Hlavní obsah

Sparta i Pardubice mají téměř týden na zotavenou před finále

PRAHA

Téměř týdenní přestávka čeká finalisty hokejové extraligy Pardubice a pražskou Spartu před začátkem boje o čtrnáctý český titul v novodobé historii. Oba celky si postup do bitvy o nejcennější domácí klubovou trofej zajistily shodnými výhrami 4:1 v semifinále nad Českými Budějovicemi respektive Libercem.

Článek

Více zápasů v play-off však zatím museli odehrát Východočeši, kteří ve čtvrtfinále vyřadili Znojmo až v sedmi zápasech. Sparta zvládla i vstup do play-off s jediným zaváháním, Zlín porazila také vcelku jednoznačně 4:1. Finálová série bude zahájena ve středu 4. dubna.

"Předpokládám, že nás bude čekat dlouhá série. Můj syn říká, že když odehrajeme devatenáct zápasů, bude to titul. Platilo to v Bratislavě, takže věřím, že teď nás jich čeká sedm," uvedl trenér Moelleru Miloš Říha, který dovedl bratislavský Slovan k triumfu na Slovensku v roce 2005.

Krátké volno

Oba týmy dostaly po postupu do finále krátké volno. Sparťané se v T-Mobile Areně sešli už dnes, i když na ledě trénovala jen část mužstva. "Pardubice mají výborné mužstvo, o tom není pochyb. My jsme ale také proti Liberci prokázali svou sílu, jen málokdo čekal, že to bude 4:1 na zápasy. Všechny týmy v semifinále ale měly svou sílu a o postupu asi rozhodly větší zkušenosti nás a Pardubic," řekl kouč František Výborný.

Týdenní pauza není pro sparťany nic nového. Měli ji i před začátkem semifinále poté, co poměrně rychle vyřadili Zlín. "Trénink a příprava bude vypadat stejně jako minule. A určitě bychom se nezlobili, kdyby stejně dopadla i série," usmíval se Výborný, který si je vědom, že oba celky budou těžit hlavně z domácího prostředí. "Proto mají Pardubice výhodu, že začínají doma," dodal Výborný.

Pardubice se na boj o titul začnou připravovat až v sobotu. "Musíme pořádně zregenerovat, odpočinout si a nabrat síly. Čas na to bude," řekl útočník Petr Sýkora, který vládne kanadskému bodování play-off.

Sýkora si postupu váží

Nejlepší střelec základní části, který v součtu nastřílel v sezóně již 47 branek, si postupu do finále váží. "V kabině jsou všichni spokojeni, že jsme tam postoupili. Jsme si ale vědomi, že nás čeká těžká práce a žádná euforie není na místě. Sparta má velmi silný tým a nebude to nic jednoduchého," dodal Sýkora.

Kvalitu soupeře ocenil i kapitán Miroslav Hlinka. "Sparta má silové i technické mužstvo. Je to typické mužstvo pro play-off. Očekávám velice vyrovnanou sérii, pochopitelně bude záležet na výkonech gólmanů. Ostatně jako v celém play-off," řekl Hlinka oficiálnímu internetovému serveru klubu. Pro slovenského reprezentanta bude mít zápas i speciální náboj, ve Spartě v minulosti působil a navíc nastoupí proti svému bratranci Jaroslavu Hlinkovi, jednomu z klíčových hráčů týmu úřadujícího mistra.

Podle brankáře Jána Lašáka bude finále vyhrocené. "To je ale z pohledu Sparty každé finále. Jako mají lidé na Slovensku averzi proti Slovanu, tak v Česku proti Spartě. Kdyby jsme hráli proti Zlínu, tak je to stejné. Tam je také pár hráčů, které lidi nemusí. Z mého pohledu je jedno, proti komu hrajeme," uvedl slovenský reprezentant.

Tona postup Pardubic nepřekvapil

Útočníka pražské Sparty Petra Tona postup Pardubic do finále nepřekvapil. "Už před play off jsme se v kabině i s kamarády bavili o tom, že mají vyvážený tým s vyrovnanými útoky, kompaktní obranou a kvalitním brankářem. Na druhou stranu, to měl Liberec taky. Pardubice však mají zkušenější tým, který si už prošel vyhrocenými bitvami," řekl Ton.

Fanoušci se tak mají prý na co těšit. "Mohl by to být ofenzivní a krásný hokej jako loňské finále proti Slavii," předpokládá nejlepší střelec Sparty. Spravedlivá je podle Tona i skutečnost, že oba týmy budou mít prakticky shodnou přestávku. "Ten jeden den nehraje roli. Nikdo se nebude moci na nic vymlouvat. Rozhodne momentální forma a štěstí."

V semifinále se Spartě vstup do série po přestávce nevydařil. Nyní se prý nic podobného nebude opakovat. "Před semifinále byl problém, že jsme dlouho nevěděli, s kým budeme hrát a kdy začneme. Teď se můžeme připravovat na konkrétního soupeře a termín," dodal Ton.

Reklama

Související témata: