Hlavní obsah

Trvaj: Trofej mě zaskočila, bez pomoci týmu bych ji neměl

Spokojený s ligovou sezónou je gólman Znojma Jiří Trvaj. Ten byl nejvytíženějším brankářem ročníku a v pondělí večer převzal cenu Práva pro nejlepšího gólmana extraligy.

Článek

Proč jste Cenou Práva pro nejlepšího brankáře letošní extraligy tak překvapen?

Zaskočilo mě to, vůbec jsem zisk takové trofeje nečekal. Individuální ocenění potěší každého, ale je to zásluha týmu, bez kluků ze Znojma bych neměl nic.

Budete proto muset přispět do klubové kasy?

Snad to spraví nějaký oběd pro mužstvo.

Trofej našeho listu už máte z roku 2002, lze to srovnat?

Tehdy jsme s Vítkovicemi došli až do finále, tím byla ta sezóna odlišná, jinak těžko s odstupem 5 let srovnávat. Cenu mám doma, občas je v té váze nějaká pěkná kytička...

Z Vítkovic jste pak odešel do Znojma. Kde vám víc pomáhala obrana?

Moc nesouhlasím s tím, když se říká, že o výsledku rozhodují gólmani. Když nepomůže tým, tak se v brance můžete rozkrájet, naopak často vás i mužstvo podrží. Musí to být propojené a nemyslím, že Znojmo je vyloženě defenzívní tým, snažíme se hrát dost aktivně, ale někdy jen dáváme málo gólů.

Vy sám jste spokojen s letošní sezónou?

Určitě, bylo to dobré. Začali jsme skvěle, ale pak přišla velká krize a doslova za minutu dvanáct jsme vybojovali předkolo play-off, kdy už s námi nikdo nepočítal. Přešli jsme ale hladce přes Kladno, když jsme zahráli asi nejlepší hokej v sezóně, pak jsme hodně potrápili i Pardubice, takže celková spokojenost.

Sledoval jste extraligové playoff i po znojemském vyřazení?

Zápasů jsem viděl dost a titul jsem přál Spartě. Hrála nejhezčí hokej a snažila se vnutit soupeři svou hru a nikdo nic neokecával, jako třeba někteří jiní soupeři, kteří narazili i na nás. Finále bylo hodně ofenzívní, ale titul je ve správných rukou.

Patříte mezi nejvytěžovanější gólmany, takže volno asi vítáte...

Ani se mi nechce věřit, že jsem toho odchytal za rok nejvíc ze všech. Samozřejmě bych chtěl hrát play-off co nejdéle, po vyřazení jsem se snažil být co nejvíc s rodinou.

DOSAVADNÍ DRŽITELÉ CENY PRÁVA
1991 - O. Svoboda (Jihlava), 1992 -Pejchar (Plzeň), 1993 - Čapek (Sparta), 1994 - Biegl (Pardubice), 1995-99 - Čechmánek (Vsetín), 2000 - Bříza (Sparta), 2001 - Málek (Slavia), 2002 - Trvaj (Vítkovice), 2003 - Málek (Slavia), 2004 - Murín (Zlín), 2005 -Hnilička (Liberec), 2006 - Bříza (Sparta), 2007 - Trvaj (Znojmo).

Bylo těžké odmítnout pozvánku do přípravy národního týmu?

Chvíli jsem to rozhodnutí odkládal, ale když se můj stav nelepšil, musel jsem to udělat. Na šampionát nemohou jet hráči, kteří nejsou stoprocentně zdraví. Já pořád válčil s teplotami a neustále bral antibiotika. Nemělo cenu jít do toho.

Jak jste na tom po zdravotní stránce teď?

Abych byl úplně zdravý, tak to bych potřeboval tak dva tři roky... Ale vážně, zatím ještě úplně fit nejsem, ovšem nejneoblíbenější část sezóny, letní přípravu, stihnu.

Světový šampionát se hraje v Rusku, vy jste působil v Toljatti i CSKA Moskva, takže tamní prostředí dobře znáte. Nemrzí vás, že u toho nebudete?

Mrzí, ale musím brát věci tak, jak jsou.

Budete šampionát sledovat?

Určitě se doma dívat budu, pokusím se vidět co nejvíc utkání.

Třináctého dubna vám bylo třiatřicet, pociťujete Kristova léta?

Ani ne, pořád mám plno elánu a chuť něco dokázat. Hokej mě baví jako dřív.

Jak ukazují příklady Břízy, Haška, Turka i Čechmánka, brankáři mají šanci na dlouhověkost. Jak dlouho chcete chytat vy?

Rád bych u hokeje vydržel co nejdéle. Nejde ale plánovat, vždyť může přijít zranění, a pak třeba skončíte ze dne na den. Uvidíme, co bude.

Co ještě od hokeje očekáváte?

Vždyť já ještě nic nevyhrál! Snad jen jednou Pohár Baltiky v Rusku, a to není moc. Bylo by úžasné třeba jednou zvítězit s týmem v extralize, ale ani to není pro každého.

Láká vás ještě angažmá v cizině?

Já to neřeším. Mám smlouvu ve Znojmě, tak nad tím nepřemýšlím.

Přestože ve Znojmě hrajete už druhou sezónu, stále dojíždíte často domů, do Ostravy. Neuvažoval jste o trvalém přestěhování na jih Moravy?

Mám pronajatý byt, protože cesta domů trvá dvě a půl hodiny a v zimě ještě déle. Na Znojemsku je sice lepší ovzduší než v Ostravě, ale neuvažuji, že bych tam zůstal.

Brankáři bývají ozdobou týmu, a to nejen svými výkony. Je módou nosit na přilbě nějakou kresbu. Co všechno jste tam už měl vy?

Kdysi jsem tam měl medvídky, ale poslední dva roky už jenom znak Znojma. Nepotrpím si na výstřelky, takže asi nic nového nebudu vymýšlet.

Užijete si také v brance někdy legraci?

Když je zápas rozhodnutý, občas mám šanci se něčemu zasmát. Je ale pravda, že letos na srandu moc prostor nebyl, často jsme hráli hrozně vyrovnaná utkání.

Nelákal vás někdy jiný post než brankářský?

Ne, hned odmalička mě to táhlo mezi tři železa a neměnil bych ani s odstupem času.

Brankář je celý zápas na ledě sám, jak to snášíte?

Za ty roky jsem si už na tlak zvykl. Je pravda, že když gólman něco podělá, tak to většinou už nejde napravit. I když člověk dostane hloupý gól, musí se z toho rychle oklepat, i když my jsme letos byli v pozici, že i jediná branka docela často něco řešila.

Jaká bude vaše dovolená?

Zatím jsme to ještě neplánovali, v létě asi vyrazíme k moři, do tepla. Kvůli zdraví.

Čím se nejlépe odreagujete od hokejových starostí?

Hodně se věnuji rodině. Zkoušel jsem třeba golf, ale to jsem se dostal tak jednou dvakrát za rok na hřiště, což nemá cenu. Nejlépe se odreaguji odpočinkem doma.

S manželkou Mirkou máte dceru Terezku. Další přírůstek se u Trvajů neplánuje?

Tak na to mohu říct jen: no comment...

Co budete dělat, až nebudete chytat?

Ještě jsem to neřešil. Zatím by mě nelákalo, kdybych jako Petr Bříza přešel do manažerské pozice, a neumím si představit ani to, že bych trénoval. Třeba časem názor změním.

Reklama