Hlavní obsah

Sparta doma tentokrát nezaváhala a obhájila titul

PRAHA

Hokejisté pražské Sparty obhájili titul mistra České republiky. Rozhodli o tom v sobotním šestém finále, kdy na domácím ledě v T-Mobile aréně porazili Pardubice 2:0. Oba góly vstřelil nejlepší hráč zápasu Ondřej Kratěna, Sparta slaví čtvrtý český a osmý celkový titul. Po Vsetínu je to teprve druhý klub, kterému se povedlo triumf v české lize obhájit.

Článek

Sparta do šestého zápasu přichystala překvapení, do obrany místo zraněného Černoška naskočil Karel Pilař. Devětadvacetilého beka, který měl problémy se srdcem, měla Sparta na soupisce od ledna. Mistr světa z roku 2001 odehrál naposledy deset utkání za farmu Toronta.

Pilař se poprvé na ledě objevil po 102 sekundách, ale první šanci měli hosté. Petr Sýkora si našlápl v oslabení, ale brejk střelou mezi Dubovy betony nezakončil. Poté dostala Sparta 74 sekund dlouhou dvojnásobnou výhodu a holešovický hala poprvé vybuchla nadšením. Ondřej Kratěna dorazil střelu Petra Tona.

Kratěna byl k nezastavení

Šesté finále bylo Kratěnovým zápasem, po ledě doslova létal a obránci Pardubic jen těžko hledali způsob jak ho zastavit. Nepodařilo se jim to ve 22. minutě. Jaroslav Hlinka nečekaně posunul kotouč na levou stranu na Netíka, ten křižnou přihrávkou našel Kratěnu, který do odkryté branky bez potíží zvýšil. Oba týmy hrály zodpovědně z defenzívy, ale hra měla spád a diváci se nenudili. Za dvoubrankového vedení se Sparta ještě více soustředila na pokrytí středního pásma a Východočeši se před Dubu dostávali jen těžko.

Po polovině zápasu jim k největší šanci pomohl domácí gólman špatnou rozehrávkou. Rolinek bleskově posunul na Sýkoru a pardubický kanonýr rychle pálil do domácí branky. Duba měl ale obrovskou porci štěstí a našel puk pod svými betony. Sýkora už stejně jako někteří hráči na pardubické střídačce už měli ruce nad hlavou. Předčasně.

Ve třetím dějství pokračovala bitva o každý metr ledu, což vyhovovalo domácím. Sparta hlídala náskok a Pardubice už na zvrat neměly. Čisté konto si pohlídal Tomáš Duba a stejně jako jeho předchůdce Petr Bříza před rokem zakončil finálovou sérii zápasem bez inkasovaného gólu. Na ledě slavilo obhajobu titulu patráct loňských šampiónů, včetně zraněného Marka Černoška.

Sparta Praha - Moeller Pardubice 2:0 (1:0, 1:0, 0:0)
Branky a nahrávky: 4. Kratěna (P. Ton), 22. Kratěna (Netík). Rozhodčí: Minář, Šindler - Bádal, Pouzar. Vyloučení: 5:9. Využití: 1:0. Diváci: 14 000. Konečný stav série: 4:2.
Sparta Praha: T. Duba - Vykoukal, Jan Hanzlík, Ptáček, Stehlík, Pilař, Tabaček, Benýšek - Sivek, J. Hlinka, Hlaváč - P. Ton, Štrba, Kratěna - Netík, Langhammer, Dragoun. Trenéři: Výborný a Jelínek.
Pardubice: Lašák - Linhart, Čáslava, Snopek, Havíř, M. Šeda, M. Čech, Koma - P. Sýkora, Rolinek, Blažek - Čaloun, Pucher, Pivko - Ondřej, M. Hlinka, Andrašovský - od 10. navíc F. Mrázek, Koukal, Starý. Trenéři: Říha a Rohlík.

Reklama

Související témata: