Hlavní obsah

Sparta je prvním semifinalistou

Hokejisté pražské Sparty se stali prvními semifinalisty extraligy. Úřadující mistr dnes porazil v pátém čtvrtfinále Zlín 3:2 a celou sérii vyhrál 4:1. Sparta vyřadila moravský tým podruhé za sebou a celkově již popáté v historii play off. Zlín si na první úspěch proti Spartě musí nejméně rok počkat.

Článek

Úvod zápasu patřil trochu nečekaně hostům, kteří byli aktivnější a nebezpečnější. Sparta, v jejíž sestavě chyběl od minulého duelu zraněný Kratěna, se nedokázala prosadit ani v početní výhodě. Při své druhé přesilovce Pražané dokonce inkasovali. Leška si po rychlém protiútoku počkal na spoluhráče Novotného, jehož střela skončila mezi Dubovými betony. Sparťanská jednička čekala spíše přihrávku než střelu od zlínského obránce.

Obhájce titulu se nemohl dostat do tempa, ale nakonec se mu ještě v prvním dějství podařilo srovnat se soupeřem krok. Čtrnáct vteřin před odchodem do kabin překonal Murína zřejmě s Vosátkovou tečí kanonýr Ton a potrestal faul autora úvodního gólu Hamé. Vyrovnání Spartu povzbudilo a hned po 30 vteřinách se dostala i do vedení. Ptáčkovu střelu dorazil za záda slovenského brankáře Zelenka.

Otřesenému soupeři mohl přidat další ránu o minutu později Hromas, ale neuspěl stejně jako jeho spoluhráči při dalším vyloučení Novotného. Zlín se otřepal až po šesti minutách a vyrovnat mohl Tomík, ale nemířil přesně. Ve 33. minutě se svého druhého zápisu mezi střelce dočkal Ton, jenž využil zaváhání obrany soupeře a ač faulován Novotným, překonal Murína potřetí.

Hamé průběh zdramatizovalo

Zlín však dokázal duel ještě zdramatizovat. Na trestné lavici seděl Podlešák a Tomík svou další šanci již využil. Oba celky přidaly v ofenzivě, a tak se největší návštěva v letošním play off - téměř 13 tisíc diváků - nenudila. Po přečíslení dva na jednoho se mohl mezi střelce zapsat Hlaváč, ve 40. minutě byl blízko vyrovnání dokonce v oslabení Záhorovský. Duba byl ale stejně jako Murín pozorný.

Na začátku třetí třetiny se před sparťanským brankářem zjevil osamocený Čech, ale trefil jej pouze do masky. Domácí vědomi si, že je dělí pouze dvacet minut od postupu do semifinále, se snažili hlavně pozorně bránit a nepouštět hráče Hamé do nebezpečných šancí. Sami spoléhali na brejky a doufali, že přidají čtvrtý gól.

Blízko k němu měl v 51. minutě Netík, nemířil však přesně. Murínův beton poté zastavil Hlaváčův pokus. Necelé dvě minuty před koncem normální hrací doby se hosté odhodlali k risku bez brankáře, díky zodpovědné hře Sparty ale trvala power play jen krátce.

Sparta Praha - Hamé Zlín 3:2 (1:1, 2:1, 0:0)
Branky a nahrávky: 20. P. Ton (Hlaváč), 21. Zelenka (Ptáček), 33. P. Ton (Langhammer) - 9. A. Novotný (Leška), 38. Tomík (Záhorovský). Rozhodčí: Turčan, Mikula - Pešek, Šátava. Vyloučení: 4:5. Využití: 1:1. V oslabení: 0:1. Diváci: 12.770. Konečný stav série: 4:1.
Sparta Praha: T. Duba - Ptáček, Stehlík, Vykoukal, Jan Hanzlík, Černošek, Tabaček, Benýšek - Zelenka, J. Hlinka, Hlaváč - P. Ton, Sivek, Netík - Dragoun, Langhammer, Hromas - Vrbata (42. Protivný), Rob, Podlešák. Trenéři: Výborný a Jelínek.
Zlín: Murín - Hamrlík, Galvas, Nosek, Zubíček, Vosátko, A. Novotný, Lučka - Tomík, Leška, Záhorovský - Mokrejš, Martin Čech, Rachůnek - Okál, Kašpařík, Kubiš - Kovář, Balán, Melenovský. Trenéři: E. Bokroš a Stuchlík.

Reklama

Související témata:
  2 : 0 Třinec - České Budějovice 2 : 0 dohráno
20240328T17 : 00:00+0100
Třinec vs. České Budějovice
Třinec vs. České Budějovice
Třinec
České Budějovice