Hlavní obsah

Vak se nemůže dočkat středy, do semifinále by vstoupil hned

ČESKÉ BUDĚJOVICE

Hokejisté Českých Budějovic jedou do Pardubic k úvodním semifinálovým duelům extraligy řádně nažhavení. Někteří hráči měli chuť vletět do zápasu už v pondělí, pauza po vítězné sérii se Slavií se jim zdála příliš dlouhá. Tento názor sdílel i Tomáš Vak, který jako jediný stabilní člen z kádru Mountfieldu v minulosti oblékal dres Pardubic.

Článek

"Nabrali jsme síly a klidně jsme už mohli nastoupit. Ale co se dá dělat, musíme počkat do středy," řekl Vak v rozhovoru se spolupracovníkem ČTK. Sám se chystá jako na každou jinou sérii, přestože na východě Čech dostal na konci devadesátých let první extraligovou šanci. Odchovance Havlíčkova Brodu si tehdy z první ligy přivedl mezi elitu současný trenér Miloš Říha.

"Těžko říct, jestli série bude pro mne jiná než pro mé spoluhráče," podotkl osmadvacetiletý centr Vak. "Už je to dávno, co jsem tam působil. Trenér Říha si mě sice do Pardubic tenkrát vytáhl a stojí znovu na střídačce, ale mezitím uplynulo už hodně času."

Říha asi bude víc znát slovenské spoluhráče

Vak připomněl, že jeho slovenští spoluhráči mají s pardubickým trenérem čerstvější zážitky. "Řekl bych, že lépe než mne bude znát Míšu Hudce nebo Rendu Vydareného, které vedl v bratislavském Slovanu," poukázal na dvojici, která v roce 2005 pod Říhovým vedením dosáhla na triumf ve slovenské extralize. V kádru Mountfieldu je i obránce Martin Vágner, který na jihu Čech z Pardubic hostuje, ale pravidelně nenastupuje.

Vak po příchodu do Pardubic působil v prvoligových týmech Třebíče, Jihlavy, Ytongu Brno, Berouna či Rosic a v nejvyšší soutěži naplno prorazil v dresu Vsetína. V roce 2005 přes Karlovy Vary zamířil na jih Čech, kde se konečně může prát v play-off o nejvyšší pozice. Loni vypadl s Českými Budějovicemi v semifinále, nyní by rád pronikl dál.

Soupeř je silný na buly, my máme lepšího brankáře

Od semifinále si však neslibuje procházku růžovým sadem. "Bude to asi velká bitva," myslí si. "Každý hráč se v play-off snaží to víc řezat. Pardubičtí umí hrát silový hokej a hodně těžké to bude proti nim na buly, kde jsou velmi dobří Miro Hlinka i Pucher," řekl.

Podle Vaka má jeho tým výhodu na postu gólmana a za zbraň Mountfieldu považuje zkušeného Romana Turka. "Play-off rozhodují většinou brankáři. Myslím, že my máme lepšího brankáře, a jestli mu pomůžeme, tak bychom mohli vyhrát," dodal Vak.

Reklama

Související témata: