Hlavní obsah

Bitva o vládce extraligy startuje v Pardubicích

PRAHA

Dlouhé týdenní čekání je u konce, od středy budou lační hokejoví fanoušci sledovat to nejlepší, co tento ročník extraligy nabídl. Bitva o extraligového mistra startuje v 17 hodin v zaplněné pardubické ČEZ Aréně, která uvítá obhájce titulu ze Sparty.

Článek

Série nemá jasného favorita, odborníci i sázkové kanceláře si lámou hlavu nad tím, kdo nejdříve toto a nejpozději následující pondělí pozvedne nad hlavu pohár pro extraligového mistra. Hokejisté obou posledních českých šampiónů se snaží působit sebejistě, ale při posledním ostrém tréninku před startem finále přiznávali příchod nervozity.

„Už aby to začalo,“ přál si pardubický trenér Miloš Říha. „Mělo by nám svědčit, že začínáme doma,“ věřil den před začátkem boje o titul. „Vzájemné zápasy v základní části ukázaly, že mužstva jsou vyrovnaná. Sparta má spoustu zkušených hráčů. Dobře jim chytá gólman,“ uznal Říha i kvality Tomáše Duby.

Pardubický trenér nechtěl předvídat, jestli budou k vidění ofenzívní hody. V základní části byly Sparta a Pardubice nejproduktivnějšími týmy extraligy. „To ukáže první zápas. Když vyhrajeme, bude muset soupeř nějak reagovat,“ plánoval si Říha a přidal oblíbenou trenérskou floskuli: „Budou rozhodovat maličkosti, chybičky. Kdo zaváhá, bude ze hry.“

Jeho tým je ale podle něj v klidu. „Vzpomínám, jak jsme vyhráli základní část a pak vylítli ve čtvrtfinále s Plzní. Proto je mi trochu líto třeba Liberce, kterému prvenství po 52 zápasech nakonec k ničemu moc nebylo. My v play-off udělali dva velké kroky, ale chceme udělat i ten poslední.“

Sparta nechce úvod zaspat 

Ve sparťanské T-Mobile Areně se o dobrou náladu starali zejména starší hráči. Útočník Jan Hlaváč bavil spoluhráče vyprávěním na střídačce, náhradní gólman Dušan Salfický pokřikoval na hráče zpovídané novináři. „Nervózní ještě nejsem, to přijde až v den zápasu,“ tvrdil forvard Jaroslav Hlinka.

Na rozdíl od semifinále s Libercem vyrážejí Pražané do Pardubic až v den zápasu. Rádi by se prezentovali i odlišnou hrou než v prvním duelu na severu Čech. „Ale kdyby to dopadlo celkově stejně, nezlobili bychom se,“ usmíval se kouč týmu František Výborný.

Většina hráčů jeho kádru ví, jaké je to slavit titul, ale na motivaci jim to podle něj neubírá. „Ta je vždycky, pro Honzu Hlaváče, který ještě český titul nemá, i pro Ondru Kratěnu, i když už jich má šest,“ je přesvědčen Výborný.

Česká pojišťovna play-off - finále I.
17:00 PARDUBICE - SPARTA PRAHA
Pardubice: Nejistý je start obránce Čecha, útočník Koukal už nastoupí. SPARTA: Do sestavy se vrátí Štrba, bude hrát s Robem a Podlešákem.

Reklama

Související témata:
  Třinec - Pardubice zítra 17 : 00
20240426T17 : 00:00+0200
Třinec vs. Pardubice
Třinec vs. Pardubice
Třinec
Pardubice