Hlavní obsah

Sparta smetla Pardubice 7:3 a je krok od obhajoby

Tomáš FlieglSport.cz

Hokejisté pražské Sparty vyhráli i třetí finále extraligy a k obhajobě titulu jim chybí jediné vítězství. V neděli Sparta deklasovala odevzdané Pardubice 7:3 a už v pondělí může celou sérii znovu na domácím ledě ukončit. Ve vlastní hale Sparta ve vyřazovací části neprohrála přes dva roky a pokud Východočeši její sérii v pondělí neukončí, bude Sparta slavit osmý titul v historii.

Článek

Po dvou výhrách Sparty na východě Čech se finálová série přesunula do Prahy. Domácí hokejisté, povzbuzeni vedením 2:0 na zápasy, se nenechali zaskočit nepodařenou státní hymnou a před vyprodanou T-Mobile arénou se od úvodu zakousli do soupeře. Hosté opět postrádali s třísly laborujícího obránce Aleše Píšu, naopak v zahajovací sestavě nechyběl nejproduktivnější hráč play-off Petr Sýkora.

Finále ČP play-off hokejové O2 extraligy III.
Sparta Praha - Moeller Pardubiceon-line

Už ve 2. minutě Netík vybojoval puk pro Dragouna, ten ale z bezprostřední blízkosti neproměnil. Po následném vhazování se už domácí radovali. Vykoukal s přehledem našel Luboše Roba a ten do odkryté branky bez problémů zavěsil. Lašák čekal střelu a nestihl se přesunout. V 9. minutě už vedli domácí o dva góly, když Pardubice trestuhodně ve vlastním přesilovce nechali ujet Petra Tona a kanonýr Sparty oblíbeným bekhendovým blafákem snížil.

Východočeši se nenechali nepříznivým vývojem zlomit a ve 12. minutě snížili Petrem Koukalem. Ten dokončil akci Jana Koláře a zasunul puk do odkryté branky Sparty. Vyrovnat se Pardubicím podařilo v 18. minutě. Domácí gólman Duba vyrazil puk jen do bruslí Jana Čalouna, který zareagoval jako první a z brankoviště dorazil puk do sparťanské branky podruhé. Jeho zásah musel posvětit videorozhodčí.

Sparta přestála tlak a udeřila

Do druhé třetiny vlétli hosté jako uragán. Zlepšeným pohybem a dobrým napadáním zatlačili soupeře do defenzívy. Gól se jim ale vstřelit nepodařilo a domácí udeřili. Netík si našlápl ve vlastním obranném pásmu k sólu, před Lašákem se k němu puk odrazil a sparťanský útočník bekhendem slovenského gólmana překonal.

V polovině utkání dostala Sparta příležitost 89 sekund dlouhé dvojnásobné přesilovky, kterou využil Ondřej Kratěna po další přihrávce Vykoukala. Příliš jistě znovu nepůsobil Lašák, který si nepokryl prostor u levé tyčky. Snížit mohl v přesilovce Pardubic Ondřej, křižná přihrávka brankovištěm jej ale zaskočila a hostující forvard nezvládl puk usměrnit do branky.

I do třetího dějství vstoupili úspěšně domácí. Třetí útok Sparty točil tak dlouho puk v útočné třetině, až se uvolnil Jiří Zelenka a svým gólem vyhnal Lašáka z branky. Oslavné chorály zchladil hned v následují minutě svým druhým gólem v zápase Čaloun, ale vzápětí uklidnil domácí přesnou trefou Jakub Langhammer. Debakl Pardubic završil sedmým gólem Kratěna. Pak už halou obíhala oslavná mexická vlna a domácí fanoušci slavili třetí výhru v sérii.

Sparta naposledy doma v play-off prohrála 12. března 2005 s Vítkovicemi, které v T-Mobile aréně zvítězily ve čtvrtfinále předminulého ročníku 6:4. Od té doby už Sparta čtrnáct utkání doma ve vyřazovacích bojích vyhrála a pokud Pardubice v pondělí sérii nepřeruší, bude Sparta slavit osmý titul v historii.

Sparta Praha - Moeller Pardubice 7:3 (2:2, 2:0, 3:1)
Branky a nahrávky: 3. Rob (Vykoukal), 9. P. Ton (Kratěna), 26. Netík, 35. Kratěna (Vykoukal), 45. Zelenka (Dragoun), 46. Langhammer (Dragoun), 50. Kratěna (Sivek) - 12. Koukal (Kolář), 18. Čaloun (M. Čech), 46. Čaloun (M. Čech). Rozhodčí: Minář, Jeřábek - Barvíř, Blümel. Vyloučení 5:5. Využití: 1:0. Oslabení: 1:0. Diváci: 14 500 (vyprodáno). Stav série: 3:0.
Sparta Praha: T. Duba - Vykoukal, Jan Hanzlík, Ptáček, Stehlík, Černošek, Tabaček, Benýšek - Zelenka, J. Hlinka, Hlaváč - Ton, Langhammer, Kratěna - Netík, Sivek, Dragoun - Podlešák, Štrba, Rob. Trenéři: Výborný a Jelínek.
Pardubice: Lašák (45. Koutský) - Linhart, Čáslava, Snopek, Havíř, M. Šeda, M. Čech, Koma - P. Sýkora, M. Hlinka, Rolinek - Čaloun, Pucher, Pivko - Kolář, Koukal, Blažek - F. Mrázek, Ondřej, Cetkovský. Trenéři: Říha a Rohlík.

Reklama

Související témata: