Hlavní obsah

Hokejisté Liberce udolali Třinec v prodloužení a v sérii vedou

LIBEREC

Hokejisty Liberce dělí jedno vítězství od postupu do semifinále extraligy. Bílí Tygři v pondělí porazili v pátém čtvrtfinále play-off Třinec 3:2 v prodloužení a stejný je i stav série. Vítěz základní části se v domácím prostředí vyrovnal i s tím, že dvakrát prohrával. Rozhodující branku vstřelil v 66. minutě kapitán Stanislav Procházka.

Foto: ČTK/Radek Petrášek

Lukáš Zíb z Liberce (vpravo) sráží na led Romana Hloucha z Třince v pátém utkání čtvrtfinále play off hokejové extraligy.

Článek

Domácí měli hned v úvodu duelu slibnou výhodu přesilové hry čtyř proti třem, využít ji však nedokázali a předznamenali tak své trápení v první třetině. Třinec pozorně bránil a s početnými, ale nepříliš vážnými střeleckými pokusy si poradil brankář Čechmánek.

V šesté minutě se navíc hosté dostali do vedení. Na trestné lavici seděl Novák a Výtisk od modré prostřelil vše, co mu stálo v cestě. Hnilička tak inkasoval z první vážnější střely Ocelářů.

Tygři se i přes inkasovaný gól tlačili do útoku; Pletka, Klimenta ani Víšek však vyrovnat nedokázali. Ke srovnání kroku domácím nepomohly ani přesilovky a první přestávka. Kouč Paleček sice svým svěřencům zřejmě vyčinil za předváděnou hru, vstup do druhé třetiny ale přesto patřil Třinci a Hnilička se musel činit.

Nedoléčený Čermák musel na led

Po třech minutách ale Severočeši převzali iniciativu a opět se tlačili před Čechmánka. Velkou šanci vyrovnat měl Pabiška, ale dopadl stejně jako v 32. minutě Jiruš, jenž si najel při hře čtyř proti čtyřem před třineckou branku, jejího strážce však překonat nedokázal ani on.

Liberci k vytouženému vyrovnání nepomohlo ani občasné nasazování nejproduktivnějšího hráče v základní části Čermáka, jenž doposud do série pro zranění břišního svalstva nezasáhl.

Oceláři čekali trpělivě na svou šanci, a ta přišla v závěru druhé dvacetiminutovky. Za zbytečný faul na Čechmánka byl vyloučen Pabiška, krátce poté jej následoval za podražení Zíb a hosté měli 91 vteřin výhodu dvou hráčů v poli. Hnilička se ale překonával a uchoval svému týmu šanci na obrat v zápase. Nevyzrál na něj Polanský a v 39. minutě, již při hře v pěti, po rychlém přečíslení ani Martynek.

Kapitán rozhodl bitvu hodnou play-off 

V 43. minutě se vyprodaná Tipsport Arena dočkala vyrovnání. Jirušovu tvrdou střelu od modré tečoval Pletka a Čechmánek kapituloval. Nic na tom nezměnily ani protesty třineckého gólmana a konzultace rozhodčího Jeřábka s kolegou u videa. Největší hvězda v týmu hostí byla ústřední postavou i nadále, Procházka ani Žabka jej přelstít nedokázali.

Necelé dvě minuty před koncem normální hrací doby využil Kočího vyloučení Korhoň a zdálo se, že Třinec potvrdí, že se mu v Liberci daří. Domácí však dokázali na tvrdý úder rychle odpovědět. Již za 33 vteřin prostřelil Čechmánka obránce Zíb a potřetí v sérii se muselo prodlužovat.

Spokojenější s tím však museli být hosté, Tygři totiž byli blízko rozhodnutí ještě před koncem 60. minuty. Po střetu se spoluhráčem Pácalem navíc třinecký gólman dochytal třetinu s viditelnými problémy.

Ani tentokrát nakonec v sérii nedošlo na samostatné nájezdy. Utkání rozhodl v 66. minutě Procházka, který za Čechmánka dorazil vyraženou Pabiškovu střelu.

Bílí Tygři Liberec - Oceláři Třinec 3:2 v prodl. (0:1, 0:0, 2:1 - 1:0)
Branky a nahrávky: 43. Pletka (Jiruš), 59. Zíb (Klimenta), 66. S. Procházka (Pabiška) - 6. Výtisk (Skořepa), 59. Korhoň (Polanský). Rozhodčí: Smeták, Jeřábek - Bádal, Pouzar. Vyloučení: 9:10, navíc L. Říha (Třinec) 10 min. Využití: 0:2. Diváci: 7500 (vyprodáno). Stav série: 3:2.
Liberec: Hnilička - Moravec, Jiruš, Krstev, Zíb, Žabka, Kočí, Rýgl - L. Pletka, Podkonický, Šachl - Klimenta, Plodek, Víšek - Novák, Dušek, Tomajko - O. Hruška, Pabiška, S. Procházka, od 21. navíc L. Čermák. Trenéři: Paleček, V. Čermák a Kapoun.
Třinec: Čechmánek - Kroupa, Výtisk, Frolo, Pácal, D. Seman, Frühauf - Kolusz, J. Štefanka, Skořepa - Korhoň, Polanský, Tomas - Hlouch, L. Říha, Martynek - Steber, J. Daneček ml., Pavelek. Trenéři: Juřík, J. Daneček st. a Mach.

Reklama

Související témata: