Hlavní obsah

Duba hledá v inkasovaných gólech především ponaučení

PRAHA

Pondělní prohru s Pardubicemi vstřebali hokejisté Sparty poměrně rychle, a to včetně brankáře Tomáše Duby, který inkasoval i laciné góly. Obhájci titulu se sice nepodařilo zakončit finálovou sérii triumfálním vítězstvím, stav 3:1 však zůstává velmi nadějný. A právě v tomto pozitivním duchu sparťané přemýšleli, podobně jako Duba o obdržených brankách.

Článek

"Poslední zápas se nám tolik nepovedl. Ale třeba ty první dva zápasy u nich jsme měli velké štěstí, nyní se přiklonilo k nim a tu výhru si už i museli zasloužit," řekl novinářům Duba, který hledal příčinu neúspěchu ve vlastních řadách. "Přišlo mi, že jsme do toho nedali úplně tolik, ale tím pádem i víme, že máme ještě rezervy. V Pardubicích můžeme ve čtvrtek ukázat víc," uvedl Duba.

Podle něj se opět potvrdilo, že poslední krok je vždy nejtěžší. "Pardubicím relativně o nic nešlo, hrály skutečně hokej a nebyly tolik v křeči jako předtím, zatímco my v té křeči byli. Rychle jsme prohrávali, což tomu také moc neprospělo," řekl Duba. "Pardubice se poučily z toho domácího zápasu, kdy také vedly. Tentokrát však neudělaly stejné chyby a čekaly v obraně, což jim vyšlo a my se z toho musíme poučit."

Zbytečný tlak si nepřipouští

Sparta ani s vědomím možných pozápasových oslav nechtěla nic podcenit. "Věděli jsme, že by bylo fajn to ukončit, ale zároveň si každý uvědomoval, že poslední krok bývá nejtěžší. Nikdo na to, jak je titul blízko, vůbec nemyslel," tvrdil Duba. V T-Mobile Areně bylo znát po zápase zklamání fanoušků natěšených na oslavy. "Rádi by to viděli rozhodnuté již v tom čtvrtém zápase. Pardubickým tam však padlo spousta věcí, které jim tam předtím nepadaly, takže doufám, že si to vybrali a bude to už všechno," uvedl sparťanský gólman.

I když u inkasovaného gólu cítí svůj díl viny, nepřipouští si zbytečný tlak. "Už jsem jich v kariéře pustil tolik, že kdybych se měl po každém takovém zlomit, tak nevím, čím by mi museli rovnat záda," smál se Duba. "Nedá se nic dělat, člověk nemůže chytit všechno. Hlavně se vždy snažím pomoct klukům dál a doufám, že zase nějaký gól dáme. Pomáhá mi vědomí toho, že je třeba stále šance zápas otočit," uvedl Duba.

Chce to větší pomoc obránců

Z obdržených gólů se snaží poučit. "Na své chyby se vždy podívám. Rád se kouknu, proč jsem góly dostal a co jsem tam udělal špatně. Pomůže mi to, je to lepší, než abych pořád přemýšlel, jak to asi bylo. Hned vím, co jsem udělal špatně a na co se soustředit. Nebo když tam někdo přede mnou přejel, tak to můžu naopak pustit z hlavy," prohlásil Duba.

V pondělí mu příliš nepomohli spoluhráči. "Před brankou jsou Pardubice nepříjemné a my si na to budeme muset dát extra pozor," uvedl Duba s tím, že bude potřebovat větší pomoc od obránců. "Bavili jsme se o tom před pondělním zápasem, protože již v neděli jsme z toho dostali dva góly. Chtěli jsme se z toho poučit, ale přišel další takový inkasovaný gól, takže s tím budeme muset něco dělat."

Zkusí vyhrát hned ve čtvrtek

Místo bujarých oslav musí sparťané znovu do práce. "Počítali jsme s tím, že ta série se může protáhnout až na sedm zápasů. Bylo by sice krásné vyhrát 4:0, ale Pardubice nejsou žádný slabý soupeř, skončily druhé po základní části a bylo by bláhové si něco takového dopředu myslet," konstatoval Duba.

Další mečbol má Sparta k dispozici ve čtvrtek. "Venku budeme hrát zase jiný hokej než doma, mně se tam chytalo minule docela dobře," řekl Duba s narážkou na dvě výhry, které Sparta v ČEZ Areně ukořistila. "Jestli chceme vyhrát titul, tak musíme prostě ještě jeden zápas vyhrát a musíme to zkusit hned teď u nich," řekl Duba.

Reklama

Související témata: