Hlavní obsah

Hlaváč: Teč těsně před brankou se nedá chytit

Už čtyři vítězné góly v play-off nastřílel Jan Hlaváč. Zkušený útočník Sparty v úterý zařídil výhru Sparty v Liberci 2:1 a vyrovnání semifinálové série na 1:1. V rozhovoru pro deník Právo přiznal, že na podobné střely nemá gólman moc šancí reagovat.

Článek
Fotogalerie

Jak jste viděl rozhodující branku, která padla v přesilovce z vaší hole?

Vyšla nacvičená akce, kterou dost trénujeme. Nápad vzešel z Vykoukalovy hokejové dílny a je účinný, protože teč takové střely těsně před brankou, kdy už je gólman v pohybu, se prakticky nedá chytit. Obránce si dlouho přihrávkami držel puk na modré čáře, ale já trpělivě čekal a točil se k němu holí, až to klaplo.

Když dáte v letošním play-off gól, je vždy vítězný a nyní v Liberci to byl váš už čtvrtý zásah. Čemu takovou bilanci přičítáte?

Přeje mi štěstí v koncovce, ale té liberecké trefy si opravdu vážím, protože pět minut před koncem převážila misky vah na naši stranu. Myslím, že jsme si to výkonem zasloužili.

Čím to, že hra Sparty proti prvnímu semifinálovému duelu prošla tak velkou proměnou?

Šli jsme na led s daleko větším odhodláním, zlepšili pohyb a dokázali hrát důrazněji do těla. Nejdůležitější bylo vyříkat si v kabině chyby z prvního zápasu, hlavně ohledně nedůsledností v obranné činnosti.

Co tam především zaznělo?

Že takhle lehkovážně dozadu hrát nejde, to by pro nás nastal brzy konec sezóny. Taky že musíme rapidně změnit přístup k utkání, a to se povedlo. Uplatnili jsme agresivitu v osobních soubojích a snažili se co nejvíc střílet. Závěrečné dvě minuty, kdy soupeř umocnil přesilovku odvoláním brankáře, nebyl jednoduchý, ale pomohlo nám, že jsme mohli vyhazovat puky bez rizika zakázaného uvolnění.

Co pro vás jedna výhra na libereckém ledě znamená?

Splnění cíle, který jsme tu měli a pomůže i sebedůvěře. Po prvním špatně sehraném zápase bychom mohli o sobě mít i pochybnosti, ale nyní jsme si ukázali, jak se to dá hrát, a doma si na širším kluzišti hodně věříme. Přes rok jsme na svém ledě neprohráli, takže na Liberec určitě vlítneme, ale na zodpovědnou hru nesmíme zapomenout.

Reklama

Související témata: