Hlavní obsah

Sivek: Liberec není venku tak silný jako doma

PRAHA

Hokejová Sparta v pátek další výhrou dokázala, že to s touhou po obhajobě titulu myslí vážně. V pondělí sice v Liberci jasně prohrála, po dalších dvou utkáních se však role obrátily. Pražané díky dalšímu povedenému výkonu prodloužili šňůru vítězství v play off extraligy na svém ledě na dvanáct a ujali se v semifinálové sérii vedení 2:1.

Článek

Sparta dosáhla velmi důležité výhry, v sobotu bude pod psychickým tlakem Liberec. "Každý vítězný zápas je hezký. Tygři určitě nejsou venku tak silní jako doma. Chtěli jsme hrát aktivně a budeme chtít hrát stejně i v sobotu," naznačil Michal Sivek, autor vítězné branky pátečního duelu. Jeho tým zvládl bezchybně i závěr poté, co v 50. minutě inkasoval. "Tam jsme čtyři propadli za bránou. Po střele Čutty se to tam odrazilo od kalhot, ale takové góly v play off padají," uvedl Sivek.

Pražané jako kdyby si od druhého utkání vzpomněli na povinnou návštěvu předpremiéry snímku "300: Bitva u Thermopyl", jíž vyplnili volno před semifinále, a jdou obětavě za úspěchem. "Byl bych řadový voják a padnul jako první," smál se Sivek. "Ale my jsme tady všichni velký bojovníci, u nás žádný lídr není, nikdo takový jako Leonidas," dodal.

Sparťany uklidnila Hlaváčova branka

Spolu s ostatními se mohl opět spolehnout na brankáře Tomáše Dubu. Ten si dnes připsal 26 úspěšných zásahů, přičemž o převaze Sparty hovořilo 37 zákroků libereckého Hniličky. "Čekali jsme ten defenzivní styl a strašně nám pomohlo, že Honza Hlaváč dal ten úvodní gól. Pak jsme vlastně celý zápas vedli. Pořád to jsou však jen dva vyhrané zápasy. Po tom prvním zápase by se také dalo říci, že to bude jasné pro Liberec, a my zahráli druhý den úplně jinak. Teď to může být podobná situace," varoval pětadvacetiletý Duba před přílišným uspokojením.

V 50. minutě přišel poněkud nešťastně o nulu. "Tam byla střela do chumlu, trefilo to Klimentu do kalhot nebo do chráničů a od něj se to odrazilo do branky," popsal smolný moment. "Ale kluci to až na drobné výjimky pokrývali a Liberec neměl skoro celý zápas větší šanci. Byla to škoda, ale pořád lepší 2:1 než prohrát 2:3 v prodloužení. V závěru nám pomohlo, že jsme hráli přesilovku. Liberec to zkoušel i ve čtyřech, ale kluci to zvládli. Škoda, že nám tam dříve nevyšla nějaká dorážka před Milanem Hniličkou," řekl Duba.

Kratěna: Na place je to mnohem lepší než na gauči

Povedený návrat do sestavy prožil Ondřej Kratěna, který musel kvůli zranění vynechat pátý zápas čtvrtfinále se Zlínem a následně i úvodní dva souboje v Liberci. "Samozřejmě jsem potřeboval nějaký čas, abych se rozjel, ale v průběhu zápasu to bylo lepší a lepší a dohrával jsem již v pohodě. Ty dva předchozí zápasy jsem sledoval doma v televizi, což jsem prožíval velmi špatně. Mnohem lepší to je přímo na place," uvedl devětadvacetiletý útočník.

Návratu na led se nemohl dočkat a touha po hokeji z něho očividně čišela. "Kvůli těmto zápasům se na tu sezonu trénuje a hraje celá základní část.

"Rozdíl mezi oběma týmy není takový. Liberec hraje perfektní organizovaný hokej a dvě třetiny nás maximálně držel Tomáš Duba," pochválil gólmana Kratěna. "Pak dostal takový nešťastný gól po naší chybě, kdy jsme nechali naší nedůsledností střílet beka a Tomášovi nepomohli, ale bylo jasné, že Liberec to musí ve třetí třetině zkusit naplno, poněvadž tady v play off je jedno, zda prohrajete 2:0, nebo 10:0," řekl Kratěna.

Reklama

Související témata: