Hlavní obsah

Václav Novák má dva tituly se Spartou, další chce s Libercem

LIBEREC

Liberecký rodák Václav Novák si největší hokejové úspěchy na domácí scéně připsal v dresu týmu, s nímž se Bílí Tygři od pondělí střetnou v semifinále extraligy. S pražskou Spartou si totiž dvaatřicetiletý útočník zahrál třikrát ve finále play-off a získal dva mistrovské tituly.

Článek

K cestě za třetím má zatím úspěšně za sebou jen třetinu cesty. "Byla to samozřejmě vyčerpávající série, v níž neměl Třinec co ztratit," řekl dnes Novák v rozhovoru pro ČTK. "Přirovnal bych to k naší situaci před dvěma roky, kdy jsme šli na Slavii," připomněl čtvrtfinále play off z roku 2005, kdy Liberec vyřadil favorizovaný pražský tým 4:3 na zápasy, ačkoli prohrával v sérii již 0:2 a následně 2:3.

Největší oporou Třince byl podle něho brankář Roman Čechmánek. "Tím nechci vůbec říct, že by měli jinak špatný tým, ale on to tam hrozně moc zvedl," ocenil Novák přínos zkušeného reprezentačního gólmana, který do Třince přišel teprve koncem ledna po ukončení angažmá ve švédském Linköpingu.

Po malých krůčcích co nejdál

V extraligovém semifinále prý však lze očekávat přece jen jiný Liberec. "Z nás stoprocentně spadla ta nervozita. Nejhorší, co může být, je právě to, když musíte plnit tu povinnost. A pro nás jako vítěze základní části to logicky povinnost byla," uvedl Novák. "My jsme prostě museli, o to to bylo těžší. Ale stačí se podívat na Pardubice, to bylo obdobné. Nyní jsme však stoprocentně připraveni dojít po malých krůčcích co nejdál."

Severočechy čeká těžký test v podobě obhájce titulu. Vedle Nováka působili ve Spartě delší dobu také Hnilička, Jiruš a Tomajko. "Spartu beru jako každý jiný mančaft, který nám stojí v cestě za úspěchem. Od té doby, co tam nejsem, se již dost změnilo. Moc času na to není, ale přece jen častěji jsem v kontaktu s Frantou Ptáčkem, který se do Sparty vrátil z Karlových Varů. Na to angažmá mám však určitě příjemné vzpomínky. Sparta je pojem a působení v ní udělá člověku trošku jméno," řekl Novák.

Liberec má vyváženější tým

Hokejoví příznivci se těší na vyrovnaný a dlouhý souboj. "Věřím, že to bude úplně jiný hokej. Velkou roli budou hrát gólmani a rozhodovat můžou sebemenší chybičky," prohlásil Novák. "Bude to zajímavá konfrontace dvou silných týmů, z nichž jeden obhajuje titul a druhý vyhrál základní část, takže fanoušci se mají určitě nač těšit," dodal.

Na stranu jeho týmu se přiklání statistika. Liberec Spartu v sezoně třikrát porazil, Pražané navíc na jeho ledě nevyhráli už od konce roku 2003. "Výhoda to být může, ale těžko říct. S Třincem nám to v sezoně nešlo, a zvládli jsme ho vyřadit. Rozhodující bude aktuální forma a ne statistiky," konstatoval liberecký útočník.

Tvrdí, že výhodou jeho mužstva jsou čtyři kvalitní pětky. "Sparta má v týmu určitě velké osobnosti, jako jsou Petr Ton, Jarda Hlinka nebo Ondra Kratěna, ale tak vyvážené jako my to asi nemá," naznačil Novák, nač Bílí Tygři spoléhají na cestě do vytouženého finále.

Reklama

Související témata: