Hlavní obsah

O prvním bodu Pardubic nad Budějovicemi rozhodly přesilovky

PRAHA

Hokejisté Pardubic vstoupili na domácím ledě suverénně do semifinále play-off hokejové extraligy, když porazili svého soupeře z Českých Budějovic jasně 4:1. Podařilo se jim to především díky třem proměněným přesilovým hrám a nemohoucnosti hostí ve stejné herní činnosti. Před čtvrteční odvetou v Pardubicích se tak ujali vedení v sérii 1:0.

Foto: ČTK/Alexandra Mlejnková

Brankář Českých Budějovic Roman Turek inkasuje první branku v prvním semifinálovém utkání.

Článek

Oba celky začali utkání velmi opatrně se snahou nedostat hned v úvodu utkání branku. Po pár minutách se více začali osmělovat hosté, ale ve 4. minutě se museli bránit v početní nevýhodě. Po jejím úspěšném zvládnutí spustili před Lašákem pořádný závar. Pardubický gólman si ale s opakovanými pokusy Mertla se Šimákem poradil a to i za pomoci faulujícího obránce Čáslavy. Ten ale vydržel na trestné lavici celé dvě minuty. Stejně jako v polovině první části domácí Cetkovský, který šel pykat za držení.

Jak se využívají přesilovky tak musely k radosti zaplněné ČEZ Arény ukázat Pardubice. V 15. minutě šel na trestnou lavici za chybu budějovické lavičky Mertl a do půl minuty střelou mezi Turkovy betony otevřel skóre Píša. Svůj první bod v semifinále si za asistenci připsal Petr Sýkora. Na konci 18. minuty pak odešel na trestnou lavici znovu Mertl, tentokrát za vlastní provinění. Po Pucherově střele, kterou Turek pouze vyrazil před sebe, přidržel dorážejícího Čalouna.

Přesilovku pak využil Zdeněk Ondřej, který na modré převzal ideální pas do jízdy od Martina Čecha a nechytatelnou bombou nad Turkovo rameno zvýšil na 2:0. Puk dokonce zůstal kuriózně viset v horním rohu branky a ven ho vyklepl až překonaný Turek. Rozhodčí Minář pro jistotu nechal ještě branku zkontrolovat kolegou u videa.

Mertl odčinil vyloučení

Na začátku druhé třetiny dostaly možnost početní výhody po Lašákově faulu Budějovice. Ale šanci měl pouze domácí Pivko, který v samostatném nájezdu nepřekonal Turka. Budějovický brankář pak několikrát podržel svůj tým když postupně vychytal Rolinka, Koláře a v obrovském závaru se štěstím Čalouna, Koukala i Pivka. Marnost svých přesilovek v utkání, ale i v celém play-off pak dokázaly Budějovice, když nevyužily 83 vteřin trvající přesilovku 5 na 3. Poté, co hrály Pardubice již ve čtyřech, znovu ujel Pivko, ale tváří v tvář Turkovi opět neuspěl.

Budějovice pak přežily další oslabení a ve 38. minutě se konečně gólově prosadily. Po Vakově asistenci se zblízka pod horní tyčku trefil Mertl, který tak částečně odčinil své potrestané vyloučení z první třetiny.

Rozhodla Turkova chybička

Rozhodnutí přišlo v polovině poslední části hry. To nejprve udělal obrovskou hrubku při vlastní přesilovce pardubický Pucher. Vak se ocitl sám před Lašákem, ale ten chytil bekhendový blafák i dorážku. Jenže Kotrla u toho ošklivě osekával bránícího Snopkaa místo vyrovnání přišla domácí přesilovka 5 na 3, která trvala 13 vteřin. Tu hosté ještě přežili, ale již v klasické přesilovce ztratil přehled nadvyraženým pukem Turek a Rolinek pohodlně zasunul kotouč za jeho záda.

Za minutu a půl pak ve vlastním oslabení ujel tentýž hráč a po faulu na něj se dostal k trestnému střílení domácí bomber Petr Sýkora - a nemýlil se. S přehledem poslal kotouč k tyči Turkovy svatyně. České Budějovice se již na zázrak nezmohly a Pardubice se tak ujaly vedení v semifinále 1:0. Druhý zápas se hraje ve stejné hale ve čtvrtek 22. března.

<tbody><tr class="invert"><td>Moeller Pardubice - Mountfield České Budějovice 4:1 (2:0, 0:1, 2:0)</td><td><a href="http://www.sport.cz/on-line?id=2298" onclick="return onlineShow(this.href);">on-line</a> </td></tr><tr><td colspan="2"><strong>Branky a nahrávky:</strong> 16. Píša (P. Sýkora), 19. Ondřej (M. Čech), 50. Rolinek (M. Hlinka), 52. P. Sýkora z tr. střílení - 38. Mertl (Vak). Rozhodčí: Minář, Jeřábek - Gebauer, Lederer. Vyloučení: 7:8. Využití: 3:0. V oslabení: 1:0. Diváci: 9150 (vyprodáno). Stav série: 1:0. </td></tr><tr><td colspan="2"><strong>Pardubice:</strong> Lašák - Píša, Čáslava, Snopek, Havíř, Linhart, M. Čech, od 21. navíc M. Šeda - P. Sýkora, M. Hlinka, Rolinek - Čaloun, Pucher, Pivko - Kolář, Koukal, Ondřej - Andrašovský, Blažek, Cetkovský. Trenéři: M. Říha a Rohlík. </td></tr><tr><td colspan="2"><strong>České Budějovice:</strong> Turek - Toman, Gřegořek, Mucha, Kutlák, Posmyk, Vydarený, Vágner - M. Hudec, V. Hübl, Brabenec - Mertl, Šimánek, Sailer - Hřebejk, Vak, Kotrla - L. Květoň, Stantien, Hašek. Trenéři: Jandač a Kupka.</td></tr></tbody>

Reklama

Související témata: