Hlavní obsah

Duba si v brance hokejové Sparty splnil dětský sen

PRAHA

Z úžasného hokejového snu se nemůže probudit brankář mistrovské Sparty Tomáš Duba. „Zatím mám jen parádní pocit, až později mi zřejmě dojde, že jsem se dočkal splnění dětského snu,“ říká 25letý gólman, který přišel do Sparty na konci října a rychle vytlačil z pozice jedničky Salfického.

Článek

V play-off přes drobné výkyvy táhl klub k obhajobě titulu. „Nebylo to pro mne vůbec lehké, prošel jsem velkým křestem, ale moc jsem si přál nezklamat důvěru trenéra a mohu být rád, že jsem chytal za mužstvem, které si to umí pohlídat,“ oceňuje spoluhráče.

„Poprvé v životě jsem vyhrál poslední zápas sezóny a připadalo mi to jako v pohádce, že jsem před čtrnácti tisíci diváky v hale zvládl poslední zápas s nulou a tím se spustily mistrovské oslavy,“ říká Duba, který má doma dvě zlaté medaile z MS dvacetiletých.

Od té doby ho ale Sparta posílala na hostování, ať už do Znojma, Plzně nebo do různých finských klubů, a v její brance mezitím vládl Bříza. „Těch pět let nebylo nic moc,“ říká Duba. Když v říjnu opouštěl nečekaně branku finského TPS Turku, bál se, že prožije další utrápený rok. „Kdyby mi tehdy někdo řekl, že vyhrajeme titul a já u toho budu jako první brankář, tak bych mu řekl, že si ten pobyt v sanatoriu musí ještě o pár let prodloužit,“ směje se.

Na extraligovou premiéru v mateřském klubu si musel počkat až do letošní sezóny, přitom po návratu do Sparty dokonce přijal snížení smlouvy s tím, že peníze, které měl při finském angažmá, mu zaručí jen pravidelný pobyt v brance, což mu ale předem nikdo neslíbil. „Čekal jsem na příležitost a teď konečně přišla. Všechny špatné věci jsem si vzal k srdci a moc mi to pomohlo právě v play-off,“ tvrdí.

Přečkal i kritický okamžik ve finálové sérii, kdy byl po laciných gólech střídán. „Bylo to pro mě přínosné a šlo o dobrý tah trenérů. Potřeboval jsem trochu odstup a kouknout se na finále jinýma očima. Právě na střídačce jsem se rozhodl, že si boj o titul budu víc užívat, a vyplatilo se mi to. Teď mohu slavit,“ říká gólman, který už plánuje svatbu s finskou přítelkyní Hannou.

Reklama

Související témata: