Hlavní obsah

Liberec Prahu nedobyl, Sparta je krok od finále

PRAHA

Hokejisté pražské Sparty využili výhody domácího prostředí i v sobotu a ve čtvrtém semifinálovém zápase play-off extraligy porazili Liberec 5:2. Obhájce titulu tak vede v sérii nad Bílými Tygry již 3:1 na zápasy a jediná výhra ho dělí od postupu do finále. O využití prvního mečbolu však budou muset Pražané bojovat na ledě Liberce. Pátý zápas je na pořadu na severu Čech v úterý od 17:00.

Článek

V domácí sestavě se poněkud překvapivě objevil i obránce Tabaček, jenž po zranění čelisti z pátečního utkání nastoupil se speciálním celoobličejovým krytem. Naproti tomu liberečtí trenéři lehce pozměnili první útočnou trojici, do jejíhož středu se postavil Pabiška místo Podkonického, který vedl útok s Procházkou a Vaicem na křídlech.

Oba týmy zpočátku jen zvolna hledaly cestu do útočného pásma a kladly důraz především na zabezpečenou obranu. Šachová partie o důležitý úvodní gól však netrvala dlouho. Nejprve si v páté minutě ideálně zpracoval na útočné modré čáře vysoký lob ze sparťanské obrany Ton a v přečíslení dvou na jednoho našel Langhammra, který - ač zcela osamocen - nepřelstil brankáře Hniličku.

ČP play-off hokejové O2 extraligy - semifinále IV.
Sparta - Liberecon-line

Vzápětí střílel nebezpečně Hlinka, následoval Hlaváčův pokus o dorážku, ale liberecký gólman byl opět na místě. V 8. minutě si však zopakovali svou spolupráci Ton s Langhammrem a Sparta vedla. Ton z rohu kluziště našel bekhendem zapomenutého Langhammra a ten z kruhu pro vhazování propálil Hniličku. Od toho okamžiku opanovala sebevědomá Sparta led a zaskočení hosté nenacházeli odpověď.

V 12. minutě hrála Sparta přesilovku a po nacvičené akci, kterou nepředvedla v této sérii zdaleka poprvé, vedla 2:0. Černoškovu ránu po ledě tečoval těsně před Hniličkou úspěšně Hlinka. Až do konce úvodní dvacetiminutovky se odehrával souboj sparťanů s výborným Hniličkou o výši náskoku domácích, ten však zůstal dvoubrankový.

Z hostů se prosadil jen Podkonický 

Hned v nástupu do druhé části mohl hosty probudit Podkonický, v brejku však nenašel způsob, jak přelstít Dubu. V 26. minutě ujel po návratu z trestné lavice Netík, Čutta ho však na poslední chvíli stihl zahákovat a velkou šanci mu za cenu faulu zmařil. Třetí branka potvrzující suverenitu domácích však přišla krátce poté a právě z hole Netíka, jehož přesně našel v přesilovce Sivek.

V 33. minutě však ujel domácím zadákům Podkonický a parádním blafákem překonal Dubu. Odpověď mohla přijít z hole Roba, kterého na brankovišti našel Zelenka, ale Hnilička byl znovu připraven. Liberec po snížení výrazně ožil a Podkonický měl další dvě velké šance. V té první zastavil jeho pokus Duba, v druhé boční síť. Následně však hrála Sparta čtyři na tři a dlouho soupeře jen uspávala, než udeřila plnou silou: Hlinka poslal do sóla Tona, který šanci mazácky proměnil a definitivně rozhodl.

V třetí třetině se na ledě především jiskřilo a na hře obou týmů bylo znát stupňující se napětí. Vášně nastartovala hned úvodní minuta; u Dubovy branky se strhla bitka, v níž si nejaktivněji počínali sparťané Sivek s Vykoukalem a liberečtí Podkonický s Čermákem, když především Sivek s Podkonickým se sudím velmi obtížně oddělovali. O několik minut později si své názory na trestných lavicích vysvětlovali velmi intenzivně Hanzlík s Čuttou, v další konfrontaci jim ale překážel prostor časoměřičů.

V závěrečné desetiminutovce se především vylučovalo a hra tím evidentně trpěla. I přesto padla na obou stranách hřiště ještě jedna branka. Opět velmi slušně zaplněnou T-Mobile Arenu rozjásal popáté Dragoun, když využil přečíslení tří na jednoho, na konečný tříbrankový rozdíl pak snížil Kočí.

Sparta Praha - Bílí Tygři Liberec 5:2 (2:0, 2:1, 1:1)
Branky a nahrávky: 8. Langhammer (P. Ton), 12. J. Hlinka (Černošek), 28. Netík (Sivek), 39. P. Ton (J. Hlinka), 53. Dragoun (J. Hlinka) - 33. Podkonický (Kočí), 56. Kočí (Vaic). Rozhodčí: Šindler, Homola - Blümel, Barvíř. Vyloučení: 19:19. Využití: 3:1. V oslabení: 0:1. Diváci: 13.214. Stav série: 3:1.
Sparta: T. Duba - Vykoukal, Jan Hanzlík, Ptáček, Stehlík, Černošek, Tabaček, Benýšek - Zelenka, J. Hlinka, Hlaváč - P. Ton, Langhammer, O. Kratěna - Netík, Sivek, Dragoun - Hromas, Rob, Protivný. Trenéři: Výborný a Jelínek.
Liberec: Hnilička - Žabka, Zíb, Čutta, Krstev, Kočí, Rýgl, Holub - L. Čermák, Pabiška, Pletka - Klimenta, Plodek, Víšek - S. Procházka, Podkonický, Vaic - Dušek, Šachl, Tomajko. Trenéři: Paleček, V. Čermák a Kapoun.

Reklama

Související témata: