Hlavní obsah

Hokejisté Pardubic uspěli v Budějovicích a jsou krok od finále

ČESKÉ BUDĚJOVICE

Hokejisté Pardubic dokázali vyhrát v pondělním čtvrtém semifinálovém utkání extraligy na ledě Českých Budějovic 5:2 a chybí jim jediná výhra k postupu do finále. Za hosty se dvakrát střelecky prosadil obávaný kanonýr a lídr kanadského bodování play-off Petr Sýkora. Moeller může o osudu série rozhodnout už ve středu v domácím prostředí. Mountfield by musel k posunu do boje o titul vyhrát třikrát za sebou.

Foto: ČTK/David Veis

Petr Koukal z Pardubic (uprostřed) střílí gól Romanu Turkovi z Českých Budějovic ve čtvrtém utkání semifinále play off.

Článek

Jihočeši si v úvodu vytvořili šance, ale nedařilo se jim v koncovce. V třetí minutě našel Hřebejk před brankou volného Hübla, ale centr první formace minul branku. Vzápětí kryl pardubický gólman Lašák Šimánkův pokus a Mertl vypálil z otočky mimo. Pardubičtí zahrozili poprvé v páté minutě, kdy Hlinka tečoval před Turkovou brankou Rolinkovo nahození, potom vypálil tvrdě Andrašovský.

V šesté minutě už hosté vedli po obrovské Šimánkově chybě. Při snaze přihrát zpět do obranného pásma bekovi vyslal do šance hostujícího Koláře, který předal zadovkou puk před prázdnou branku mimo dosah vyjetého Turka Ondřejovi a Moeller snadno otevřel skóre. Oba týmy pak hrály krátce v početní výhodě. Na trestnou lavici putoval Mertl a vzápětí Píša, který navíc dostal i osobní trest za protesty. Ale možnost měl až při plném počtu hráčů na ledě Kolář.

Na druhé straně se ocitl po Gulašově přihrávce v dobré pozici Stantien, ale netrefil puk podle svých představ. Po kombinaci se Šimánkem měl další možnost při hře čtyř proti čtyřem Sailer, ale opět zakončil jen do Lašáka. V 18. minutě byl vyloučen za nedovolené bránění Hübl, zlobil se na sudí a inkasoval ještě desetiminutový trest.

Koukal utrpěl nepříjemné zranění oka  

Zloba diváků na sudí Turčana s Jebavým byla ještě větší poté, co po Kolářově přihrávce Koukal z prostoru před brankou přesilovku využil. Šanci snížit měl 28 sekund před koncem úvodní části Hašek, ale jeho dorážka byla slabá a pardubický brankář stačil skočit po puku.

V druhé části hráli domácí dvakrát za sebou v početní převaze, ale nedařilo se jim nadále v koncovce. Největší šanci měl před Píšovým faulem Hřebejk, ale zblízka netrefil odkrytou branku.

Před polovinou utkání zasáhl vysokou holí Mucha Koukala, který musel se zraněným okem do nemocnice. Potom byl vyloučen i Toman a před 58 vteřin trvající přesilovkou Moelleru naházeli diváci ve vyprodané Budvar Aréně na led odpadky a dávali hlasitě najevo nesouhlas s výroky sudích.

Hosté se při převaze dvou hráčů v poli neprosadili, potom kryl Turek i Hlinkův únik a Sýkora zamířil při přečíslení dvou na jednoho jen do betonů českobudějovického gólmana. V 35. minutě obral o puk při hře čtyř proti čtyřem v obranném pásmu Rolinek Brabence a po sólu si blafákem vychutnal i Turka.

Ostrostřelec Sýkora nachytal Turka 

Mountfield dostalo do hry Pivkovo sekání. Nejdříve v početní výhodě čtyř proti třem ještě minul branku Hudec, ale Gřegořek už od modré čáry pokazil Lašákovi čistý štít. Za 80 vteřin se při signalizovaném se při signalizovaném dalším trestu trefil ještě stále při Pivkově pobytu na trestné lavici ve skrumáži Sailer.

Jihočeši pak hráli dvakrát přesilovku, ale tu druhou přerušil nedovoleným zákrokem Posmyk. V 45. minutě se začátkem přesilovky Pardubic napřáhl za modrou čárou kanonýr Sýkora a přesnou ránou pojistil vedení.

V 48. minutě ještě poté, co byl při přesilovce Jihočechů vyloučen Toman, neudržel nervy Gřegořek a inkasoval nejdříve za nesportovní chování deset minut a následně trest ve hře. Automaticky tak bude chybět v dalším duelu.

Přesilovku čtyř na tři využil hned po Rolinkově vyhraném vhazování Sýkora. Diváci opět zaházeli led, takže následovalo další přerušení. Jeden z fanoušků trefil kelímkem s pitím i sudího Turčana. Ani po dalších dvou trestech pro domácí, dlouhé výhodě Pardubic i jedné přesilovce Mountfieldu se stav už nezměnil.

Mountfield České Budějovice - Moeller Pardubice 2:5 (0:2, 2:1, 0:2)
Branky a nahrávky: 36. Gřegořek (Sailer), 37. Sailer (Brabenec) - 6. Ondřej (Kolář), 19. Koukal (Kolář), 35. Rolinek, 45. P. Sýkora (Čáslava), 48. P. Sýkora (Rolinek). Rozhodčí: Jebavý, Turčan - Bádal, Pouzar. Vyloučení: 13:14, navíc V. Hübl, Kutlák oba 10 min., Gřegořek 10 min. a 5 min a do konce utkání - Píša 10 min. Využití: 2:3. Diváci: 6421 (vyprodáno). Stav série: 1:3.
České Budějovice: Turek - Toman, Gřegořek, Mucha, Kutlák, Posmyk , Vydarený, od 53. navíc Bolf - M. Hudec, V. Hübl, Hřebejk - Šimánek, Brabenec, Sailer - Mertl, Vak, Kotrla - Gulaš, Stantien, Hašek. Trenéři: Jandač a Kupka.
Pardubice: Lašák - Píša, Čáslava, Snopek, Havíř, Linhart, M. Čech, M. Šeda - P. Sýkora, M. Hlinka, Rolinek - Andrašovský, Pucher, Pivko - Kolář, Koukal, Ondřej - Čaloun, Blažek, F. Mrázek. Trenéři: M. Říha a Rohlík.

Reklama

Související témata: