Hlavní obsah

Sparta je v semifinále, Slavia na pokraji vyřazení

Hokejisté pražské Sparty se stali prvními semifinalisty extraligy. Úřadující mistr v neděli porazil v pátém čtvrtfinále Zlín 3:2 a celou sérii vyhrál 4:1. Sparta vyřadila moravský tým podruhé za sebou a celkově již popáté v historii play-off. Ve druhé sérii porazily České Budějovice Slavii 4:3 a od postupu dělí Jihočechy jediné vítězství, kterého mohou dosáhnout v úterý v pražské Sazka Areně.

Článek

Postup Sparty se rodil ve velkých bolestech a nakonec ho obhájci titulu přinesla "šťastná" třináctka. Střelec Petr Ton, který dnešní zápas rozhodl dvěma góly, totiž netradičně nastoupil s hokejkou číslo 13. "Martin Štrba, který s ní hraje, mi ji ale dnes vybral. Říkal, že je to ta pravá a dám s ní dva góly. Mohu mu jen poděkovat," řekl novinářům Ton, který před tím používal hole s nešťastným číslem pouze na tréninku. "Vybral si tu správnou hokejku, prakticky nás rozstřílel," vyzdvihl kanonýra zlínský trenér Ernest Bokroš.

Úvod zápasu v holešovické hale patřil trochu nečekaně hostům, kteří byli aktivnější a nebezpečnější. Sparta, v jejíž sestavě chyběl od minulého duelu zraněný Kratěna, se nedokázala prosadit ani v početní výhodě. Při své druhé přesilovce Pražané dokonce inkasovali. "Dnes to byl zápas s klasickými porodními bolestmi. Na nás ležela velká tíha, protože to byl zápas, který mohl a zaplaťpánbůh, že ukončil celou sérii," konstatoval asistent domácího trenéra Marian Jelínek. "Co se týká celé série, tak výsledek 4:1 neodpovídá. Soupeř hrál velmi dobře a my jsme v koncích zápasů čelili psychickému tlaku, kterého jsme se nemohli zbavit," dodal.

Spartě se podařilo vyrovnat 14 vteřin před koncem první třetiny, když Ptáčkovu střelu dorazil Zelenka. Gól loňského mistra nabudil a už po půl minutě druhého dějství poslal Spartu do vedení Ton, který ve 33. minutě navíc zvýšil na 3:1. Zlínu se sice podařilo Tomíkovým gólem duel zdramatizovat, ale Sparta si pak zkušeně postup pohlídala.

Sup zápas zdramatizoval

Českým Budějovicím stačilo ve třetí třetině dnešního duelu se Slavií patnáct vteřin na to, aby dlouho vyrovnaný zápas vyhrály. Na přelomu 54. a 55. minuty se v přesilových hrách trefili Viktor Hübl a Michal Hudec, kteří poslali domácí do vedení 4:2. Duel ještě 100 sekund před koncem zdramatizoval při přesilovce znásobené odvoláním brankáře Michal Sup. "Šli jsme do toho, že dáme ještě gól. To se nám podařilo, ale už jsme nedokázali vyrovnat, i když tam David Hruška ještě měl šanci," prohlásil slávistický útočník, který až na krátkou pasáž mezi 54. a 55. minutou považoval výkon Pražanů za podařený. "Hráli jsme dobře dozadu. Nevyšlo nám to jen pět minut před koncem, kdy nám utekli nám na dva góly," dodal Sup.

Na nedělní zápas nebude v dobrém vzpomínat slávistický gólman Lukáš Hronek, který nechal Marka Posmyka vyrovnat na 2:2 střelou ze středního pásma. "To byl jen jeden gól, to se stává. I dneska chytal super," řekl Sup na adresu brankáře, který od třetí duelu série nahradil dosavadní jedničku Adama Svobodu.

ČP čtvrtfinále play-off hokejové O2 extraligy
Sparta Praha - Hamé Zlín 3:2 (1:1, 2:1, 0:0)
Branky a nahrávky: 20. P. Ton (Hlaváč), 21. Zelenka (Ptáček), 33. P. Ton (Langhammer) - 9. A. Novotný (Leška), 38. Tomík (Záhorovský). Konečný stav série: 4:1.
Mountfield České Budějovice - Slavia Praha 4:3 (0:0, 1:1, 3:2)
Branky a nahrávky: 38. Posmyk (Vydarený), 42. Kotrla (Hřebejk), 54. V. Hübl (Šimánek), 55. M. Hudec (Stantien) - 32. Vondrka (Žižka), 46. Červenka (Vondrka), 59. Sup (Žižka). Stav série: 3:2.

Reklama

  2 : 0 Třinec - České Budějovice 2 : 0 dohráno
20240328T17 : 00:00+0100
Třinec vs. České Budějovice
Třinec vs. České Budějovice
Třinec
České Budějovice