Hlavní obsah

Vsetín se brání nařčení ze zmizení peněz při prodeji hokejového klubu

VSETÍN

Zástupci města Vsetín se cítí velmi dotčeni zprávami v médiích, která údajně lživě informovala o zákulisí prodeje podílu ve vsetínském hokejovém klubu ruské společnosti Atlantic Management Sport Group. Podle tiskové zprávy, kterou redakci Sport.cz poskytla vsetínská radnice, má město vůči společnosti Atlantic stále pohledávky. Rozhodně tomu prý není naopak.

Článek

Lidové noviny v pátek zveřejnily článek, podle kterého nikdo z vedení města Vsetín včetně bývalého starosty Jiřího Čunka, nedokáže vysvětlit, kam se podělo 4,5 miliónu korun, které město v roce 2005 inkasovalo od společnosti Atlantic za prodej akcií hokejového klubu. A že měli svého ruského partnera ošidit.

Proti tomu se ovšem zástupci Vsetína tvrdě ohrazují a dokazují to fakty. Město vstoupilo do vsetínského hokeje, který předtím získal šest extraligových titulů, v roce 2002. Tehdy za 1, 820 mil. korun koupilo 91 procent akcií společnosti Vsetínská hokejová a.s., která klub ovládala. Ve stejném roce město deset procent akcií prodalo, mimo jiné i hvězdnému brankáři klubu Romanu Čechmánkovi. V roce 2003 projevily o akcie zájem společnosti KAUMY Fulnek a americká společnost Derflan ING, nicméně ani jedna transakce se nakonec neuskutečnila.

Všechny peníze byly použity na provoz klubu

V roce 2005 se na Vsetínskou hokejovou a.s. obrátili zástupci ruské společnosti Atlantik Management Sport Group s tím, že mají zájem do hokeje vstoupit. V září téhož roku zastupitelé města Vsetína schválili prodej 70procent akcií za 900 tisíc dolarů s tím, že nabytá částka za převod akcií bude ze strany města realizována jako dotace společnosti Vsetínská hokejová a.s. za účelem pokrytí jejich smluvních závazků.

Na základě dodatku ke smlouvě, který taktéž schválilo zastupitelstvo města, měla společnost Atlantik plnit své závazky přímo na účet Vsetínské hokejové, a.s. a akcie měly být po splacení celé částky převedeny Atlantiku za jednu korunu.

Na účet Vsetínské hokejové, a.s.  však dorazilo  pouze 197 430 dolarů, z čehož 100 tisíc dolarů je vedeno jako půjčka. Přitom každá koruna z této částky byla použita na splácení provozních nákladů Vsetínské hokejové, a.s. přesně podle pokynů zástupce společnosti Atlantic. Audit Vsetínské hokejové, a.s. včetně všech účetních příloh je ostatně k dispozici v sídle Asociace profesionálních klubů.

Platit by měl Atlantic

Jelikož ruská společnost přestala plnit závazky vyplývající ze smlouvy, schválilo zastupitelstvo města odstoupení od smlouvy. K tomu však fakticky stále nedošlo, protože společnost oznámení města Vsetína, že odstupuje od smlouvy, dosud nepřevzala a sama ji městu také nedoručila. Smlouva je tak de jure stále platná a ani město Vsetín ani Vsetínská hokejová tudíž společnosti Atlantic Management Sport Group nic nedluží. Jediný, kdo by měl podle Vsetína platit, je společnost Atlantic.

I kdyby ale došlo k ukončení smlouvy, společnost Atlantik se musí vypořádat se Vsetínskou hokejovou, na jejíž účet byly finanční prostředky z iniciativy ruské společnosti zasílány, nikoliv s městem Vsetín. Toho si je společnost Vsetínská hokejová vědoma a nikdy se nebránila v případě dořešení ukončení smlouvy se společností Atlantik uznat její závazky.

Reklama

Související témata: