Hlavní obsah

Sýkora poslal hattrickem Pardubice do semifinále

PARDUBICE

Hokejisté Pardubic dokázali ve čtvrtfinálové sérii se Znojmem po třech porážkách za sebou zabrat a po výhře 5:0 v rozhodujícím sedmém utkání slaví postup mezi nejlepší čtyřku extraligy. Hattrickem se postaral o postup kanonýr Petr Sýkora. Rozhodl závěr úvodní třetiny, kdy Sýkora a obránce David Havíř během 23 vteřin získali domácím dvoubrankové vedení.

Foto: ČTK/Pavlíček Luboš

Hokejisté Pardubic se radují z postupu do semifinále

Článek

Pardubice nastoupily jen s třemi formacemi; v sestavě chyběl nemocný Čaloun a jen na lavičce zůstal další útočník Blažek, který se zranil v minulém utkání ve Znojmě. Moeller začal velkým náporem a celkově v úvodním dějství přestřílel soupeře v poměru 19:3. Jenže domácí dlouho nenacházeli recept na skvělého Trvaje.

Gólman Orlů pochytal v třetí minutě při Chvátalově vyloučení nejdříve Rolinkovu teč Čáslavovy střely, pak proti němu neuspěl znovu zblízka Rolinek. V sedmé minutě z mezikruží vyzkoušel Trvaje Koukal a s tečí neuspěl ani Ondřej. V polovině úvodní části putoval na trestnou lavici Jareš a Znojmo paradoxně při svém oslabení poprvé vystřelilo na Lašáka.

Dva góly Pardubic do šatny

Následoval velký tlak Pucherovy řady, jenže znojemský gólman byl v té době nepřekonatelný. V 13. minutě na něm ztroskotal Ondřej a na druhé straně musel Lašák zasáhnout lapačkou proti Tvrdíkově pokusu. Potom po Rolinkově přihrávce minul odkrytou branku Sýkora, ale byl při tom faulován Selingrem. Orli v oslabení odolali a pak po vyloučeních Pivka a Havíře sami neproměnili dokonce 35 sekund trvající výhodu pěti proti třem.

Klíčové okamžiky nastaly v době, kdy domácí nebyli v tlaku. Hlinka ve středním pásmu obral o puk Kotašku, vyslal do protiútoku Sýkoru a nejlepší střelec základní části 31 sekund před pauzou trefil puk přesně k pravé tyči znojemské branky. Následoval nápor Pardubic a osm vteřin před sirénou zvýšil od modré čáry Havíř.

Znojmo nevyužilo ani dvojnásobnou přesilovku

Na začátku druhé části hráli hosté přesilovku, ale do tlaku se neprosadili a naopak na jejím konci nebezpečně vypálil Rolinek. V 26. minutě se prodral před Lašáka Kucharczyk, ale neměl prostor pro koncovku. Po Chvátalově vyloučení a následném Křížově faulu sice Orli přečkali 85 vteřin ve třech, ale pět sekund po Chvátalově návratu na led pojistil vedení Sýkora.

V polovině utkání putovali na trestnou lavici zároveň Ondřej s Pivkem, ale Znojmo zřejmě poslední naději v podobě dvouminutové dvojnásobné přesilovky nevyužilo. Lašák chytil Němečkovu střelu od modré čáry i Kucharczykovu dorážku. Pak hráli dvakrát v početní převaze Východočeši a Haman strávil na trestné lavici jen jedenáct sekund. Sýkora v 38. minutě ránou z levé strany dovršil hattrick.

Znojmo sice do závěrečného dějství vstoupilo aktivně, ale Moeller bez potíží bránil náskok. Pardubičtí vyráželi do protiútoků a Trvaj měl i v této části hry více práce než Lašák, když kryl pokusy Rolinka, Koukala a Sýkory. Orli se marně snažili alespoň pokazit pardubickému brankáři už třetí čisté konto v sérii. Poslední slovo měl v 57. minutě Koukal, který po akci Andrašovského doklepl puk do prázdné branky, a v závěru si už Pardubice vychutnávaly aplaus vyprodaného hlediště.

Moeller Pardubice - Znojemští Orli 5:0 (2:0, 2:0, 1:0)
Branky a nahrávky: 20. P. Sýkora (M. Hlinka), 20. Havíř (Pucher), 29. P. Sýkora (Píša), 38. P. Sýkora (M. Hlinka), 57. Koukal (Andrašovský). Rozhodčí: Polák, Husička - Gebauer, Chytil. Vyloučení: 7:9. Využití: 2:0. Diváci: 9300 (vyprodáno).
Pardubice: Lašák - Píša, Čáslava, Snopek, Havíř, Linhart, M. Čech - P. Sýkora, M. Hlinka, Rolinek - Andrašovský, Pucher, Pivko - Kolář, Koukal, Ondřej. Trenéři: M. Říha a Rohlík.
Znojmo: Trvaj - Kříž, Jareš, Němeček, Chvátal, Kotaška, Mojžíš - Kucharczyk, Dopita, M. Růžička - A. Padělek, Tvrdík, Selingr - Svoboda, Haman, Meidl - od 21. navíc Beroun, Vaškovič, V. Říha. Trenéři: Hořava a Votruba.
Konečný stav série: 4:3.

Reklama

Související témata:
  Třinec - Pardubice zítra 17 : 00
20240426T17 : 00:00+0200
Třinec vs. Pardubice
Třinec vs. Pardubice
Třinec
Pardubice