Hlavní obsah

Dopita: operace a odpočinek

Reprezentace? Už ne. Zahraniční angažmá? Nezájem. Osmatřicetiletý tahoun znojemských hokejistů Jiří Dopita má na příští týdny jediný plán: dát se do kupy na další extraligovou sezónu. Trenérovi národního týmu Aloisi Hadamczikovi ani nedal šanci, aby ho přemlouval k účasti na kempu před mistrovstvím světa.

Foto: archiv

Jiří Dopita

Článek

Hned po vypadnutí Orlů ve čtvrtfinálové sérii s Pardubicemi Dopita oznámil: „Spojím se s doktorem, abych měl operaci kolena co nejdřív za sebou.“

Národní tým, za který startoval naposled na Světovém poháru 2004, je pro něj uzavřenou kapitolou: „Definitivně. Už o nároďáku nepřemýšlím.“ Pasé je i smlouva se zahraničním klubem. „Do ciziny bych už nešel. Syn má vybudované zázemí tady a já mu nechci křížit plány,“ přiznává, že je rodinný typ.

Jen málo hokejistů v naší lize má větší respekt. U spoluhráčů, soupeřů i sudích. „Čtvrtfinále řídí Dopita,“ vztekal se pardubický kouč Miloš Říha, když znojemský kapitán úspěšně „domlouval“ rozhodčím.

V NHL hráči v jeho věku nejsou výjimkou. Třeba Shanahan z Rangers, detroitští Hašek a Chelios jsou dokonce ještě starší. „Když mi to půjde, tak bych rád taky ještě minimálně sezónu vydržel,“ přiznává Dopita. A co pak? „Když vidím třeba v Budějovicích Romana Stantiena, že pořád válí, tak se hokeji nebráním ani ve čtyřiceti,“ nechává si otevřená vrátka.

Proto také věnuje delší dobu regeneraci a odpočinku. „Roky jsou hodně cítit. Musím se udržovat víc než mladí. Kolikrát ale mají právě oni mnohem větší potíže, než mám teď já,“ dodává Dopita.

Reklama

Související témata: