Hlavní obsah

Předseda Asociace hokejových rozhodčích nařkl ČSLH z korupce

PRAHA

Výkonný výbor Českého svazu ledního hokeje (ČSLH) na svém dnešním jednání reagoval na kritiku práce svazové komise sudích, kterou v otevřeném dopise vyslovil předseda výboru Asociace rozhodčích Petr Vlček. Byla vybrána šestičlenná komise v čele s předsedou ČSLH Vratislavem Kulhánkem, která se bude případem zabývat.

Foto: PRÁVO/Petr Hloušek

Vratislav Kulhánek (vpravo).

Článek

Vlček byl vyzván, aby svá obvinění vysvětlil a předložil k nim důkazy. ČTK to řekl tiskový mluvčí svazu Pavel Bárta. Šéf komise rozhodčích Pavel Halas Vlčkova tvrzení a kritiku odmítl.

Vlček zaslal otevřený dopis komisi rozhodčích i médiím. "Je nepochybné, že během Vašeho vedení úseku rozhodčích se v hokejovém prostředí objevily mnohé praktiky dnes známé a kritizované v oblasti českého fotbalu. Ty byly pro náš hokej dříve zcela nepřijatelné," píše například Vlček v narážce na fotbalovou korupční aféru.

"Z mnohých Vašich rozhodnutí a počinů je zřejmé mnohé, s výjimkou snahy a úsilí o dosažení kvality v rozhodování hokejových utkání silnými osobnostmi, nezatíženými lokálními zájmy či nevhodnými nadstandardními vztahy a nepodléhajícími tlaku mocnějších mezi mocnými."

Halas se proti nařčením ohradil 

Vlček dále v rozsáhlém dopise kritizuje pravidla výběru, hodnocení a nominace rozhodčích. Mluví i o korupci. "Těžko lze očekávat aktivní předcházení nebo působení proti korupci od orgánu, který po kratší, souvislostmi vynucené pauze, opětovně jmenuje do funkce jednoho z šesti delegátů extraligy a navíc do pozice řídícího regionálního šéfinstruktora člověka, který se veřejně přiznal, že ve funkci delegáta utkání doručil a nabídl rozhodčím úplatek ve výši několika desítek tisíc korun, aby předmětné utkání ovlivnili," píše nekonkrétně Vlček.

Zpochybňuje například i funkčnost utajování delegace sudích na extraligové zápasy.

Šéf komise rozhodčích Halas v reakci zaslané ČTK se proti nařčením ohradil. "Jednoznačně odmítáme neadresná nařčení a osobní útoky na členy komise rozhodčích," uvedl Halas. "Jsme si vědomi, že nelze vyhovět všem rozhodčím, aby rozhodovali mezinárodní zápasy a zápasy nejvyšší soutěže u nás. To však nikoho neopravňuje k tomu, aby svým ukřivděným jednáním způsobil ostudu lidem jen proto, že si nesplnil svůj sen," dodal na adresu Vlčka, který ukončil na protest činnost rozhodčího.

Výkonný výbor projednal také doplnění realizačního týmu reprezentační dvacítky o druhého asistenta, Radima Rulíka však na tento post neschválil. Hlavní trenér Miloslav Hořava na to reagoval odstoupením z funkce. U mužstva tak zůstal jen asistent Ondřej Weissmann.

Reklama