Hlavní obsah

Sparta otočila vývoj prvního finále extraligy a vede

PARDUBICE

Opravdové drama přinesl první zápas finále hokejové extraligy mezi Pardubicemi a pražskou Spartou. Nadšeně hrající domácí celý zápas vedli, dvakrát dokonce o dva góly. Sparta však povedeným závěrem druhé třetiny nepříznivé skóre vyrovnala, stejně jako v třetím dějství. Vítěze prvního duelu nakonec určilo prodloužení, kde rozhodl přesnou trefou Ondřej Kratěna.

Foto: ČTK/Alexandra Mlejnková

Tomáš Rolínek z Pardubic dává druhý gól za záda brankaře Sparty Praha Tomáše Duby v prvním finálovém utkání play off hokejové extraligy.

Článek

Sparta přijela do Pardubic už s narychlo uzdraveným útočníkem Martinem Štrbou, který se zařadil do útoku k Robovi a Podlešákovi. Hlavní pozornost byla ale upřena na domácího kanonýra Petra Sýkoru. Ten se připomněl už ve třetí minutě nepřesnou tečí vedle branky. V osmé minutě vypíchl nepřesnou přihrávku Petr Ton a uháněl na pardubickou branku. V závěru ale zvolil místo střely zpětnou přihrávku na Kratěnu, a akce Sparty vyšla naprázdno.

Finále hokejové extraligy on-line na Sport.cz:
1. zápas:Pardubice - Spartaon-line

Naopak přišly hvězdné chvíle Petra Sýkory. V desáté minutě prosvištěl  podél levého mantinelu a bekhendem překonal Dubu. Dvě minuty nato  putoval na trestnou lavici Štrba a domácí se už po dvaceti vteřinách přesilové hry opět radovali. Rolínek si za brankou, vyměnil puk se Sýkorou, vyjel zpoza brány, a zaskočil Dubu podruhé.

V závěru první třetiny měl ještě na holi tutovou šanci domácí Kolář, kterému do volného prostoru krásně přihrál Zdeněk Ondřej. Domácí útočník ale trefil jen připravenou náruč sparťanského gólmana. Dělovka Sýkory od pravého mantinelu chvíli poté minula branku. Půl minuty před koncem zase Jaroslav Hlinka na druhé straně trefil břevno Lašákovy svatyně.

Domácí přišli o dvoubrankové vedení za 36 vteřin 

Sparťané vlétli do druhé třetiny se snahou co nejrychleji zvrátit brankovou ztrátu, ale při vyloučení Havíře měli paradoxně největší šanci domácí. Sýkora si po chybné rozehrávce Černoška obhodil i druhého beka Sparty, a nebýt včas vyjetého Duby, mohly Pardubice vést už o tři branky. Další přesilová hra už hostům vyšla. Vyloučení Píšy potrestal Hlaváč, který při velkém tlaku Sparty dokázal prostrčit puk za Lašákova záda.

Následující minuty ale opět patřily domácím. Nejprve Čaloun trefil tyčku a v 29. minutě Mrázek bleskovým nahozením od modré čáry zaskočil nepřipraveného Dubu. Nadšeně skandující fanoušci Pardubic už provolávali oslavné chorály, ale to ještě netušili, jak hořké sekundy jim přede odchodem na párek a pivo hokejisté z Prahy připraví. V 38. minutě Lašák vyrazil před sebe Kratěnovo nahození a Ton doklepl puk ve vzduchu za jeho záda. Časomíra odkrojila pouze 36 vteřin a slovenský gólman zaváhal znovu. Hlinka vyhrál buly, a Sivkova rána proletěla do branky těsně nad Lašákovou lapačkou.

Brankový kolotoč pokračoval

Pardubické hráče to ale evidentně nesložilo, už necelou minutu a půl po začátku třetí třetiny se dostali opět do vedení. Po zaváhání sparťanských beků byli náhle sami před Dubou hned tři domácí hráči a Snopek nakonec dopravil puk za jeho záda. Obránci Sparty najednou nevěděli, kde jim hlava stojí - další velkou příležitost Sýkory zachránil  efektním zákrokem Duba.

To bylo pro hosty moc dobře, protože ve 45. minutě tak mohli opět srovnat skóre. Ke zpětné Tonově přihrávce se probojoval Langhammer a nedal Lašákovi šanci. Neúnavně bouřící pardubická hala ale hnala své miláčky dopředu, ale pečlivě bránící Sparta je tentokrát do větší šance nepustila. První zápas finálové série musel do prodloužení.

Hned v úvodu nevyužil velkou šanci Havíř, dělovku dalšího domácího beka Čecha Duba chytil. V polovině prodloužení byl vyloučen za podražení Miroslav Hlinka a Sparta udeřila. Dva na jednoho ujeli Jaroslav Hlinka a Kratěna, přičemž druhý jmenovaný nedal Lašákovi šanci.

Česká pojišťovna play-off hokejové O2 extraligy - finále:
Moeller Pardubice - Sparta Praha 4:5 v prodl. (2:0, 1:3, 1:1 - 0:1)
Branky a nahrávky: 10. P. Sýkora (Píša), 12. Rolínek (P. Sýkora) 29. Mrázek, 42. Snopek (Čaloun) - 28. Hlaváč (Netík), 38. Ton (Kratěna), 38. Sivek (J. Hlinka), 45. Langhammer (Ton), 66. Kratěna (J. Hlinka). Rozhodčí: Homola, Šindler - Bádal, Pouzar. Vyloučení: 4:6. Využití: 2:2. Diváci: 9 450 (vyprodáno).
Pardubice: Lašák - Píša, Čáslava, Snopek, Havíř, Linhart, M. Čech - P. Sýkora, M. Hlinka, Rolínek - Čaloun, Pucher, Pivko - Kolář, Koukal, Ondřej - Mrázek, Blažek, Andrašovský. Trenéři: Miloš Říha a Pavel Rohlík.
Sparta: Duba - Ptáček, Stehlík, Vykoukal, Hanzlík, Černošek, Benýšek, Tabaček, Protivný - Zelenka, J. Hlinka, Hlaváč - Ton, Langhammer, Kratěna - Netík, Sivek, Dragoun - Podlešák, Štrba, Rob. Trenéři: František Výborný a Marian Jelínek.
Stav série: 0:1.

Reklama

Související témata: