branku soupeře, stačil všechny pokusy likvidovat pozorný Trvaj. Navíc se Znojmo výrazně zlepšilo při hře v oslabení, kdy se mu dařilo držet soupeře daleko od své branky.

Vlastní chybou ale Orli nabídli soupeři snížit. Za špatné střídání hráli domácí hokejisté v oslabení a přesilovku využil Pivko, když ve 29. minutě lehkou střelou mezi chrániče brankáře Trvaje snížil na rozdíl jediné branky. Znojmo ale pokračovalo v aktivní hře, ve 37. minutě chyboval Lašák a po Růžičkově přihrávce se dostal do šance Selingr, ale pardubický gólman stačil chybu napravit a lapačkou vyrazil střelu nad branku.

Hokejové drama nabídla třetí dvacetiminutovka, do které nastoupili pardubičtí hokejisté se snahou o zvrat. Získali tlak i převahu a ze všech pozic ostřelovali soupeřovu branku. Pozorný Trvaj ale stačil všechny kotouče pochytat. Znojmo se v poslední třetině dostalo z tlaku pouze na dvě minuty, kdy po faulu brankáře Lašáka hrálo přesilovku.

Snaha pardubického týmu o vyrovnání však ztroskotala na špatné koncovce. V závěru se Znojmo zmohlo na odpor a tři minuty před koncem z protiútoku našel Selingr ideálně Tvrdíka, který střelou do opuštěné branky zajistil Znojmu vítězství. Trenér Říha hned vyzkoušel hru bez brankáře, v níž se ale už jeho svěřencům nepodařilo vykřesat naději na remízu. Naopak domácí Růžička mohl vítězství definitivně pojistit, ale dvakrát netrefil opuštěnou branku.

Znojemští Orli - Moeller Pardubice 3:1 (2:0, 0:1, 1:0)
Branky a nahrávky: 6. Mojžíš (A. Padělek), 8. Dopita (M. Růžička), 57. Tvrdík (Selingr) - 29. Pivko (Andrašovský). Rozhodčí: Jebavý, Homola - Charvát, Kalivoda. Vyloučení: 8:7. Využití: 1:1. Diváci: 3855. Stav série: 1:3.
Znojmo: Trvaj - Kříž, Jareš, Kotaška, Mojžíš, Švrček, Němeček - Kucharczyk, Dopita, M. Růžička - A. Padělek, Tvrdík, Selingr - Beroun, Haman, Meidl - od 21. min. navíc Vaškovič. Trenéři: Hořava a Votruba.
Pardubice: Lašák - Píša, Čáslava, Snopek, Havíř, Linhart, M. Čech, M. Šeda - P. Sýkora, Blažek, Hlinka - Čaloun, Pucher, Andrašovský - F. Mrázek, Pivko, Ondřej - Kolář, Koukal, Starý. Trenéři: M. Říha a Rohlík.

Reklama